Bild på bloggaren

Fotboll


Gustaf Andersson och Daniel Meisels befinner sig ständigt i den uppländska sillycirkusen. Om det mesta är de oense (favoritlag, musiksmak, politik), men ett gemensamt intresse är fotboll och den uppländska i synnerhet (från division II och uppåt herr och elitettan dam). Har du frågor, funderingar, tips (!) eller bara vill skälla ut oss efter noter; tveka inte. Skicka ett mejl till fotbollsbloggen@unt.se Det går även att följa oss påTwitter Välkommen till Fotbollsbloggen!

TILLBAKA TILL UNT.SE/SPORT
bloglovinMånadsarkiv


« Tidigare inlägg   Senare inlägg »
Publiceras: 2014-04-23 20:09:21

U21. Delad pott i Södertälje - "Anfallsspelet blev lidande"

Efter tre raka segrar tog segertåget stopp för Sirius U21 som under onsdagskvällen spelade 1–1 mot Assyriska i Södertälje. Jakob Björk gav Sirius ledningen redan efter en minut innan hemmalaget kvitterade halvvägs in i den första halvleken.
– Vi mötte ett bra och bollskickligt Assyriska. Vi börjar riktigt bra första fem, tio minuterna, men sedan sätter de en väldigt hög press mot oss. När vi lyckades ta oss förbi den finns det massor av ytor, men när vi inte gjorde det så blev vi också straffade och fick försvara oss. Vi hade svårt att vinna tillbaka bollen, säger tränaren Mirza Jelecak som summerar insatsen såhär:
– Försvarsspelet var bra under 90 minuter. Anfallsspelet blev lidande då vi fick försvara oss mycket. Vi lyckades inte riktigt ska några längre anfall som vi ville.

Är det någon spelare du vill lyfta fram?
– Jakob Björk gjorde det bra i en av de två balansrollerna tillsammans med Jonatan Berg, som också gjorde det bra. Sedan har vi två juniorer som står för helt okej inhopp. Daniel Björck kom in som högerback i paus eftersom Johan Andersson hade lite käningar. Sedan har vi Kyria Kambusi som spelade en halvtimme.

Ian Sirelius var inte med, varför?
– Vi har pratat om Ian och problemet är att vi är för många överåriga spelare. I dag var varken ”Dalle” eller Ian med trots att de båda har tränat fullt och det är för att vi blir för många. När det gäller Ian så har vi valt att låta honom träna i fred och det känns som att han är närmare ett inhopp i A-laget än 90 minuter i U21. Han tränar fullt och det ser bra ut.

Nu väntar ett litet uppehåll för U21-serien som är tillbaka igen den 13 maj när serien vänder och Sirius gästar Hammarby på Kanalplan.

/Meisels

 

Publiceras: 2014-04-23 17:20:01

Wikner slutar - Sirius söker ny tränare

Tanken inför säsongen var att Sirius F19 skulle tränas av John Roche och förra Siriusspelaren Lisa Wikner. Så blir det dock inte. Bara dagar innan premiären, som spelas på lördag mot Umeå, meddelar Wikner att det inte blir något med det. Hon har nämligen fått jobb i Helsingborg som jurist och lämnar Uppsala till sommaren.
– Jag hade förvarnat Mats Wolgers innan jag tog det här uppdraget, så de kan inte vara helt överraskade, säger Wikner.

Hon kommer att finnas i Uppsala till den 8 juni innan flyttlasset går. Hon har tränat F19 sedan i början av februari.
– Det har varit över förväntan roligt. Man ser på det på ett helt annat sätt som tränare jämfört med spelare. Det är många fler aspekter man måste tänka på och det är en stor omställning.

Hur tror du att det kommer att gå för F19 i år?
– Jag tror att det beror på vilka spelare som kommer att vara tillgängliga. Många spelare är ju från Vaksala och de har ett eget lag att tänka på också. Sedan får vi se hur många från Sirius som kan vara med. Jag tror att det kommer att gå helt okej, bättre än vi trodde inför året.

Någon som du vill lyfta fram?
– Jag tror att Ingrid Wixner kan ta klivet i år.

För Sirius börjar nu jakten på en ersättare.
– Det är roligt för henne att hon får jobb. Vi vill ha in en ersättare och vi får se hur upplägget blir, säger sportchefen Mats Wolgers.

/Meisels

Publiceras: 2014-04-23 08:04:55

Superettan. Nära dubbelt så stor segerchans på bortaplan jämfört med hemmaplan

Det är inte bara Sirius som har haft problem med hemmaspelet under inledningen av superettan. Faktum är att det är en trend för hela serien. Om man ser över samtliga resultatet från de tre första omgångarna så har 11 av de 24 spelade matcherna slutat med en bortaseger, sju har slutat oavgjort och ynka sex har slutat med en hemmavinst.

Så här långt har det alltså varit en statistisk fördel att spela på bortaplan, vilket kan tyckas märkligt. Men det visar hur svårt det kan vara för ett spelförande lag att vinna i superettan där ett avvaktande defensivt grundspel belönas.

I den senaste omgången hade förutom Sirius även Öster och Hammarby det mesta av bollinnehavet mot Gif Sundsvall respektive Ängelholm, men åkte ändå på torsk. Östersund och Gais blev också straffade av Husqvarna och Ljungskile på sina hemmaarenor och fick ”bara” med sig ett kryss.

/Andersson

FAKTA: Samtliga resultat från omgång 3 i superettan
Landskrona–Syrianska 2–3, Östersund–Husqvarna 1–1, Gais–Ljungskile 2–2, Assyriska–Degerfors 2–2, Öster–Gif Sundsvall 0–2, Sirius–Varberg 2–3, Hammarby–Ängelholms 1–2, Jönköpings Södra–IFK Värnamo 0–0.

Publiceras: 2014-04-22 16:07:16

Norrettan. Skräll av Valsta och Mattiasson i premiären - igen

Dumstrut på. Det är lite så det känns efter resultaten i helgens premiär i norrettan. Den inleddes visserligen med relativt väntade resultat i och med Frejs 4–2-seger borta mot Forward, som följdes upp av påskaftonens 1–1-match mellan Umeå FC och Dalkurd, där gästerna sägs ha varit det lag som låg närmast segern (hade bland annat ett par träffar i målramen). Hemmalaget ska ha uppträtt blekt, så det är möjligt att jag har missbedömt dem när jag tippade dem som etta. Just nu känns det så, men serien är lång.

Den stora skrällen i omgången stod annars Valsta Syrianska för genom att bortaslå Vasalund med 4–1 där hemmalagets ”stjärna” Bojan Djordic visats ut efter att ha fått sin andra varning i den andra halvleken.

Jag har sagt det förr och säger det igen. Christer Mattiasson är en fascinerande tränare som det vore intressant att se i en högre serie (har utgående kontrakt). Intressant är även att Valsta vann förra årets premiär hemma mot AFC med 1–0, så det där med premiärer verkar passa Märstalaget.

I övrigt så imponerades jag av Nyköpings Bis och IFK Luleå som båda tog två komfortabla segrar hemma mot Västerås SK och Sylvia.

Brage vann även de på hemmaplan – med andan i halsgropen – mot AFC med 2–1 (efter ett mål av förre Siriusspelaren Patrik St Cyr) i en vad jag har förstått svårbedömd match där gästerna från Solna hade en stark slutforcering som så när gav en poäng.

Nykomlingsmötet mellan Huddinge och Skellefteå slutade inte oväntat med en seger för Stockholmslaget efter mål av Erido Poli, vem annars.

/Andersson 

FAKTA: Samtliga resultat från premiären i division I norra
Forward–Frej 2–4, Umeå FC–Dalkurd 1–1, IFK Luleå–Sylvia 4–0, Nyköping–Västerås SK 3–0, Huddinge–Skellefteå 1–0, Brage–AFC United 2–1, Vasalund–Valsta Syrianska 1–4.

Publiceras: 2014-04-22 08:48:56

Superettan. "Hade förväntat mig mer av Sirius"

Hela Studan visste att Varberg skulle backa hem och i första hand fokusera på att försvara egen box och stänga till centralt. Precis som Husqvarna gjorde så framgångsrikt i hemmapremiären.

Därför hade jag förväntat mig ett motdrag från Siriustränarna Thomas Lagerlöf och Kim Bergstrand.

Det draget var att lyfta in Kim Skoglund i startelvan på Stefan Silvas bekostnad och flytta fram Moses Ogbu ett hack i 4-2-3-1-modellen.

Med facit i hand var det inte nog.

Det hade krävts betydligt mer.

Återigen föll Sirius på sin egen ambition att ha ett stort bollinnehav, spela runt-runt och stå upp högt i försvarsspelet.

Den strategin var för omständlig och för naiv och Varberg hade inga som helst problem med att hänga med i det långsamma passningstempot och välja sina kontringslägen.

I norrettan förra säsongen var sådana här matcher (med stort bollinnehav) vardagsmat för Sirius, men då hängde inte motståndarna med i bolltemport under 90 minuter och det var ofta stora ögon i duellspelet med Johan Arneng, Joakim Runnemo och andra av Sirius meriterade spelare. Nu finns spelare med liknande meriter i motståndarlagen.

Efter presskonferensen frågade jag just Kim Skoglund i fall han trodde att det skulle ha fått någon effekt att skruva på den centrala mittfältstriangeln så att en offensiv spelare (Skoglund) hade blivit till två (Skoglund + en till) för att öka trycket framåt.

Skoglund, som gjorde comeback på Studan i superettan-sammanhang, trodde inte att det taktikbytet skulle ha blivit så stor skillnad då Varberg stängde till centralt och ville inte uttala sig så mycket mer om det. Han pratade mer om att superettan är en tuff serie där varje match är unik och tuff.

***

Kanske har förväntningarna på Sirius skruvats upp för mycket i media och bland supportrar efter det förlustfria 2013 och de fina resultaten i svenska cupen. ”Tolle” Lagerlöf gav i alla fall uttryck för det på presskonferensen, som ni kan se här nedan i sin helhet, och betonade att hålla sig kvar var målet i första hand.

Något som kan bli nog så jobbigt. Varberg och Husqvarna är definitivt två lag som man i så fall ska ha bakom sig i tabellen och som det ska bli tre poäng mot hemma.

***

På måndag kommer en ny chans borta mot Degerfors. På förhand är det Sirius svåraste match hittills i superettan – och kanske talar det för en vändning.

I den matchen kommer favoritskapet att vila på hemmalaget och Sirius behöver inte vara de som för matchen i 90 minuter utan kan sjunka tillbaka och själva utnyttja sin speed i omställningar.

Det tror i alla fall jag kommer gynna spelare som Elliot Käck, Kerim Mrabti och Joakim Runnemo betydligt bättre, som nu kan anfalla rättvända.

***

Förresten, senast Sirius förlorade två raka hemmamatcher i seriespelet var hösten 2013 när det blev 0–1 gånger två mot Vasalund och Östersund i slutspurten av norrettan. Behöver jag nämna att matchbilderna var de samma även då.

Just Östersund såg jag lite grann av i helgen när de mötte Husqvarna hemma. Matchen slutade 1–1 där matchbilden i stort var identisk med hur det såg ut på Studenternas i förra veckan och i går. Östersund hade mycket boll och spelade runt, runt med Brwa Nouri som en spindel i nätet och med Modou Barrow längst fram som måltjuv.

Jämtlänningarna har också haft problem i seriespelet, så det är inte bara Sirius som blir straffade för sin o-primitiva fotboll.

/Andersson

Visa kommentarer (2)
Publiceras: 2014-04-21 22:02:11

Spelarbetyg: Sirius-Varberg 2-3

SIRIUS
Målvakt:
Andreas Andersson – 2
Kommentar: Gjorde visserligen ett par avancerade räddningar (bland annat på en nick av Sinan Ayranci) och kan inte lastas för Robin Tranbergs volleypärla. Men som helhet en lite osäkrare insats än vad Andersson har visat tidigare.

Backlinjen:
Karl Larson – 3
Kommentar: Initiativrik offensivt och var den av ytterbackarna som kom med mest i spelet. Spelade upp sig efter en tung match mot Husqvarna.
Carl Nyström – 3
Kommentar: Hade ett par rejäla duster med Varbergs Sinan Ayranci under matchen och räddade Sirius från ett friläge (och troligt baklängesmål) med ett utsträckt ben.
Patrick Hopkins – 2
Kommentar: Hade svårt med passningsspelet och var inte alls lika bra som han har varit tidigare. Sämsta matchen i Sirius så här långt.
Elliot Käck – 2
Kommentar: Syntes inte alls i offensiven där han har sina styrkor. Blek insats.

Mittfältet:
Joakim Runnemo (ut 61) – 2
Kommentar: Andra matchen i rad där "Pajen" inte lyckas få till det. Hämmad av sin hälsena?
Johan Arneng – 2
Kommentar: Många felpass även där och ingen match som Arneng vill minnas.
Kim Skoglund (ut 70) – 3
Kommentar: Gjorde vad man kan förvänta sig och satte en straff.
Niklas Busch Thor – 3
Kommentar: En stabil insats utan att glänsa.
Kerim Mrabti – 3
Kommentar: Löpte mycket utan att få till det. Visade ändå mycket vilja.

Anfallet:
Moses Ogbu – 4
Kommentar: Klart bäst i Sirius och låg bakom bägge målen. Tycks vara en av få med självförtroende i laget just nu.

Ersättare:
Dalil Benyahia (in 61) – 2
Kommentar: Fick chansen att visa att han ska ha en startplats, men tog den inte.
Stefan Silva (in 70) – spelade för kort tid för att betygsättas.
Jakob Björk – spelade inte
Jonatan Berg – spelade inte
Oscar Pehrsson – spelade inte.
Viktor Lövgren – spelade inte.
Jonas Bylund (mv) – spelade inte.

Tränare:
Thomas Lagerlöf – 2
Kommentar: Hade inte lärt läxan från hemmapremiären mot Husqvarna tillräckligt väl. Det här blev en blek kopia där bytena inte förändrade någonting.

Siriussnittet: 2,54.

Betygskalan: 1 – Usel, 2 – Underkänd, 3 – Godkänd, 4 – Mycket bra, 5 – För bra för superettan.

/Andersson

Visa kommentarer (1)
Publiceras: 2014-04-21 19:45:16

Presskonferens: Sirius-Varberg

Se presskonferensen efter Sirius förlust hemma mot Varberg med 2-3. Medverkar gör Varbergs tränare Jörgen Wålemark och Sirius assisterande tränare Thomas "Tolle" Lagerlöf (ordinarie huvudtränaren Kim Bergstrand var sjuk och stannade hemma).

/Andersson

Visa kommentarer (1)
Publiceras: 2014-04-21 18:45:37

"Gå hela vägen själv, annars händer det inget" - betyg efter Älta

Sirius förlorade sin andra raka match i elitettan mot ett tyngre Älta. Precis som mot Sunnanå förra veckan så var känslan att Älta hade en spets som Sirius saknade. Spelare som Lollo Fors, Elaine och framför allt Elin Ekblom Bak skulle gå in i de flesta lag i elitettan. De gjorde skillnad och trots en spelmässigt jämn inledning så tar Älta ledningen, precis som Sunnanå gjorde. Det är aldrig bra att släppa in första målet, särskilt när man inte har gjort mål på ett tag. Den uppförsbacken blev för tung för Sirius.

Framför allt Elin Ekblom Bak var en riktig klippa på det centrala mittfältet. Hon dominerade stundtals och hennes ledarskap imponerade. Hon manade ständigt på sina lagkamrater och såg till att ingen vek ner sig.

Jag ifrågasatte bytena förra veckan mot Sunnanå, det kan man inte göra efter dagens match. Tränarduon fick ut full effekt av både Sofia Fors och Sanna Öhlund som kom in i paus. Mikaela Björklund kom ner i backlinjen igen och gjorde det bra, det blev stabilare. Sofia Fors gjorde nog en av sina bättre insatser sedan hon kom tillbaka från USA och Öhlund tog för sig i anfallsspelet. Lägg därtill att Annina Wede fick mer utrymme när hon hamnade på högerkanten, en kant hon ägde hela andra halvlek i princip.

Just Wede är den lilla spetsen i Sirius. Hon är fortsatt riktigt bra och en herre på läktaren skrek under den första halvleken följande till henne: ”Gå hela vägen själv annars händer det inget”. Ungefär så var det också, ett fynd för Sirius.

Tittar man på grunduppställningen så finns mer att hämta från Julia Lyckberg, Moa Mattsson och kanske framför allt Caroline Lundberg. Anfallaren hade, minus en farlig nick, ingenting alls under de minuter hon spelade. Lundberg måste steppa upp annars väntar bänken.

För Sirius gäller det nu att ladda om inför matchen mot Mallbacken. Återigen en tuff match mot ett lag som tagit hundra procent hittills. Känslan är dock mer positiv den här veckan än förra och poäng hemma ska inte vara någon omöjlighet. Matchen mot Älta kändes som ett steg framåt, framför allt var det starkt att resa sig efter 2–0 i paus.

I övrigt kan vi konstatera att favoriterna Hammarby, Sunnanå, Kvarnsveden och just Mallbacken fortsätter att vinna. Kvartetten tog sina andra raka segrar under helgen. Djurgården fick ”bara” 2–2 hemma mot Qbik, ett Qbik som kanske kan bli en outsider när det ska summeras tabeller i oktober.

Till sist ska jag även nämna Ältas tränare Marcelo Fernández i sin kostym. Stiligast i elitettan?

/Meisels

Betygen i korthet:
Lina Lundqvist – 2

Stina Melin (ut 45) – 2
Sara Back – 3
Linnéa Eriksson – 3
Amanda Johansson – 3

Mikaela Björklund – 4
Moa Mattsson – 3
Julia Lyckberg – 2
Annina Wede – 4
Ingrid Wixner (ut 45) – 2

Caroline Lundberg (ut 77) – 2

Avbytare:
Sanna Öhlund (in 45) – 3
Sofia Fors (in 45) – 3
Tyra Kajgård (in 77) – spelade för kort tid för att betygsättas.
Mimmi Paulsson–Febo – spelade inte.
Ammy Wallin – spelade inte.
Aisha Faiqi – spelade inte.
Malin Winberg – spelade inte.

Siriussnittet: 2,8

Betygsskalan: 1 – Usel, 2 – Underkänd, 3 – Godkänd, 4 – bra, 5 – För bra för elitettan.

 

Publiceras: 2014-04-21 08:02:42

Superettan. Lite tankar kring Sirius startelva och allsångsmomentet

Det var en ovanlig känsla i tisdags. Inte sedan Östersund hemma i den sista seriematchen i norrettan 2012 – som slutade på det snöpligaste av vis – hade Sirius förlorat hemma på Studan.

Blir det ytterligare en förlust i dag hemma mot Varberg?

Om Sirius har lärt sin läxa från mötet med Husqvarna lär det inte blir så (då matchbilden förväntas bli densamma), men faktum är att Varberg är en betydligt tuffare uppgift – på pappret – än både Syrianska och Husqvarna. Så det krävs en avsevärd bättring i framför allt anfallsspelet för att det ska bli tre blåsvarta poäng.

Angående startelvan så bankar mittbacken Oscar Pehrsson och yttern Dalil Benyhaia på dörren för att ta sig in i laget. Kanske är det läge för dem i kväll – för när skulle de annars få chansen?

Problemet för ”Dalle” är att han – så som Sirius elva formerades senast – i första hand konkurrerar med Joakim Runnemo, en spelare som visserligen haft lite skadebekymmer med en häl på sistone, men som tränarna Bergstrand/Lagerlöf nog tvekar i det längsta med att peta. Så Benyahias hopp står i så fall till att Moses Ogbu alternativt Runnemo flyttas upp/in som forward på Stefan Silvas bekostnad.

Bakåt stod Karl Larson för en svag insats på de insläppta målen mot Husqvarna, men i hans fall finns ingen klockren utmanare så jag tror att han sitter säkert. Jonatan Berg, som borde var en konkurrent, matchades som balansspelare på mittfältet i U21-matchen i veckan. Jakob Björk har också prövats som ytterback, men har den senaste tiden matchats som mittfältsytter

Bör Bergstrand/Lagerlöf peta sin kapten? Detta har nog tränarna mest tankegissel med. Calle Nyström har varit stabil på försäsongen och har tagit kliv i sin utveckling, så min gissning är att han får chansen igen. Men ytterligare en svag insats så är nog ett skifte oundvikligt. Frågan är vem som då – tillfälligt – ska ta över kaptensbindeln? Niklas Busch Thor måste ligga bra till för det.

***

Till sist: Jag gillar verkligen att Sirius har skaffat sig en egen inmarschhymn i Pelle Carlbergs ”Fotbollsvänner”. Det var verkligen på tiden – och synnerligen bra val av låt. Det som uppenbart inte funkade i hemmapremiären var allsångsmomentet (Västra sidan gjorde visserligen allt vad de kunde i sin slipsliknande sektion borta i hörnet på huvudläktaren), där de allra flesta (av de över 3 500 på plats) inte var med på noterna, vilket fick till följd att volymen i högtalarna i stället höjdes markant.

Men om ett halvår eller ett par år när sången har satt sig hos den stora publiken kan det nog bli en spontan allsång i stället för att de uppmanas att sjunga på beställning. Och det är väl dit Sirius vill komma antar jag. Hur som helst gillar jag att har man bestämt sig för en officiell inmarschlåt som de allra flesta elitlag redan har.

/Andersson

Publiceras: 2014-04-20 21:26:35

De ersätter Jansson och Andersson mot Älta

Med Jenny Jansson och Fanny Andersson borta på grund av sjukdomar så tvingas Sirius kasta om i startelvan inför matchen mot Älta. Trots att jag inte har fått någon officiell elva av tränarna, så kan jag nog ändå lista ut hur laget tänker formera sig.

Jag skulle tro att man väljer att flytta upp Mikaela Björklund på Fanny Anderssons position och därmed göra plats för Sara Back i backlinjen. Den förändringen är jag nästan hundra på kommer att ske, frågan är om det är rätt eller fel? Det jag har sett av Back hittills efter knäskadan har inte imponerat, men samtidigt så sägs hon ha gjort det bra i F19:s träningsmatch i veckan mot Rimbo (förlust 3–2).

Att flytta upp Mikaela Björklund kan bli både flipp och flopp. Det centrala mittfältet blir mer statiskt än med Fanny Andersson, men samtidigt blir centrallinjen starkare rent fysiskt och det kommer att krävas mot Ältas skickliga mittfältare. Matchen kan mycket väl avgöras där och jag förstår tanken från tränarduon.

Då Jenny Jansson också saknas så ska det in en spelare på ytterpositionen också. Hade Tyra Kajgård varit hundra procent tror jag att hon hade startat på topp med Caroline Lundberg utflyttad på kanten. Nu blir det inte så utan det är antingen Ammy Wallin eller Ingrid Wixner som kommer att husera där. Wixner gjorde två mål senast i F19–matchen och jag tror att det blir hon som startar matchen till höger. Hon gjorde även ett bra inhopp mot AIK i den sista träningsmatchen och det känns som att formen pekar uppåt mer än om man jämför med Wallin.

/Meisels

Trolig startelva för Sirius mot Älta:
Lina Lundqvist – Linnéa Eriksson, Sara Back, Malin Winberg, Amanda Johansson – Mikaela Björklund, Moa Mattsson – Ingrid Wixner, Annina Wede, Julia Lyckberg – Caroline Lundberg.

Bänken: Mimmi Paulsson–Febo, Stina Melin, Sofia Fors, Aisha Faiqi, Sanna Öhlund, Tyra Kajgård.

 

Publiceras: 2014-04-20 13:44:57

Superettan. Nobbade Bajen för Varberg - "Hellre trettio matcher från start än fem"

Efter ett par säsonger i Hammarbys organisation var mittfältaren Robin Tranberg ett av utropstecknen under förra årets säsong – när han väl fick chansen. Nye sportchefen Mats Jingblad och tränaren Nanne Bergstrand ville i höstas förlänga med 21-åringen, men mittfältaren från Haninge i södra Stockholm sade nej tack för superettan-konkurrenten Varberg. Något han inte ångrar.
– Vi hade många diskussioner fram och tillbaka. Men det viktigaste för mig var att få speltid. Nanne och Mats sa att mina chanser i år hade nog inte hade varit så stora och då kände jag att det var bättre för mig att hitta en ny klubb, även om det hade blivit ett par matcher och inhopp i Bajen. Det är stor skillnad på att bara göra några matcher och få spela 30 matcher från start. Därför valde jag det senare, säger Tranberg som i morgon kommer till Uppsala med sitt nya lag för att möta Sirius på Studenternas IP.

Angående speltid så har Varberg hållit vad de lovade. Tranberg har spelat säsongens båda seriematcher från start på det centrala mittfälet (0–0 borta mot Degerfors och premiären och 2–1 hemma mot Syrianska senast).
– Det är lite skillnad på spelsätt jämfört med Bajen. Vi är lite rakare och är inte lika mycket ute efter att ha lika mycket boll. Vi har bra spelare för den spelstilen så det passar oss bra. Nu har vi även gjort det stabilt defensivt och varit heta framåt.

Vad tror du om matchen mot Sirius?
– Det kommer att bli en tuff och jämn match. Sirius kommer nog att vilja föra den och det passar oss bra. Vi kommer att ligga rätt och köra när vi kan. Ska bli intressant.

Hur bra är Varberg i år då?
– Vi har sagt att vår målsättning är att bli bättre placeringsmässigt än förra säsongen (kval, bloggens anm.). Blir det att vi slutar på övre halvan är det så klart ännu bättre, säger Robin Tranberg som 2012 var utlånad till Enköpings SK på hösten.

/Andersson

Foto: TT

Publiceras: 2014-04-19 17:24:29

Elitettan. Fernández om Sirius intresse och varför Elaine petades

Ältas tränare Marcelo Fernández var ett av namnen som Sirius tittade på inför säsongen. Diskussionerna rann dock ut i sanden och på måndag ska Fernández Älta i stället försöka stjälpa Sirius i elitettans andra omgång.
– Vi måste upp i vår nivå. Sirius är ett bra lag och är likt oss väldigt revanschsugna efter premiären, det blir nog en bra match, säger Ältatränaren.

Älta förlorade något överraskande sin premiär mot Umeå Södra med 3–2.
– Umeå är ett bra lag och kommer nog att knipa en hel del poäng framför allt på hemmaplan. Vår prestation är helt okej, vi följde matchplanen, men faller på två individuella misstag.

Vad har ni för målsättningen den här säsongen?
– Älta är en ny förening på den här nivån, så vi vill etablera oss i elitettan. Det är vår målsättning.

Älta har dock ett väldigt namnkunnigt lag med spelare som Elin Ekblom-Bak, Louise ”Lollo” Fors och brasilianskan Elaine. Den sistnämnda var dock petad senast mot Umeå.
– Jag hade spelare som var i bättre form än henne. Alla är dock tillgängliga på måndag och vi hoppas på ett bra resultat.

Vad kan du säga om Sirius?
– Jag har stenkoll på Sirius och kan dra deras startelva. Det kan jag säga.

Du var som sagt aktuell för Sirius inför säsongen, vad hände egentligen?
– Jag känner de ledare som jobbar där och egentligen blev det inte mer än så. Det konkretiserades aldrig, men man vet aldrig vad som händer i framtiden. Jag är ju en Upplandskille, säger Fernández som tidigare varit verksam i både BKV Norrtälje och Roslagsbro.

/Meisels

FAKTA
Elitettan, omgång 2:
Fredag: Hovås Billdal–Bollstanäs 6–0, Brommapojkarna–Kvarnsveden 0–2.
Måndag: Mallbacken–Umeå Södra, Sunnanå–Halmia, LB 07–Hammarby, Älta–Sirius, Djurgården–Qbik.

Publiceras: 2014-04-18 14:47:04

Fotbollsbloggen Live del 34 - Påskspecial med orakel

Se det senaste avsnittet av Fotbollsbloggen Live där Daniel Meisels förklarar varför han har portat signaturen "Janne Johansson" från att kommentera på bloggen.

Utöver det en hel del snack om superettan och hur Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf bör formera Sirius startelvan mot Varberg samt en hel del annat från den lokala fotbollen.

/FB

Visa kommentarer (4)
Publiceras: 2014-04-18 10:14:47

14.00: FB Live del 34 - Påskspecial med orakel

Två omgångar har spelats i superettan sedan vi spelade in vårt senaste avsnitt av Fotbollsbloggen Live. I dag, på självaste långfredagen, är vi tillbaka med ännu ett program som spelas in hemma i Daniel Meisels lägenhet med judiska förtecken.

I dagens program är katten Leo med som speciell gäst. Han har gjort sig känd som en högkalibrig tippare och kommer ge sin syn på hur de kommande matcherna kommer att sluta.

Klockan 14.00 drar vi gång och som vanligt kan ni följa sändningen live i spelaren här uppe till höger eller på vår Bambuser-sida (klicka på länken).

/FB

FAKTA: Fotbollsbloggen Live del 34
1. Inledning.
2. Eftersnack från Sirius–Husqvarna (och lite grann från superettan i stort).
3. Inför helgens matcher i superettan med fokus på Sirius-Varberg.
4. Bör Siriustränarna Bergstrand/Lagerlöf ändra något i startelvan?
5. Inför premiären i norrettan med fokus på Valsta Syrianska.
6. Älta–Sirius i elitettan – en vägvisare om var lagen kommer att hamna i tabellen.
7. Kort om de lokala division II-lagens matcher.
8. Oraklet Leo tippar kommande matcher.
9. Avslutning.

Publiceras: 2014-04-18 07:45:22

Division II. Mellberg gör debut för Gusk - Strömsberg möter seriefavorit på bortaplan

Strömsberg och Gusk delade på poängen i upplandsderbyt som inledde seriespelet förra helgen. Matchen slutade 2–2 på en blåsig konstgräsplan i Tierp. I dag (14.30) väntar ännu en konstgräsmatch för Gusk som möter det tippade bottenlaget – och nykomlingen – Aspudden-Tellus hemma på Löten (Gamlis IP inte spelklar än).
– Det här blir ingen lätt motståndare bara för att de kommer från division III. Titta på Huddinge som kom från trean, de vann vår serie i fjol och spelar i norrettan i år. Aspudden tror jag är bättre än vad folk och tippare anser. Men självklart går vi för tre poäng, säger Gusks tränare Zaine Söderlund.

Vad säger du annars om motståndet?
– De är bra på omställningsspelet, så det får vi vara vakna på, men det får man vara i varje match. Jag hoppas att vi får ha mycket boll och skapar mycket chanser. Mot Strömsberg var det en jäkla vind som ställde till det.

Sedan premiärmatchen tillkommer forwarden Mikael Mellberg (nyförvärv från Upsala IF) som gör debut i Gusk i seriesammanhang efter att ha varit avstängd i den första omgången.
– Det här gör det betydligt svårare att ta ut ett lag. Det var länge sedan jag hade en sån här konkurrens. Just nu är det många tankar i huvudet, säger Zaine Söderlund.

***

Konstgräs blir det även för Strömsberg som möter hårdsatsande Syrianska Kerburan på bortaplan i Västerås under annandag påsk. Syrianska Kerburan vann sin premiär borta mot nykomlingen BKV Norrtälje efter ett nyförvärvet Patrick Wallén (förra säsongen i Västerås SK) avgjort med sju minuter kvar att spela. I Strömsberg blir det intressant att se om tvåmålsskytten från premiären, Marcus Hägg, kan behålla formen. Det lär behövas i fall det ska bli poäng på Swedbank park.

/Andersson

FAKTA: Omgång 2 division II norra Svealand
Långfredag: Skiljebo–Spårvägen, Gusk–Aspudden-Tellus, Akropolis–Västerås IK.
Annandag påsk: Kvarnsveden–Värmdö, Konyaspor–BKV Norrtälje, Sollentuna–Karlberg, Syrianska Kerburan–Strömsberg.

Publiceras: 2014-04-17 19:46:40

Omgångens grej i superettan?

Hammarby har inlett säsongen på bästa möjliga sätt med två raka segrar, varav den senaste togs inför 29 000 åskådare på Tele2 Arena med hela 5-0 mot Degerfors. Gott så, men jag tycker inte att grejer som Bajenspelaren Jan Gunnar Solli gjorde mot slutet av matchen har fått tillräckligt med uppmärksammhet. Han får en passning av Stefan Batan och tar bollen innanför tröjan (se klippet), varpå han får ett gult kort.

Rätt eller fel, jag tycker det var en skön grej, men samtidigt måste det vara lite förnedrande för Degerfors i underläge att råka ut för den. Hur som helst är det nog den andra omgångens grej i superettan.

/Meisels 

Publiceras: 2014-04-17 15:03:50

"Tolles" träningsrapport vecka 16

Sirius assisterande tränare Thomas ”Tolle” Lagerlöf berättar om träningsveckan, reflekterar kring hemmapremiären mot Husqvarna och blickar framåt mot måndagens match i superettan hemma mot Varberg.

Kan du berätta om träningsveckan?
– I går körde vi lite fys med dem som inte spelade U21-matchen och i dag är vi lediga. I morgon kör vi dubbla pass, ett långt fotbollspass på morgonen samt teori och fys på eftermiddagen, påskaftonen är vi lediga och så har vi träning på söndag (10.00 på Löten) innan matchen på måndag.

Hur ser skadeläget ut?
– Alexis Bayón är okej och spelade U21 i går. Ian (Sirelius) tränar för fullt, men det kommer att dröja innan han kan spela match. Vi kans säga att han är närmare ett inhopp på 15 minuter i a-laget än 90 minuter med U21, ”CG” (Christer Gustafsson) ska börja jogga på måndag efter sin fotskada.

Och prognosen med Ante Björkebaum?
– Där finns inget nytt att berätta, det är samma läge som förut (tillbaka i början av sommaren, bloggens anm.).

Hur ser dina tankar ut efter att ha sett matchen mot Husqvarna på video i efterhand?
– Den stämmer ganska bra överens med vad vi kände direkt efter matchen. Det gick för långsamt i första halvlek och vi hade för många tekniska misstag. Andra halvlek är ändå ganska bra där vi skapar tillräckligt med chanser för att vinna. Men det finns fortfarande saker som vi kan förbättra. Offensivt vill vi ha mer fart och fler som springer i hög fart samtidigt. På de insläppta målen var det ett kollektivt haveri från vår sida. Ett eller två individuella misstag brukar man oftast klara av, men nu var det fem och sex stycken på rad och det håller inte. Men i stort sett så stämmer helhetsbilden med vad vi kände efter slutsignalen. Om vi får spela den där matchen tio gånger så vinner vi antagligen sju eller åtta gånger.

Med tanke på misstagen, öppnar du för andra spelare i startelvan mot Varberg?
– Det är alltid öppet. Vi har hög konkurrens i laget, precis som det ska vara.

Utifrån vad du har sett, vad kan vi förvänta oss för spel av Varberg på måndag?
– Jag har sett båda deras matcher så här långt i serien. Det man kan förvänta sig är väldigt likt det spel som Halmstad, Djurgården och IFK Göteborg har haft mot oss. De spelar ett extremt tajt 4–4–2-spel, så matchbilden blir nog ganska lik den mot Husqvarna. Sedan är det värt att poängtera att Varberg har meriterade spelare på stort sett varje position i startelvan, ett namnkunnigt superettanlag.

/Andersson

Publiceras: 2014-04-17 08:26:50

Norrettan. Svårtippat men mycket talar för Umeå - och lite för AFC

För att sammanfatta. Norrettan känns lika jämn i år som i fjol – om man hade plockat bort Sirius vill säga. Då var det snack om att sju–åtta lag gjorde upp om kvalplatsen. I år är det så många som på förhand har chans på seriesegern. 

Det som jag tror tveklöst kommer att ha en stor inverkan på vilket lag som tar hand om seriesegern och direktplatsen till superettan är skador.

Så att tippa blir svårt. Men jag har så klart mina idéer.

Umeå FC är det lag som på pappret har den bästa truppen och den kanske just nu hetaste tränaren i Johan Sandahl, som efter ett halvrörigt förstaår i klubben (kom in relativt sent inför förra säsongen) har fått sätta sin prägel på truppen efter hur han vill att laget ska spela. Förskonas Umeå från skador på exempelvis anfallsduon Danny Persson och Simon Mårtensson talar en hel del för att UFC spelar i superettan igen 2015.

Liksom i fjol tippar jag att AFC United tar hand om andraplatsen. Då var jag möjligen lite för starstruck – visst nu överdriver jag – av alla meriterade värvningar under försäsongen. Men som ni alla vet gick det inte så bra och flera av dessa ”namn” lämnade redan under sommaren och Andreas Brännström blev aldrig den tränare som klubben hade hoppats på (men fick samtidgt inte de de rätta förutsättningarna under hösten på grund av skador). Nu har man i stället fått in förre Syrianskatränaren Özcan Melkemichel som är van att hantera lagbyggen likt AFC:s, och det tror jag kommer att fungera bättre. Solnalaget (AFC spelar numera på Skytteholm) har gjort en resultatmässigt intressant försäsong och har matchat jämnt med ett par allsvenska lag och har byggt upp en solid defensiv med en stigande formkurva. Därför ser jag dem som främste utmanaren till Umeå FC.

Där bakom kommer nog Brage och Dalkurd i första hand att vara dem som ska försöka sig blanda sig i tätstriden. Men Borlängekonkurrenterna känns båda lite för ihåliga för att riktigt hålla under en hel serie. Dalkurd värvande visserligen in Ardijon Berbatovci i transferfönstrets elfte timme (tränade med Valsta Syrianska hela försäsongen), men de ser tunna ut på backsidan. I Brage undrar jag vem som ska göra målen och om Peter Rosendahl kommer hålla som förstemålvakt.

Frej är annars ett lag som många varnar för i år efter flera fina värvningar i Richard Spong och Joel Riddez med flera. Bland annat håller Siriustränaren Kim Bergstrand Frej som favoriter i årets norrettan. Jag är lite mer tveksam. Liksom i fjol är det många – och kanske för många – nya spelare i Täbylaget och jag tror att det kommer att visa sig i början av säsongen där prestationerna kommer att att variera i kvalitet på grund av detta. Men är Frej med i höst – och är skadefria – kan de bli en obehaglig överraskning för de andra topplagen.

Sylvia, Vasalund, Nyköpings Bis och IFK Luleå har samtliga intressanta trupper på papperet och kan säkert överraska – eller floppa. Jag tror även här att ojämnheten kommer att göra att de alla till sist hamnar någonstans i mitten av serien.

Resterande lag gör upp om att hålla sig kvar. Lite oväntat är kanske att jag tippar att Forward kommer att få det kämpigt i år. Örebrolaget har bara 17 spelare i truppen och har tappat flera av sina bästa och viktigaste från i fjol (däribland Stellan Carlsson). Tränaren Magnus Kihlberg står inför en tuff uppgift.

Lika oväntat kanske (?) tror jag att Huddinge klarar sig kvar. Patrick "Palle" Hultmans lag har goda möjligheter att lyckas som nykomling på samma sätt som Valsta Syrianska gjorde förra säsongen och hålla sig kvar. Material, kontinuitet och engagemang talar för det.

Apropå Valsta Syrianska så har man fått in spets i Trimi Makolli och en stabil pjäs i Matt Whatley som mittback, men jag tycker ändå att laget känns en aning tunnare än i fjol med tanke på alla de som har lämnat samt den ekonomiska oron under hösten och vintern. Helt klart är att tränaren Christer Mattiasson får slå ur underläge igen – och det passar honom bra. Sedan om det räcker återstår att se.

/Andersson

FAKTA: Så här tippar vi division I norra 2014
1. Umeå FC
2. AFC United
3. Dalkurd
4. Brage
5. Frej
6. Sylvia
7. Vasalund
8. Nyköpings Bis
9. IFK Luleå
10. Västerås SK
11. Huddinge
12. Valsta Syrianska
13. Forward
14. Skellefteå.

FAKTA: Premiäromgången division I norra
Torsdag: Forward–Frej.
Lördag: Umeå FC–Dalkurd.
Måndag: IFK Luleå–Sylvia, Huddinge–Skellefteå, Nyköpings Bis–Västerås SK, Brage–AFC United, Vasalund–Valsta Syrianska.

Visa kommentarer (3)
Publiceras: 2014-04-16 19:36:53

U21. Ny vinst och Benyahia fortsätter göra mål - "Vill bidra med så många poäng som möjligt"

Sirius tog tredje raka segern hemma mot Gif Sundsvall med 2–0 (1–0) – och som vanligt när det handlar om U21 så hade Dalil Benyahia en stor del i den segern. Den tekniske yttern gjorde första målet cirka 20 minuter in i den första halvleken på en andraboll efter en hörna (ribba in) och passade sedan fram till Joel Rydstrands 2–0-mål i den 70:e spelminuten.
– Det pratas mycket om poäng och jag försöker bidra med så många som möjligt här också, säger "Dalle" som i och med målet mot Gif Sundsvall har gjort mål i de tre senaste matcherna för U21.

Hittills i a-laget har det blivit knapert med speltid, hur ser du på det?
– Det är tungt. Så här långt utanför ett lag har jag nog aldrig varit, men det är bara att kämpa på. Det är samma för alla. Det är som i alla andra idrotter. Är du bäst får du spela. Det är inga konstigheter.

Se hela intervjun med Dalil Benyhia genom att klicka på bilden hör ovan.

Sirius startelva (4–2–3–1): Jonas Bylund–Erik Axelsson, Oscar Pehrsson, Viktor Lövgren, Jesper Nicklasson–Jonatan Berg, Kim Skoglund– Dalil Benyahia (Balen Nouri, 87), Jakob Björk (Alexis Bayon, 46), Joel Rydstrand–Isa Lundin Corcmaz (Josef Jalil , 61).

/Andersson

Publiceras: 2014-04-16 18:55:02

Superettan: Hammarby har kopplat greppet - håller de hela vägen?

Två omgångar är spelade av superettan – och i toppen av serien hittar vi favoriten Hammarby som efter komfortabla 5–1 hemma mot Degerfors leder tabellen före nykomlingen Husqvarna på målskillnad.

Frågan är om Bajen kommer hålla hela vägen? Det finns en hel del som talar för det. För jag tror knappast att nye tränaren Nanne Bergstrands lagbygge kommer att bli sämre och sämre. Snarare tvärtom.

Där bakom hittar vi kanske lite överraskande de väntade ”bottenlagen” IFK Värnamo och Varberg med fyra poäng vardera, vilket alltså betyder att de fortfarande är obesegrade.

Fyra poäng har även Gais som vann med 1–0 hemma mot Gif Sundsvall, en match som jag såg stora delar av på tv. En ganska händelsefattig historia mellan två lag med stor respekt för varandra där en snabb spelvändning blev avgörande.

I botten hittar lite överraskande Östersund som har haft stora skadebekymmer och fortfarande inte har tagit någon poäng. Det har inte heller Syrianska gjort som följde upp storförlusten i premiären mot Sirius med att förlora borta mot Varberg med 1–2 efter reducering i slutminuterna.

***

Noterbart är att den tredje omgången drar i gång redan i morgon med Landskrona–Syrianska. Två lag som inte har gett några direkt positiva avtryck så här långt. En hemmaseger lär dock ligga nära till hands i den här bataljen.

Någon extra intressant match är svårt att peka ut i den omgången. Möjligen Öster hemma mot Gif Sundsvall eller smålandsderbyt mellan Jönköpings Södra och IFK Värnamo på tisdag.

Sirius spelar först på måndag hemma mot Varberg, en match vi självklart är på plats och bevakar.

/Andersson

FAKTA: Resultat omgång 2 i superettan
Sirius–Husqvarna 1–2, Hammarby–Degerfors 5–0, Jönköpings Södra–Ängelholm 2–3, Landskrona–Ljungskile 0–0, Gais–Gif Sundsvall 1–0, Varberg–Syrianska 2–1, Östersund–IFK Värnamo 1–3, Öster–Assyriska 1–2.

FAKTA: Omgång 3 superettan
Torsdag: Landskrona–Syrianska.
Påskafton: Östersund–Husqvarna.
Påskdagen: Gais–Ljungskile, Assyriska–Degerfors, Öster–Gif Sundsvall.
Annandag påsk: Sirius–Varbergs, Hammarby–Ängelholm.
Tisdag: Jönköpings Södra–IFK Värnamo.

Publiceras: 2014-04-16 16:29:38

Superettan. Genomgång av publiksifforna i hemmapremiärerna - Sirius totalfyra

I och med gårdagens avslutande match i den andra omgången i superettan mellan Sirius och Husqvarna så har samtliga lag i serien haft sina hemmapremiärer. Som ni kan läsa i faktan nedan så var Hammarby det lag som hade den överlägset högsta publiksiffran med sina 29 307 på Tele2 arena mot Degerfors. 

Sirius 3 521 (nästa högsta premiärsiffran på tio år) räckte till en fjärde plats totalt. Värt att notera var att Assyriska fick hjälp med att få upp sin siffra då Hammarby gästade "Jallavallen" i den första omgången. Förra säsongen hade Assyriska 2 263 i sin första hemmamatch för säsongen (Örgryte).

I botten hittar vi Ängelholm som i år spelar sina hemmamatcher på Olympia i Helsingborg. Frågan är om 632 personer mot Öster var säsongens högsta siffra hemma där gästerna hade ett hundratal tillresta supportrar med sig, eller om det blir den mot Hammarby?

/Andersson

FAKTA: Superettanlagesn premiärsiffror
1) Hammarby, 29 307 (Degerfors 5-0),
2) Assyriska, 5 614 (Hammarby 0-1).
3) Gais, 4 120 (Gif Sundsvall 1-0).
4) Sirius, 3 521 (Husqvarna 1-2).
5) Gif Sundsvall, 3 122 (Jönköpings Södra 1-0).
6) Östersund, 2 789 (IFK Värnamo 1-3).
7) Syrianska, 2 787 (Sirius 1-5).
8) Öster, 2 774 (Assyriska 1-2).
9) IFK Värnamo, 2 498 (Gais 1-1).
10) Husqvarna, 2 312 (Landskrona, 3-1).
11) Jönköpings Södra, 2 102 (Ängelholm 2-3).
12) Landskrona, 1 969 (Ljungskile 0-0).
13) Degerfors, 1 829 (Varberg, 0-0).
14) Varberg, 1 322 (Syrianska 2-1).
15) Ljungskile, 1 060 (Östersund 1-0).
16) Ängelholm, 632 (Öster 1-4).

Fotnot: Sirius redovisade först 3 545 åskådare i matchen mot Husqvarna, men den siffran reviderades sedan till 3 521.

Visa kommentarer (2)
Publiceras: 2014-04-16 14:18:24

Norrettan. Lugnande skadebesked från Midgårdsvallen inför premiären

I helgens grenrep mot Märsta IK fick Valsta Syrianska fyra skador på Adem Kücükgöl (baksida), Uchenna Ike (knä), Chika Francis Ezeh (fot) och Sencer Soguk (knä). Nu kommer det lugnande besked från tre av dessa, vilket betyder att måndagens premiär borta mot Vasalund inte ska vara i någon fara.
- Alla förutom Adem är friska och kan spela på måndag, meddelar Sencer Soguk.

/Andersson

Publiceras: 2014-04-16 08:50:13

Välkomna till superettan, Sirius

När domaren blåste av matchen mellan Sirius och Husqvarna var det just den frasen som kom till mig. Nu handlar det inte längre om att vara överlägsna i norrettan, att vara underdog i svenska cupen eller möta ett dåligt Syrianska. På Studenternas i går välkomnades Sirius på allvar till superettan - serien där alla kan slå alla.

Jag tycker att matchen påminde en del om den i söndags mellan AIK och Örebro. Ett favorittippat AIK ägde bollen men lyckades inte, utom vid just ledningsmålet i inledningen, skapa sådär värst mycket. Framför allt så hade ingen av nyckelspelarna Nabil Bahoui, Kennedy Igboananike eller Celso Borges någon bra dag på jobbet. Känner ni igen det?

På samma sätt måste spelare som Joakim Runnemo och Stefan Silva kliva fram i sådana här matcher när Sirius spelar på hemmaplan och är favoriter. I en jämn serie som superettan kan alla slå alla som sagt, speciellt om nyckelspelarna inte levererar. Det är väl lite det som vi har efterlyst i Sirius, någon som offensivt levererar match efter match oavsett motstånd. Moses Ogbu lyste klart starkast mot Husqvarna, blir det han som tar tag i taktpinnen?

Jag måste även säga att jag var imponerad av Husqvarna som, likt Örebro, gjorde det jättebra utifrån sina resurser, matchplan och chanser. Jag tror inte att laget blir någon strykpåse i serien.

På måndag väntar Varberg för Sirius på Studenernas och det blir intressant att se hur laget kan komma tillbaka efter sin första förlust på hundra år.  Jag tror att Varberg likt Husqvarna kommer att hålla hårt vid sin matchplan och matchbilden lär därmed bli ganska liknande.

Vem bryter mönstret i Sirius?

/Meisels 

Publiceras: 2014-04-15 23:45:06

Presskonferens: Sirius-Husqvarna

Liksom förra matchen filmade vi presskonferensen efter Sirius match. Hör vad Sirius tränare Kim Bergstrand och Husqvarnas tränare Niclas Tagesson tycker om 1-2-matchen. Deltar gör dessutom Siriusspelarna Kerim Mrabti och Karl Larson.

/Andersson

Publiceras: 2014-04-15 23:01:02

Spelarbetyg: Sirius-Husqvarna 1-2

SIRIUS
Målvakt:
Andreas Andersson – 3
Kommentar: Kunde inget göra på målen och hade i övrigt inte så mycket att göra egentligen.

Backlinjen:
Karl Larson – 2
Kommentar: Sökte sig in i banan vid båda målen - och tappade således målskytten.
Carl Nyström – 2
Kommentar: Slog bort många passningar och såg inte så stabil ut som tidigare. Tvingades till många uppspel i den andra halvleken.
Patrick Hopkins – 3
Kommentar: En rese i mittförsvaret. Nyttig på offensiva fasta – och var en av Sirius bästa spelare för dagen.
Elliot Käck – 3
Kommentar: Var en av få i Sirius som ville något i den första halvleken – och som vanligt ett hot på fasta situationer. Upprinnelsen till målen kom dock på hans kant.

Mittfältet:
Joakim Runnemo – 2
Kommentar: Kom inte upp i samma standard som under cupspelet och var alldeles för osynlig för att vara en tongivande spelare. Borde ha vågat skjuta betydligt oftare.
Johan Arneng – 3
Kommentar: Stabil, men kom inte med så mycket offensivt i passningsspelet som Sirius hade behövt.
Moses Ogbu – 3
Kommentar: Den som skapade mest offensivt. Låg bakom 1-1-målet och duktigt på att täcka boll i vanlig ordning.
Niklas Busch Thor – 3
Kommentar: Missade tre bra lägen under matchen, men spelmässigt stabil.
Kerim Mrabti (ut 83) – 3
Kommentar: Kämpade och slet och blev dessutom målskytt på en retur.

Anfallet:
Stefan Silva – 2
Kommentar: Nej, det var inte Stefan Silvas kväll. Hade enstaka ögonblick där han blixtrade till, men i övrigt anonym. Borde gjort 2–2 när bollen dansade på mållinjen.

Ersättare:
Jakob Björk (in 83) – spelade för kort tid för att betygsättas.
Kim Skoglund – spelade inte
Dalil Benyahia – spelade inte
Jonatan Berg – spelade inte
Oscar Pehrsson – spelade inte.
Viktor Lövgren – spelade inte.
Jonas Bylund (mv) – spelade inte.

Tränare:
Kim Bergstrand – 2
Kommentar: Visserligen en stark andra halvlek och nära en kvittering, men visst borde Dalil Benyahia och Kim Skoglund ha fått chansen och komma in med pigga ben i en sån här match.

Siriussnittet: 2,58.

Betygskalan: 1 – Usel, 2 – Underkänd, 3 – Godkänd, 4 – Mycket bra, 5 – För bra för superettan.

/Meisels och Andersson

Visa kommentarer (1)
Publiceras: 2014-04-15 17:29:05

Superettan. Sirius startelva mot Husqvarna - Inga förändringar

Sirius tränare Kim Bergstrand och Thomas ”Tolle” Lagerlöf ändrar inget i laget sedan segern i bortapremiären mot Syrianska med 5–1 för lite mer än en vecka sedan. Det blir exakt samma startelva i hemmapremiären om några timmar.

Sirius startelva mot Syrianska (4–2–3–1): Andreas Andersson – Karl Larson, Carl Nyström, Patrick Hopkins, Elliot Käck – Johan Arneng, Niklas Busch Thor – Joakim Runnemo, Moses Ogbu, Kerim Mrabti – Stefan Silva.
Ersättare: Jonas Bylund (mv), Viktor Lövgren, Oscar Pehrsson, Dalil Benyahia, Jonatan Berg, Jakob Björk, Kim Skoglund.

Sirius match mot Husqvarna kan ni med fördel följa på UNT:s direktrapport (där Mattias Holmgren sköter tangenterna) eller på vår Twitter (där jag kommer rapportera en del). Avspark sker 19.20 på Studenternas IP här i Uppsala.

/Andersson

Publiceras: 2014-04-15 12:22:32

Division VII. Khaled El-Ahmad gör comeback - som spelare

Tillsammans med lagkompisarna från Sirius juniorlag – ni vet de som gick till SM-final 1999 – är Djurgårdens förre chefsscout Khaled El-Ahmad (numera klubbchef i Nyköpings Bis) med i reunion-laget Procyon Old boys (division VII). Den första maj (samma dag som Sirius möter Elfsborg i svenska cupen) inleds seriespelet hemma mot Bro IK på Stenhagens IP.
– Vi har sagt att det bara ska vara en rolig grej. Men vi har vunnit våra två matcher under försäsongen och man märker att det är rätt viktigt för vissa att vinna. Kanske för viktigt, säger Khaled El-Ahmad (född 1981) som bland annat har Johan Claesson, Petter Österberg och Antouman Jallow att konkurrera med i startelvan.

Det var ett tag sedan du spelade ...
– Ja, senast var en träningsmatch med Sirius mot AIK 2005 när jag var hemma över sommaren. Sedan hindrade skadorna mig från att spela vidare, fortsätter El-Ahmad som efter junioråren i Sirius flyttade till USA för att gå på Collage innan han återvände till Sverige och blev assisterande tränare åt Magnus Wikman i Linköpings damlag 2009 innan han fortsatte som videoanalytiker och scout åt Magnus Pehrsson i Ålborg och nu senast var chefsscout i Djurgården.

Vilken position kommer du spela på i Procyon Old boys?
– Inte någon offensiv i alla fall. En fri roll. Kanske mittback!

Här kan ni läsa Khaled El-Ahmads gästinlägg om ”Sirius gyllene generation” (KLICKA PÅ LÄNKEN).

/Andersson

Publiceras: 2014-04-15 08:36:48

Superettan. Tagesson: "Vinner man mot Djurgården och inte är nöjd då är man bra"

Husqvarna har – precis som Östersund gjorde i fjol – gått raka vägen från division II till superettan på två säsonger. Tränaren Niclas Tagesson har varit i klubben i fyra år och berättar varför det har gått så bra.
– Vi åkte ur division I 2011 och sedan gick vi upp med en gång från division II. Jag vet inte riktigt vad som är hemligheten. Men en starkt bidragande faktor är att vi har bra karaktärer i laget, spelare som vill något. Johan Karlefjärd och Michell Haidari kom in när vi spelade i division II och förra året fick vi tillbaka Andreas Tegström. De har varit extremt viktiga. Vi har haft bra spelarrekrytering och spelare som jobbar för varandra.

Det är så pass viktigt med bra karaktärer?
– Ja, det räcker med en eller två så lyfter sig hela laget. Sirius påminner lite om oss på det sättet när de fick in Johan Arneng. De är också ett hårt jobbande lag, säger Niclas Tagesson som innan Husqvarna var tränare i division II-klubben IK Tord i sex säsonger.

Vad tror du om matchen mot Sirius?
– Vi bör göra rätt saker i 90 minuter, något annat har vi inte råd med. Sirius är aggressiva, löpvilliga och bollskickliga. Totalt sett ett komplett lag, och vinner man mot Djurgården och inte är nöjd då är man bra. Men jag har lite tankar på hur vi ska störa dem.

Er egen målsättning i år, att hänga kvar?
– Ja det är inget att hymla med. Vi tycker att vi ska ha chans i varje match, men superettan är en tuff serie. Skulle vi spela i superettan 2015 är det en stor bedrift av oss.

Hur ser era förberedelser ut inför matchen mot Sirius?
– Vi åker kvart i tolv med buss härifrån. Vi käkar middag i Märsta vid 16. Vi räknar med att vara framme i Uppsala en och en halv timme innan matchstart.

/Andersson

Foto: TT

Visa kommentarer (1)
Publiceras: 2014-04-14 19:56:30

Träningsrapport från Lötens IP 14 april

Vad: Sirius sista träning inför hemmapremiären i superettan mot Husqvarna i morgon. 
Var: Lötens IP i Uppsala (naturgräset).
När: 15.00-16.30.
Vilka:
Samtliga i truppen förutom långtidsskadade Ante Björkebaum och Christer Gustafsson. Dessutom U19-spelaren Jesper Nicklasson.
Hur: Efter uppvärmning följde positionsspel tio mot tio (med två neutrala spelare), skotträning samt några hörnvarianter. De spelare som inte är uttagna i truppen till matchen mot Husqvarna (Martin Karlsson, Joel Rydstrand, Alexis Bayón, Ian Sirelius, Johan Andersson, Mathias Benker och Jesper Nicklasson) drillades lite extra av den assisterande tränaren Mirza Jelecak.
Så blir Sirius startelva mot Husqvarna: Svårt att se då jag kom till träningen först under mitten av passet och då hade de inte spelat något större tvåmålsspel, vilket inte skedde sedan heller. Men att döma av de som fick träna på hörnvarianter så blir startelvan densamma som mot Syrianska.
Bonusinfo: Sirius U15-tränare Oscar Zettergren (tidigare spelare) följde träningen från sidan med stort intresse.

/Andersson

Publiceras: 2014-04-14 17:02:44

Bylunds drömscenario inför hemmapremiären: Komma in samt rädda och sätta en straff

Siriusmålvakten Jonas Bylund har fått begränsat med speltid under tävlingsmatcherna så här långt i år. Hör honom berätta om sin ovana situation och vad har ser för drömscenario i hemmapremiären mot Husqvarna i morgon. Se intervjun genom att klicka på bilden här ovan.

 /Andersson

Publiceras: 2014-04-14 12:39:56

Populärt med Elfsborgsbiljetter

Den 1 maj möter Sirius Elfsborg på Studenternas i svenska cupens semifinal. Med två och en halv vecka kvar till matchen redovisar Sirius finfina 1 000 sålda biljetter till matchen. Detta kan jämföras med de 649 biljetter som Sirius hade sålt med en vecka kvar till Djurgårdsmatchen. Lägg dessutom till att Elfsborg fortfarande inte reserverat några biljetter, utan detta kommer att ske i veckan.

Studenternas publikkapacitet ligger på runt 6 000 personer den här säsongen.

/Meisels

Visa kommentarer (1)
Publiceras: 2014-04-14 08:16:11

Norrettan. "Bara" 2-0 för Valsta mot division IV-lag i genrepet - och fyra oroande skador

I lördags valde Valsta Syrianska att genrepa hemma mot division IV-laget Märsta IK eftersom förra veckans tilltänkta träningsmatch mot seriekollegan IFK Luleå ställts in med kortvarsel. Det blev seger för Valsta mot grannklubben MIK – men siffrorna stannade vid 2–0 (2–0) trots att det skiljer tre divisioner mellan lagen.
– Vi är inte nöjda. Vi kunde gjort flera mål, men brände rätt mycket, säger nyförvärvet Simon Said som byttes in i mitten på den andra halvleken.

En tyngre smäll än det uddlösa anfallsspelet i Valsta var att ytterbacken Adem Kücükgöl (baksida) och anfallaren Uchenna Ike (knä) gick ut skadade. Knappast något tränaren Christer Mattiasson hade önskat sig inför seriepremiären borta mot Vasalund på annandag påsk, då han redan förfogar över en tunn trupp. Lägg därtill en ömmande fot för Chika Francis Ezeh och ett svullet knä för Sencer Soguk och det hela ser riktigt illa ut.
– Jag vet dock inte hur allvarligt det är, säger Simon Said.
– Det här ser inte så ljust ut inför seriestarten, men vi har träning i morgon (läs: i dag) och vi vet nog mer då exakt hur det ser ut. Tur att det är måndag och inte lördag eller söndag som vi har premiären, säger Soguk.

Valsta Syrianskas mål mot Märsta IK gjordes av Rodrigo Gomez och Matthew Whatley.

Noterbart i Valstas startelva var att den ordinarie förstemålvakten Gabriel Bulut fick stå tillbaka för framtidsnamnet Rimon Bagdo.

Valsta Syrianskas startelva mot Märsta IK (4–2–3–1): Rimon Bagdo–Sebastian Hansen, Mike Aslan, Matthew Whatley, Adem Kücükgöl– Liridon Makolli, Rodrigo Gomez (Simon Said, 60)–Uchenna Ike, Trimi Makolli, Chika Francis Ezeh–Sencer Soguk

/Andersson

FAKTA: Övriga träningsmatcher för norrettan-lagen i helgen
Västerås SK–AFC United 0–2, Frej–Brage 1–2, Nyköpings Bis–Huddinge 1–1, Sylvia–Motala 0–0, IFK Luleå–Kemi 1–1.

FAKTA: Premiäromgången division I norra 2014
Torsdag: Forward–Frej.
Lördag: Umeå FC–Dalkurd.
Måndag: IFK Luleå–Sylvia, Huddinge–Skellefteå, Nyköpings Bis–Västerås SK, Brage–AFC United, Vasalund–Valsta Syrianska.

Publiceras: 2014-04-13 20:36:00

Spelarbetyg och ifrågasatta byten i Sirius

Att anfallsfrågan är akilleshälen i årets upplaga av Sirius harjag skrivit många gånger. Mot Sunnanå kom ett smärtsamt bevis för de blåsvarta på att så är fallet. Sirius började matchen fullkomligt briljant. Jag stod uppe i Lötens pannrum och tänkte att nu har jag nog tippat Sirius för långt ner (sexa) och Sunnanå för högt upp (trea). Ett mål hängde i luften, men det kom inte trots flertalet chanser. Precis som det har varit den senaste tiden.

I stället var det Sunnanå som tog ledningen och sedermera vann med hela 3–0. Förklaringen? Spetsen. Medan Sirius har blivit av med sina spetsspelare så har Sunnanå kvar sina. Sunnanå utnyttjade sina chanser och Sirius gjorde det inte. Jag står fast vid mitt tips att Sirius slutar sexa, de har nämligen tillräcklig kvalitet för att besegra lagen på nedre halvan, men får man inte ordning på målskyttet så kommer det att se ut såhär i toppmatcherna. Sunnanås presspel imponerade väldigt under matchen. Sirius hann inte ens vända upp innan de orangea var där och nafsade i hälarna. Sirius hade helt enkelt inget motmedel.

Det finns dock anledning att ifrågasätta tränarduon Karl Fremdling och David Olingdahls byten i matchen. Sirius låg under med 2–0 och då valde tränarduon att sätta in mittbacken Sara Back. Jag frågade Fremdling om detta efter matchen och fick svaret att de ville ”vinna fler dueller centralt”.

Enligt mig var det direkt felaktigt att sätta in Back och senare även Stina Melin. Sunnanås backlinje stod så pass högt upp att Sirius borde utmanat mer i djupled i andra halvlek. När man då har både Ingrid Wixner och Ammy Wallin på bänken så är det enligt mig oförståeligt att välja att sätta in två backar.

Nu tror jag inte att Sirius hade vunnit ändå, speciellt eftersom Sunnanå gjorde 3–0 direkt i samband med bytet. Jag tycker dock att det sänder helt fel signaler att skicka in två backar när man ligger under. Framför allt sänder det fel signaler till spelarna på bänken som måste känna noll förtroende från tränarna.

I övrigt kan man konstatera att favoriterna höll i den första omgången av elitettan. Segrar för Sunnanå, Kvarnsveden, Hammarby, Djurgården och Mallbacken. Det man kan höja lite på ögonbrynen över är bottentippade Umeå Södra som besegrade Älta med 3–2. Hur är det egentligen ställt med Marcelo Fernandez gäng inför matchen mot Sirius om en vecka?

/Meisels

Spelarbetygen i korthet:
Lina Lundqvist – 3

Linnéa Eriksson – 3
Malin Winberg – 3
Mikaela Björklund – 3
Amanda Johansson – 3

Fanny Andersson (ut 65) – 2
Moa Mattsson – 2

Julia Lyckberg (ut 82) – 2
Annina Wede – 4
Jenny Jansson (ut 74) – 2

Caroline Lundberg – 2

Avbytare:
Sara Back (in 65) – 3
Sanna Öhlund (in 74) – 2
Stina Melin (in 82) – spelade för kort tid för att betygsättas.
Mimmi Paulsson-Febo – spelade inte.
Sofia Fors – spelade inte.
Ingrid Wixner – spelade inte.
Ammy Wallin – spelade inte.

Siriussnittet: 2,6

Betygsskalan: 1 – Usel, 2 – underkänd, 3 – Godkänd, 4 – bra, 5 – För bra för elitettan.

Elitettan: Sirius-Sunnanå from Avalon-V on Vimeo.

Visa kommentarer (1)
Publiceras: 2014-04-13 08:00:33

Elitettan. Väntad startelva mot Sunnanå

Jag frågade Sirius tränare Kalle Fremdling om startelvan i dagens premiär mot Sunnanå. Svaret var att jag gissade bra förra veckan. Det tolkar jag som att det alltså blir den där startelvan som jag spekulerade kring efter genrepet mot AIK, inga överraskningar så att säga.

Lina Lundqvist börjar i mål, inga konstigheter med det. Hon har varit den bättre målvakten under försäsongen och ska få förtroendet att växa i inledningen av serien. Linnéa Eriksson, Malin Winberg och Amanda Johansson är självskrivna i backlinjen. Den enda ”öppna platsen” är den bredvid Winberg och med tanke på vilken kvalitetsskillnad det har varit mellan Sara Back och Mikaela Björklund under försäsongen så är valet givet där. Frågan är om Back kan hitta tillbaka till formen hon hade inledningsvis under fjolåret eller om ”Mickan” tagit den platsen nu. Jag tror på Björklund.

Resten av laget är i princip spikat. Jag har svårt att se någon rucka på Fanny Andersson och Moa Mattsson på det centrala mittfältet eller Wede, Jansson och Lyckberg precis framför. Caroline Lundberg är även hon tämligen självskriven som forward, speciellt nu då Tyra Kajgård är sjuk IGEN.

På bänken är det väl Ammy Wallin som är närmast en startplats, men jag tror att Sirius kommer gå all in på den här elvan inledningsvis i alla fall. Återstår att se om det är rätt eller fel.

/Meisels

FAKTA
Sirius startelva mot Sunnanå:
Lina Lundqvist – Linnéa Eriksson, Malin Winberg, Mikaela Björklund, Amanda Johansson – Moa Mattsson, Fanny Andersson – Jenny Jansson, Annina Wede, Julia Lyckberg – Caroline Lundberg.

Bänken: Mimmi Paulsson–Febo, Stina Melin, Sara Back, Sofia Fors, Ingrid Wixner, Ammy Wallin, Sanna Öhlund.

 

Publiceras: 2014-04-12 14:57:16

Grönt ljust för Studenternas gräs

Studenternas gräsmatta har varit en omdiskuterad historia de senaste seriestarterna. Förra säsongen fick Sirius till och med börja serien på Löten, där de spelade de två första matcherna.När det vankas superettan så är dock läget ett annat. När Sirius i dag tränade på Studenternas var det på en grön och fin matta.
– De har gjort ett jäkla bra jobb vaktmästarna och det är en riktigt bra vårplan nu. Det är väl mer gräs på en kvadratmeter nu än det har varit tidigare på hela planen, säger tränaren Kim Bergstrand.

Upplagt för fin fotboll alltså?
– Det vet man aldrig, men planen kommer i alla fall att vara helt klar att spela på. Det är verkligen jättekul.

Positivt för Sirius är dessutom att Alexis Bayón och framför allt Ian Sirelius nu tränat två fulla pass i rad utan bakslag.

/Meisels

Foto: Mikael Brodin, även känd som @TikMick på twitter.

Publiceras: 2014-04-12 08:05:58

Från landslaget till elitettan - Holmberg tillbaka i Uppsala

Efter ett misslyckat 2013 tar Sunnanå och Storvretabördiga Carina Holmberg nya tag i elitettan. På söndag inleder man borta mot Sirius.
– Vår målsättning är att få en bättre säsong än förra året. Vi vill ta så många poäng som möjligt och sedan får vi se hur långt det räcker. Vi har inget uttalat resultatmål, men vill så klart vara med i toppen, säger Holmberg.

Förra säsongen var det ja. Blott fem inspelade poäng och noll (!) segrar blev det för Sunnanå i damallsvenskan och snabb sorti efter en säsong i högsta serien.
– Det var ingenting som vi trodde så klart. Jag tycker ändå att vi hade ett bra lag, men vi fick skadeproblem i början av säsongen med två korsband bland annat. Det var spelare som fick spela på ovana positioner och då är det svårt att spela ihop laget. Det var ett tufft år, men vi lärde oss samtidigt mycket och nu blickar vi framåt.

För Holmberg personligen blev det också en tuff säsong. Noll mål på de 16 matcher som hon deltog i. Detta kan jämföras med nio mål framåt året innan i norrettan och dessutom utmärkelsen som ”årets spelare”. Dessutom fick hon chansen i landslaget under vintern 2012.
– Det är nog svårt att toppa det, men min målsättning i år är att bli bättre. Om man jämför med förra året så vill jag ha ett jämnare år och skippa skadorna.

Från landslaget till elitettan, du funderade inte på att lämna Sunnanå och vara kvar i allsvenskan?
– Jag har ett tvåårskontrakt så det var inte aktuellt.

Årets säsong blir alltså Sunnanås första någonsin i elitettan.
– Det ska bli spännande med en ny division, kvaliteten är bättre i den här serien har jag hört jämfört med gamla norrettan.

Säsongen inleds alltså med match på hemmaplan för Holmberg i Uppsala.
– Det är kul att spela hemma där familj och vänner fortfarande bor. Vi har ju mött Sirius tidigare i gamla division I och de hade ett bra lag då och jag tror att de har det nu också. Det blir en jättetuff match, men det är roligt att det drar i gång med en riktig toppmatch, säger Holmberg.

/Meisels

På bilden syns Carina Holmberg under sin tid i Bälinge. Bilden är från ett träningsläger i italienska Udine från 2006.

FAKTA
Så spelas premiären av elitettan:
Lördag: 12.00 Kvarnsveden-Limhamn/Bunkeflo, 14.00 Qbik-Brommapojkarna, 15.00 Hammarby-Hovås Billdal, Halmia-Djurgården, Bollstanäs-Mallbacken.
Söndag: 15.30 Umeå Södra-Älta, 16.30 Sirius-Sunnanå. 

Publiceras: 2014-04-11 12:43:08

Superettan. (För) splittrad omgång - och dags för Sirius "riktiga" premiär

Redan i kväll det dags för den andra omgången i superettan när Öster tar emot Assyriska hemma på ”Myran”. Omgången sträcker sig ända fram till tisdag då den avslutas med nykomlingsmötet på Studan mellan Sirius och Husqvarna. Ett upplägg som återkommer under året.

Jag har självklart förståelse för att tv-tid är viktigt för serien och lagens ekonomi – vilket är anledningen till detta. Men det här att spela en omgång över fem dagar blir för mig lite i längsta laget – och nästan parodiskt.

Men man kanske inte ska klaga. Nu kan man faktiskt – om man vill och har tid – se en superettanmatch om dagen.

***

Om vi tittar närmare på själva matcherna så blir omgångens höjdpunkt givetvis söndagens ”toppmöte” mellan Gais och Gif Sundsvall, två lag som inte imponerade i premiären.

Sedan ska det bli intressant att se hur serien fortsätter för Syrianska (som den här gången har fått sina tre sena nyförvärv Nikola Grubjesic, Uros Delic och Diego Brum spelklara). Ny storförlust?

För egen del kommer jag bevaka Sirius–Husqvarna på tisdag där allt annat än en hemmaseger vore en skräll. Med tanke på utklassningen mot skadeskjutna Syrianska i premiären så känns det här lite grann som Sirius ”riktiga” premiär.

/Andersson 

FAKTA: Omgång 2 i superettan
Fredag: Öster–Assyriska.
Lördag: Östersund–IFK Värnamo, Varberg–Syrianska.
Söndag: Gais–Gif Sundsvall.
Måndag: Jönköpings Södra–Ängelholm, Landskrona–Ljungskile, Hammarby–Degerfors.
Tisdag: Sirius–Husqvarna.

Visa kommentarer (4)
Publiceras: 2014-04-11 08:39:51

Division II. Så slutar serien enligt oss - Dags för Akropolis att hålla linan ut

Akropolis var nära att ta sig tillbaka till norrettan redan i fjol – men höll inte linan ut trots att man under flera omgångar ledde serien. Jag tror att det är dags nu. I ledarstaben har man fått in förre Väsby United-tränaren Johan Blomberg och har fått behålla stommen från i fjol. Ett intressant nyförvärv är anfallaren Armin Iranpak från division III-laget IFK Österåker som jag vet att Sirius varit intresserade av tidigare.

Där bakom tror jag framförallt att Värmdö och hårdsatsande Syrianska Kerburan (med den personliga favoriten John Junior) kommer att utmana om direktplatsen uppåt i seriesystemet. Kanske blir det en lika spännande tätstrid som i fjol – det finns i alla fall en hel del som talar för det.

I botten lär Västerås IK (åkte ur i fjol, men fick en gratisplats efter avhopp) samt nykomlingen Aspudden-Tellus få det svårt, liksom Spårvägen (som vad jag har hört har haft en rätt stor spelaromsättning).

Gusk och Strömsberg då? Zaine Söderlund har själva sagt att hans lag är det bästa som går att få ihop – spelare för spelare – om man räknar bort Sirius i Uppsala. Och det ligger något i det. Klarade Gusk av en mittenplacering med sin lite tunnare trupp ifjol bör det finnas möjligheter till en betydligt högre placering i år.

Strömsberg har tappat flera viktiga spelare (Pontus Parling och Kabba Langley för att nämna några) och har ett sämre utgångsläge än sin länskonkurrent. Jag räknar dock med att tränaren Janne Lindströms genuina 4–4–2-spel kommer att räcka ganska långt med ett par intressanta Gefle IF-talanger. Utan skador blir Strömsberg ett mittenlag.

/Andersson

Tabelltips division II norra Svealand 2014
1. Akropolis
2. Värmdö
3. Syrianska Kerburan
4. Sollentuna
5. Gusk
6. Konyaspor
7. Kvarnsveden
8 Strömsberg
9. Skiljebo
10. Karlberg
11. BKV Norrtälje
12. Spårvägen
13. Aspudden-Tellus
14. Västerås IK.

Fotnot: Nytt för i år är att serien innehåller 14 lag. Ettan går direkt upp. De två sista lagen åker ur och det tredje laget från slutet får kvala. 

FAKTA: Premiäromgången division II norra Svealand
Lördag: Värmdö–Skiljebo, Aspudden-Tellus–Kvarnsveden, Strömsberg–Gusk (14.00). Karlberg–Akropolis, BKV Norrtälje– Syrianska IF Kerburan, Spårvägen–Sollentuna, Västerås IK–Konyaspor.

Visa kommentarer (1)
Publiceras: 2014-04-10 18:02:21

Tolles träningsrapport vecka 15

Ny vecka och ny träningsrapport från Sirius assisterande tränare Thomas Lagerlöf. Denna vecka har han två positiva skadebesked att lämna och berättar om hur veckan har varit i övrigt.

Hur har träningsveckan varit?
– Den har varit bra. Vi hade delad måndag då några spelade U21 och andra tränade ett kombinerat fys- och fotbollspass efter matchen. Ledigt tisdag och dubbla pass på onsdag och bara fys i dag. I morgon kör vi fotboll, lördag också och sedan ledigt söndag och tränings måndag inför match.

Är det någon som har utmärkt sig?
– Jakob Björk har sett väldigt bra ut och har hållit en hög nivå under en längre tid nu. Han ser bättre och bättre ut.

Hur ser det ut på skadelistan?
– Alexis Bayón är med och kör från och med i morgon. Sedan har jag svårt att se att han ska gå in i truppen redan mot Husqvarna, men han är nog uttagningsbar i alla fall. Ian har börjat träna den här veckan och ska köra fullt i morgon. Det är samma sak som med Alexis, han är minst lika uttagningsbar men jag tror inte de går rakt in i truppen. Christer Gustafsson kör fortfarande med pjäxan och ska väl kasta den nästa vecka och känna sig för. Det dröjer nog några veckor till där. Ante är inte heller närmare fotbollsspel utan tränar mest i Stockholm.

Matchen mot Syrianska utvecklade sig till en riktig drömpremiär …
– Ja, det var lite det vi kände på förhand också. Det var en bra lottning att få Syrianska tidigt då de inte riktigt har fått ihop laget samt att vi fick börja på konstgräs. Vi gjorde en bra insats. Det är mycket vi gjorde bra, vi missar en straff i fjärde minuten till exempel, men tuggar vidare som om inget har hänt. Sedan gör vi mål på fasta och skapar många chanser. Vi har två svackor i matchen, den i slutet som jag var lite irriterad över och sedan även en i slutet av första då alla vill ha bollen för långt ner i plan. Där har vi något att rätta till.

På tal om konstgräs så väntar Husqvarna på tisdag på Studenternas naturgräs. Har du inspekterat mattan?
– Nej, Kim sprang förbi där i dag och han får rapportera. Sist jag var nere var den redan då klasser bättre än de två senaste åren. Jag hoppas verkligen att det blir lite drag och uppslutning på Studan.

Husqvarna vann sin premiär mot Landskrona, vad vet du om laget?
– Jag har sett matchen och vet väl en del om Husqvarna. De har flera jättebra spelare och har värvat väldigt mycket och väldigt etablerat. De har spelare som Tobias Nilsson, Andreas Tegström och Dragan Kapcevic och är plötsligt ett jätterutinerat lag för superettan.

/Meisels

 

Visa kommentarer (6)
Publiceras: 2014-04-10 11:42:45

Elitettan - så slutar serien

På lördag drar elitettan i gång och som traditionen är så tippar vi på Fotbollsbloggen hur serien kommer att sluta. Här följer tipsen för elitettan 2014:

Meisels tips:
1. Hammarby
2. Mallbacken
3. Sunnanå
4. Djurgården
5. Kvarnsveden
6. Sirius
7. Älta
8. Limhamn/Bunkeflo
9. Qbik
10. Bollstanäs
11. Hovås Billdal
12. Halmia
13. Umeå Södra
14. Brommapojkarna

Kommentar: Hammarby har bäst trupp och är storfavoriter till att ta klivet upp. Jag tror att de klarar det i år. Mallbacken har fått behålla Mimmi Larsson bland annat och kniper andraplatsen. Sunnanå, Djurgården, Kvarnsveden och Sirius känns ganska likvärdiga och där blir det ett litet fågelbo där möjligen Älta kan blanda sig i också. Jag tror dock inte att Sirius kommer att stå distansen ut i år. Man slutar sexa. I botten får BP, Umeå och Halmia det tufft.

Anderssons tips:
1. Mallbacken
2. Hammarby
3. Kvarnsveden
4. Älta
5. Sirius
6. Sunnanå
7. Djurgården
8. Qbik
9. Hovås Billdal
10. Umeå Södra
11. Halmia
12. Limhamn/Bunkeflo
13. Brommapojkarna
14. Bollstanäs

Kommentar: Mallbacken gjorde det oväntat bra i fjol som nykomling i damallsvenskan och har fått behålla sin trupp någorlunda intakt. Hammarby har satsat och rankas återigen högst av diverse spelbolag av experter. De här två lagen sticker ut och jag tror att de båda tar klivet upp. Där bakom känns det som att Kvarnsveden och Älta kommer att vara de som utmanar i första hand. I botten kommer nykomlingarna Brommapojkarna och Bollstanäs att få det svårt, sedan ser det öppet ut om den tredje nedflyttningsplatsen. 


 

Nyheter

Kultur & Nöje

Sport

Seriebloggen

Svart humor på vit bakgrund. Se fler på Isabelle Söders blogg »