Jag kan inte riktigt minnas hur bergsstationen nedanför Klein Matterhorn såg ut. Och hur hamnade vi här i denna platta, vita och preparerade pist som börjar 3 820 meter över havet? Gick vi nedför ståltrappor utanför byggnaden? Eller åkte vi hiss? Jag känner mig yr i huvudet och placerar försiktigt mina gråa skidpjäxor ned i skidornas bindningar, en i taget. Runt mig står alla andra som kommit upp med kabinliften med det passande namnet Matterhorn glacier paradise och förbereder sig för att skjuta fart nedför Zermatts backar i det fina Klein Matterhorn-området.
Jag koncentrerar mig djupt och tänker intensivt på hur jag ska göra innan jag glida börja nedåt, sakta men säkert i stora svängar. Höger, vänster och så vänster igen.

Så här i efterhand är diagnosen solklar: T70.2. Det vill säga "andra och icke specificerade effekter av hög höjd". På ren svenska skulle man förmodligen kalla det för sitt rätta namn: höjdsjuka, om än i sin mildaste form.
Samtidigt som jag, lite lätt vimmelkantig, glider utför tar andra skidåkare som inte är lika påverkade av höjden släpliften från Klein Matterhorns bergsstation vidare upp till Gobba di Rollin 3 899 meter över havet. Väl där har de nått den europeiska kontinentens liftburna maxhöjd och skälet till att Zermatt och den med liftar sammankopplade grannen Cervinia fått smeknamnet "Europas tak".
Detta är inget för mig i dag, men i takt med att jag lägger höjdmetrarna bakom mig ökar syretrycket i luften och effekterna av höjdsjukan försvinner. Snart kan jag som alla andra njuta av de blåa och röda pisterna under Klein Matterhorn. Här är all piståkning en behaglig, enkel och samtidigt storslagen upplevelse. De relativt flacka backarna är alltid formidabelt preparerade samtidigt som de högalpina omgivningarna är så vackra att man måste stanna och fotografera gång på gång.
Mest fotograferad är förstås den monstruösa bergsmonoliten Matterhorn.

Nere på Zermatts bilfria gator stirrar hänförda turister 4 478 meter upp i luften mot den världsberömda, pyramidformade bergstoppen på ungefär samma sätt som gäster i New York inte kan sluta att titta upp mot stadens skyskrapor. Att påstå att Matterhorn är ständigt närvarande i Zermatt är en underdrift. Men det är inte bara bergets vackra silhuett som gör intryck, utan också dess dragningskraft på klättrare från hela världen. Den förste att lyckas med bedriften att bestiga berget var den engelske bergsbestigaren Edward Whymper. Den historiska dagen inträffade den 14 juli 1865, men expeditionen var kostsam. Fyra av klättringslagets sju deltagare omkom.
Trots detta försöker några tusen klättrare nå toppen varje sommar, bara en tredjedel lyckas. I snitt tar berget ungefär tio liv varje år. Några av Matterhorns offer vilar på Zermatts kyrkogård. Bredvid kyrkogården ligger dessutom museet Zermatlantis som berättar historien om Edward Whympers expedition. Museet är värt ett besök.

Det har blivit kväll. Efter en dag där jag bara hunnit testa en bråkdel av Zermatts och Cervinias gigantiska liftsystem, där jag drabbats av höjdsjuka men också njutit i de lätta och medelsvåra pisterna är jag nu lagom utsvulten för att orka med en schweizisk ostfondue-middag.
När jag vandrar genom Zermatt mot restaurang Schwyzer Stübli på Hotel Schweizerhofs bottenvåning passerar jag klassiska alphus med skiffertak, butiker och restauranger. Folkvimlet består av ryska damer i päls som helt naturligt samexisterar med Goretex-draperade inbitna off pist-skidåkare och alla andra helt vanliga skidturister. Zermatt är en jetset-by med en skön blandning av folk.

Jag slår mig ned på Schwyzer Stübli. På det bastanta träbordet brinner en gaslåga under en röd kastrull. Jag doppar bröd i den smälta ostblandningen och dricker kallt vitt vin. Tre musikanter spelar folkmusik i ett av restaurangens hörn.
Ute i den kalla alpluften en dryg timme senare bär det av vidare över bron och floden Mattervispa till Papperla Pub på Steinmattstrasse. Utekvällen avrundas i Broken bars källardisco tillsammans med en stor skara rusiga ryska turister.
Det är inte bara skidåkningen i Zermatt som når höga höjder. Väl hemma i hotellsängen är jag glad och nöjd, somnar på studs - sehr matt.

Fakta

Resa dit: Flyg till Zürich, därifrån är det 3,5 timmars tågresa med SBB direkt från Zürich flygplats till Zermatt, med ett tågbyte i Visp. Researrangörer: STS Alpresor, Sportresor, med flera.

Var: Zermatt ligger i sydvästra Schweiz, i kantonen Valais.

Fallhöjd: Från Gobba di Rollin 3 899 meter över havet ned till byn på 1 620 meter över havet är fallhöjden 2 279 meter.

Liftsystem: Zermatt består av de tre sammanhängande systemen Rothorn (3 103 meter över havet), Gornergrat (3 089 meter över havet) och Matterhorn glacier paradise (3 899 meter över havet). Det senare är också öppet på sommaren. Zermatt är utöver detta även sammanlänkat med italienska skidorten Cervinia. Totalt finns det 49 liftar i Zermatt och Cervinia, samt 350 kilometer pist och därmed världens sjunde största liftsystem.

Liftkort: Sex dagar för en vuxen kostar ungefär 2 600 kronor.

By: 5 650 invånare bor i Zermatt som är en bilfri, mysig och lyxig schweizisk alport.

Bo: Hotell Allalain är fyrstjärnigt med superb frukostbuffé, bra läge och fin service. Riffelalp resort är ett av Zermatts tre femstjärniga hotell, och ligger i liftsystemet vid Riffelalp på 2 222 meter över havet.
Det finns också budgetalternativ i form av flera tvåstjärniga hotell, lägenhetshotell och backpackerstället Matterhorn hostel. Prisvärt kan vara att kolla boende i Täsch eller Randa som är två byar nära Zermatt.

After ski: Hennu Stall Aprés-Skihütte, Papperla Pub, med flera.

Kaffetips: Satsa på fikapaus i italienska Cervinia. Kaffet är godare där.