• tisdag 25 april 2017
  • Familjeannonser
  • Grannar
  • Lokusjobb
  • Lokus
  • Grannar
  • Evenemangsguiden
  • Uppgång.se
Ingen tränare i J20 - än: "Inte det viktig... Rinkside Rinkside
Vädersponsor:

Vargjakten stoppas tillfälligt

Den vargjakt som Naturvårdsverket beslutat om stoppas nu tillfälligt. Positivt, anser Naturskyddsföreningen.

De rättsliga turerna kring vargjakten fortsätter. På onsdagskvällen kom beskedet om att kammarrätten i Stockholm beslutat stoppa jakten tills frågan har prövats i förvaltningsrätten.

Rättens utslag kommer efter att Naturskyddsföreningen, Rovdjursföreningen och Världsnaturfonden överklagat Naturvårdsverkets beslut.

-Nu blir det tvärstopp för all jakt till dess att vi får en rättslig prövning, säger en nöjd Mikael Karlsson som är ordförande i Naturskyddsföreningen.

När den rättsliga prövningen sker vet han inte, men tar det inte för otroligt att det sker under den kommande veckan.

-Naturvårdsverkets beslut var ganska starkt politiskt dikterat, även om jag inte vill säga att det var frågan om ministerstyre. Vi vet att Naturvårdsverket är hårt hållet och nu får vi en prövning utifrån lagstiftningen och förhoppningsvis utifrån en EU-lagstiftning som faktiskt gällt i Sverige sedan 1990-talet.

Det var den 30 januari som Naturvårdsverket beslutade om att det skulle vara tillåtet att skjuta 16 vargar i åtta revir.

Jakten inleddes fredagen den 1 februari och skulle pågå till den 17 februari. De tre miljöorganisationerna överklagade beslutet till förvaltningsrätten och yrkade på att jakten skulle stoppas tillfälligt tills frågan avgjorts.

Förvaltningsrätten avslog det yrkandet den 1 februari, men nu har i stället kammarrätten att stoppa jakten tills målet är avgjort i förvaltningsrätt.

När TT når Maria Ågren, generaldirektör för Naturvårdsverket, sent på onsdagskvällen har hon precis tagit del av kammarrättens beslut.

-Vi kommer i morgon bitti (torsdag morgon) att kontakta länsstyrelserna och informera om detta så att jakten kan avblåsas, säger hon.

Beskedet om inhibition kan betyda att årets vargjakt är över oavsett hur det går i förvaltningsrätten. Naturvårdsverkets jaktbeslut gäller fram till och med den 17 februari.

-Det beror ju på hur lång tid domstolen tar på sig att hantera och pröva frågan. Är det så att det tar längre tid än det datum vi har utsatt för jakten så innebär det att det inte blir någon jakt.

Även om Naturvårdsverket skulle vinna i förvaltningsrätten är det inte aktuellt med vargjakt senare i vinter eller i vår.

-Det är det inte. Vi bedömer att den jakt som ska bedrivas bör bedrivas fram till halvvägs in i februari. Sedan är det för sent eftersom vargarna går in i en parningsperiod och då bör man inte ha jakt, säger Maria Ågren.
 
 
Annons