• onsdag 29 mars 2017
  • Familjeannonser
  • Grannar
  • Lokusjobb
  • Lokus
  • Grannar
  • Evenemangsguiden
  • Uppgång.se
Thåström Centrumbloggen Centrumbloggen
Vädersponsor:

Mördad kvinna hade sökt hjälp

Den 19-åriga kvinna som knivmördades i Landskrona sent i måndags kväll hade under en tid sökt hjälp hos den ideella föreningen Tänk Om i Malmö, som arbetar mot hedersrelaterat våld. Det berättar organisationen på sin hemsida.

"Samtlig personal, medarbetare och volontärer inom Tänk Om visar sitt djupaste deltagande" lyder texten på hemsidan som konstaterar att det är en tung dag för "alla människors rätt till friheten att själva få välja sina liv".

Newroz Ötunc, ordförande i Tänk Om, riktar i flera medier kritik mot socialtjänsten i Landskrona kommun för att den inte tagit hotbilden mot kvinnan på allvar och hjälpt henne att flytta till en annan kommun.

-Vi har påtalat riskerna och de har ignorerat dem. Jag är djävligt förbannad, säger Ötunc till Helsingborgs Dagblad/Landskronaposten.

Föreningen hävdar att 19-åringen varit bortgift utomlands och kom tillbaka till Sverige för ungefär ett år sedan.

-Vi har haft kontakt med henne sedan förra sommaren, säger Mikael Holmén, KBT-terapeut hos Tänk Om i Malmö.

Enligt Holmén har föreningen sett en skärpt hotbild mot kvinnan de senaste månaderna.

-Hon var rädd och berättade att hon sov med en kniv under kudden, säger Holmén.

Föreningen hävdar att den framfört till Landskronas socialförvaltning att hon borde få skyddat boende i någon annan kommun. Men mot detta talade bland annat hennes skolgång.

-Det är alltid svårt att värdera risken i sådana här fall och ofta vill de här tjejerna också har kvar kontakten med sin familj, säger Holmén, som ändå säger att föreningen gjort en annan bedömning än kommunen av hotbilden mot 19-åringen.

Torbjörn Brorsson (M) är ordförande i Landskronas individ- och familjenämnds sociala utskott. Eftersom den mördade 19-åringen inte var föremål för några tvångsåtgärder var hennes ärende inget som överhuvud taget förts upp till politikerna, berättar han.

-Första gången jag hörde talas om henne var i går. Det här har skötts helt och hållet på tjänstemannanivå, säger han till TT.

Men efter vad som hänt kräver han en snabb redovisning från förvaltningens tjänstemän av hur de agerat i 19-åringens fall.

-Det är självklart. Vi har möte på måndag och då vill vi veta så mycket som möjligt. Jag förutsätter också att Socialstyrelsen kommer att göra en granskning.
-Man har ju gjort en bedömning och den har ju visat sig inte vara rätt, säger Torbjörn Brorsson.

Polisen i Nordvästskåne vill inte bekräfta att det kan finnas ett hedersrelaterat motiv till mordet.

-Det är ingenting vi kommenterar i nuläget, säger talesmannen Lars-Olof Cederlund till TT.

Han berättar att utredningsarbetet pågår med en stor polisinsats, men att inget av det som hittills kommit fram kan redovisas offentligt.

Den misstänkte 16-åringen betecknas fortfarande som en "närstående", till offret utan att polisen vill utveckla det närmare.

Pojkens personuppgifter är sekretessbelagda hos tingsrätten. Han är fortsatt anhållen som skäligen misstänkt för mord, vilket är den lägre misstankegraden. Inga andra frihetsberövanden har gjorts i fallet.

 
 
Annons