Publicerad: 2012-04-19 09:16, senaste uppdaterad: 2012-04-20 07:04
Läs upp
Jenny Karlsson, Tuvalie Karlsson, Albin Karlsson, Joachim Jansson, Ellen Karlsson och Tilja Karlsson.
Foto: Peter Söderlund
Laddar...

Bilist rammade staketet

Fyrabarnsföräldrarna Jenny Karlsson och Joachim Jansson har tröttnat på bilister som kör för fort på Köpmangatan i Gimo. Nu vill de att Östhammars kommun undersöker om hastighetsgränsen kan sänkas.

En kväll i februari small det till rejält utanför Jenny Karlssons hus, som ligger vid korsningen mellan Köpmangatan och Tvärgatan. Hon var hemma med barnen och gick ut för att se vad som hänt. Där stod en bil som hade rammat staketet. Tolv meter av staketet var försvunnet. Föraren, en 19-årig man, var oskadd.

Bilen hade fått sladd på Köpmangatan och hade kört in med sidan i plogvallen och krossade sedan staketet. Färden hade slutat med att bilen körde in i ett träd. Flera personer blev vittnen till olyckan. Delar från bilen låg utspridda i snön. Jenny Karlsson hittade bland annat bilens signalhorn flera dagar senare. Föraren är polisanmäld.
– Först trodde jag att någon hade kört in i huset. Det krävdes fyra fem personer för att få loss bilen. Om någon hade stått i vägen för bilen hade det slutat väldigt illa, säger hon.

Enligt henne och sambon Joachim Jansson kör många bilister för fort på Köpmangatan. Det rör sig både om fartsyndare i alla åldrar och inte sällan håller bilarna 70–80 kilometer i timmen. Jenny Karlsson och Joachim Jansson är oroliga eftersom de har barn som går till och från skolan och de leker även i närheten av Köpmangatan.
– Det händer varje dag att bilar kör för fort och det har pågått i flera år. Ibland kör bilarna i kapp och då kör de i bredd, säger Jenny Karlsson.

Nu vill hon och sambon att Östhammars kommun undersöker om det är m öjligt att få ned hastigheten på vägen. I en skrivelse till Östhammars kommun pekar de på att ett alternativ är att bygga vägbulor, ett annat är att vägen stänga av vägen från Långgatan. Då kan busstrafiken gå som vanligt till Gimo torg. Vägen blir kortare och bilarna inte hinner komma upp i så höga hastigheter, skriver de.
– Huvudsaken är att det görs någonting. Om inget sker har vi gjort vad vi kunnat, säger Jenny Karlsson.

På onsdagen tog trafiknämndens arbetsutskott upp skrivelsen från Jenny Karlsson och Joachim Jansson. Utskottet beslutade att ärendet tas upp under nämndens kommande sammanträde i maj.
– Personal från tekniska kontoret ska ut till Gimo och göra en besiktning av vägen, säger Annila Bexelius, chef på tekniska förvaltningen.

Av: Peter Söderlund peter.soderlund@unt.se

ÅTALADE. 30 utländska aktivister från Greenpeace stod inför rätta i Uppsala på fredagen,       efter aktionen vid Forsmarks kärnkraftverk. Här är de på väg in i rättsalen.foto: hans e ericson Bild: Hans E Ericson
Foto: Hans E Ericson (arkivbild) Aktivister från Greenpeace stod inför rätta i Uppsala efter aktionen vid Forsmarks kärnkraftverk.

Sänkt straff för aktivister

Karina Hafdell och Peter Zoné klättrade upp på fartyget Reggeborg med tårta till besättningen Bild: Magdalena Prevéus
Foto: Magdalena PrevéusKarina Hafdell och Peter Zoné klättrade upp på fartyget Reggeborg med tårta till besättningen

Skepp kommer lastat med tårta

Från vänster Mita Bromark, Lill Lundgren, Ann-Kristine Strömberg Svärd och Susanne Thurfjell är nöjda så här långt med besökstillströmningen av Konst på väg i Tierps kommun. Bild: Christer Bergström
Foto: Christer BergströmMita Bromark, Lill Lundgren, Ann-Kristine Strömberg Svärd och Susanne Thurfjell 

Nöjda konstnärer efter rundorna

östhammarsmordet
Evelina Gustavsson, Lukas Waglgren och Isabell Eriksson hängde upp sitt egentillverkade påskpynt. Bild: Magdalena Prevéus
Foto: Magdalena PrevéusEvelina Gustavsson, Lukas Waglgren och Isabell Eriksson.

Förskola klädde påskbjörken

På tisdagen uppträder J.E.M i Gimo. Därifrån kommer bandmedlemmen Elli Flemström.  Bild: Model house
Foto: Model house På tisdagen uppträder J.E.M i Gimo. Därifrån kommer bandmedlemmen Elli Flemström.

Musikveckans artister klara

FACEBOOK.COM/LANS.LEGUE
"Dags igen, vänner! Vi har väldigt fancy biljetter till Uppsala basket-Södertälje på fredag. Vi snackar Semifinal. Vi snackar Fyrishov. Vi snackar folkfest och vi snackar VIP-platser! Någon??."


Kontakta redaktionen

Nyhetschef: 018-478 15 80
E-post: osthammar@unt.se

                                               Fler telefonnummer

 

     

 


 

Nyheter

Kultur & Nöje

Sport

Seriebloggen

Svart humor på vit bakgrund. Se fler på Isabelle Söders blogg »