Publicerad: 2010-11-01 08:57, senaste uppdaterad: 2010-11-02 07:11
Läs upp
Felix Eliardsson, Maria Andersson, Pelle Forsström, Julius de Groot Boersma och Hanna Norregärd diskuterar.
Foto: Hans E Ericson
Laddar...

Fyra av tio unga har nätmobbats

Genom internet och sms har mobbarna fått ytterligare kanaler att attackera sina offer på. 40 procent av alla ungdomar som använder sig av datorer och mobiler, uppger att de blivit kränkta. UNT diskuterade problemet med några elever vid Vallonskolan i Gimo.

Nätmobbning

I en ny rapport om ungdomars medievanor (Ungar & Medier 2010) konstaterar Medierådet att i åldern 9-12 år använder nu 95 procent internet på fritiden. De spelar spel (80 %), tittar på filmklipp (70 %) och chattar (46 %). I åldern 12 - 16 år använder 98 procent internet på fritiden. Det tittar på filmklipp (75 %), chattar (70 %) och umgås på sociala sajter (68 %).

Till dessa uppgifter kan läggas Friends senaste statistik (från 2009) som talar om att:

  • 40 procent uppger att de har blivit kränkta via nätet eller mobilen, vanligaste kränkningen är taskiga inlägg via mejl eller sms.
  • 62 procent av de som blivit utsatta för kränkningar via nätet eller mobilen uppger att detta pågår även under skoltid.
  • Drygt 60 procent vet vem det är som kränkt dem via mobilen eller nätet.
  • 35 procent anger att de själva kränkt någon via nätet eller mobilen.


Mobbning är ingen ny företeelse och det kan knappast den så kallade e-mobbningen, eller nätmobbningen, heller kallas. Nej, det är nog snarare så att den etablerat sig som en av de mest effektiva mobbningskanalerna. Inte minst som den når sina offer när som helst på dygnet och var som helst.
– Vanlig mobbning sker när man träffar sina mobbare, men med nätmobbningen kan mobbarna komma åt en när man är hemma också, säger Felix Eliardsson.

Han går i 9:an på Vallonskolan i Gimo och är en av de åtta elever UNT träffat för att prata om just nätmobbning. De är alla medvetna om att nätmobbning förekommer på skolan, här liksom på de flesta skolor, och det är även elevcoach Pelle Forsström:
– Ja, visst är det ett problem och i våras tyckte jag att det var ganska stort. Nu har vi det under hyfsad kontroll, som en infektion under behandling kan man säga.

Enligt Medierådet har tv-tittandet sjunkit markant bland ungdomar de senaste åren och i dag är det vanligare med en dator än en tv på rummet. Dessutom märks en tendens att e-post och chatt minskar, till förmån för sociala nätverkssajter som Facebook, Bilddagboken och MSN.
– Mest handlar det nog om elaka saker som folk skriver på MSN. Jag har en kompis som blev utsatt, en annan tjej skrev att hon var en hora och att hon var skitful, säger Annie Holgersson, som går i 6:an.

Vad gör man om man blir utsatt?
– Jag skulle först prata med mina föräldrar, så att de fick prata med den andra familjen. Jag skulle nog inte våga göra det själv, säger hon.

Och om inte det hjälper då?
– Då får man prata med lärarna och rektorn och så är det nog bra om man tar bild på konversationen så att det finns bevis för vad som skrivits, säger Maria Andersson i 7:an.

Pelle Forsström tycker att det är bra om dialogen till en början kan hållas av de inblandade eleverna själva, kanske med hjälp av någon vuxen som han själv, en lärare eller skolans kurator. Om det inte räcker, kan föräldrarna kopplas in.
– Men självklart måste man avgöra från fall till fall vad som är mest lämpligt.

Antimobbningsorganisationen Friends har verkat sedan 1997 och finns i dag representerade i hela landet. Anna Pettersson är utbildare på Friends och hon anser att skolorna ska dela ansvarsfrågan med föräldrarna när det gäller all typ av mobbning.
– Tidigare kunde man se en tydlig gräns mellan skoltid och fritid, men den har suddats ut nu. Elever som mobbar i skolan gör det ofta också på nätet och internet är inte en separat del av livet, det är en naturlig del.
Som eleverna på Vallonskolan i Gimo säger, tycker Anna Pettersson att man ska säga ifrån om man ser något som inte känns okej och berätta för sina föräldrar om man blivit utsatt.
– Och då är det viktigt att föräldern lyssnar på sitt barn. Inte skuldbelägger barnet för att han eller hon varit ute på internet, utan bevarar ett lugn och finns tillhands för att hjälpa.

Av: Ingela Alm Söderman ingela.alm-soderman@unt.se

östhammarsmordet
Evelina Gustavsson, Lukas Waglgren och Isabell Eriksson hängde upp sitt egentillverkade påskpynt. Bild: Magdalena Prevéus
Foto: Magdalena PrevéusEvelina Gustavsson, Lukas Waglgren och Isabell Eriksson.

Förskola klädde påskbjörken

På tisdagen uppträder J.E.M i Gimo. Därifrån kommer bandmedlemmen Elli Flemström.  Bild: Model house
Foto: Model house På tisdagen uppträder J.E.M i Gimo. Därifrån kommer bandmedlemmen Elli Flemström.

Musikveckans artister klara

matens pris del 2

FACEBOOK.COM/LANS.LEGUE
"Dags igen, vänner! Vi har väldigt fancy biljetter till Uppsala basket-Södertälje på fredag. Vi snackar Semifinal. Vi snackar Fyrishov. Vi snackar folkfest och vi snackar VIP-platser! Någon??."


Kontakta redaktionen

Nyhetschef: 018-478 15 80
E-post: osthammar@unt.se

                                               Fler telefonnummer

 

     

 


 

Nyheter

Kultur & Nöje

Sport

Seriebloggen

Svart humor på vit bakgrund. Se fler på Isabelle Söders blogg »