Chávez dog på tisdagen efter en lång kamp mot cancer och kastade därmed Venezuela in i en osäker framtid.

Brasiliens president Dilma Rousseff kallade Chávez en storslagen latinamerikan, en vän till det brasilianska folket och att hans död är innebär en oersättlig förlust.

Hennes föregångare Lula da Silva uttryckte också sorg och mindes Chávez kamp för en rättvisare värld.

Bolivias socialistiske president Evo Morales, som dragit nytta av Chávez ledarstil, sade att han var ledsen över nyheten om Chávez bortgång. Även Ecuadors president Rafael Correa, som varit nära allierad till Chávez, kallade bortgången en förlust för hela Latinamerika.

På Kuba utlystes tre dagars landssorg efter beskedet om Chávez död.

Chávez har varit kommunistiska Kubas närmaste allierade i regionen och dess huvudsakliga ekonomiska stöd.

I ett officiellt uttalande som lästes upp i den statliga televisionen säger den kubanska regeringen att Chávez stått Fidel Castro lika nära som en riktig son under Chávez 14 år vid makten.

USA:s president Barack Obama sade efter dödsbudet att USA är intresserat av en "konstruktiv" framtida relation med Venezuela. Chávez har sedan länge betraktats som USA:s fiende.

"När Venezuela börjar ett nytt kapitel i sin historia, förbinder sig USA även i fortsättningen att stå fast vid en politik som främjar demokratiska principer, rättsstatsprincipen och respekt för de mänskliga rättigheterna", sade Obama i ett skriftligt kort uttalande.

I kongressen var det många som inte kunde dölja sin glädje över att den djupt USA-kritiske ledaren gått bort.

Storbritanniens utrikesminister William Hague uttryckte sorg över Chávez död och sade att Venezuelas president efterlämnat ett bestående intryck på sitt folk.

"Jag blev ledsen att höra att president Hugo Chávez dött i dag", sade Hague i ett uttalande från utrikesdepartementet.

"Som president har han lämnat ett bestående intryck på landet och vida omkring".

Utrikesministern uttryckte också sina kondoleanser till Chávez familj och det venezuelanska folket.

Frankrikes president Francois Hollande prisade Chávez för hans beslutsamma kamp för rättvisa.

"I ledningen för sin nation sedan 1999 satte den venezuelanska presidenten djupa spår i sitt lands historia. Den förre presidenten gav uttryck för sitt temperament och hans ställningstaganden delades inte av alla, men han hade en obestridlig önskan att kämpa för rättvisa och utveckling", skriver den franske presidenten i ett uttalande.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon uttrycker sorg över Chávez bortgång samt hyllar hans stöd för fredsprocessen i Colombia och arbetet mot fattigdomen.

"President Chávez hörsammade de mest sårbara venezuelanernas utmaningar och förhoppningar," heter det i ett uttalande från Bans kontor i FN-högkvarteret i New York enligt AFP.

Generalsekreteraren lovar också att FN kommer att fortsätta att arbeta med Venezuela och stödja landets kamp för "utveckling och välstånd".

TT har sökt statsminister Fredrik Reinfeldt och utrikesminister Carl Bildt men de har ännu inte kommenterat Chávez bortgång.