En burgare och en Budweiser på en sportbar i New York. Pris: 9,95 dollar. För nio år sedan, 2002, skulle en sådan helamerikansk njutning ha plockat nästan 110 svenska kronor ur din reskassa. I dag går samma mål på 63 kronor, om vi bara räknar på skillnaden i valutakurs. Hotellet i London för 150 pund per natt kostar inte längre, som det gjorde 2007, dyra 2 100 kronor natten. I dag ligger det på 1 540 kronor. Avsmakningsmenyn på den fina fiskrestaurangen i Reykjavik blir i skrivande stund din för 490 kronor. För några år sedan hade menyns pris på 8 900 isländska kronor kostat dig nästan 1 000 svenska.

Och så kan man fortsätta. Det finns hur många exempel som helst på att världen nästan aldrig varit så billig för en svensk resenär som just precis nu. Förklaringen är, förstås, den urstarka svenska kronan. Inte sedan 1992 har den varit värd så mycket i utländska valutor som i dag. Frågan är om det finns ett tydligt samband mellan valutautvecklingen och hur vi reser. Svaret är ja - och nej. Det beror på destination och tid, visar det sig.
- Valutakursen påverkar oss inte omedelbart, det tar tid att ändra resemönster och det krävs en längre period av gynnsamt valutaförhållande för att vi ska ändra hur vi reser. USA är ett bra exempel. Nu har dollarn varit svag mot kronan en längre period och det har blivit en snackis. När folk kommer hem och berättar hur billigt det är och hur mycket man shoppat då ökar resandet, säger Martin Durnik som är marknadschef för resebyråkedjan Ticket Privatresor.
Just USA är det tydligaste exemplet på hur valutakursen ger en reseboom. New York ökar med 97 procent och Miami med 92 procent visar färsk höststatistik från Ticket. Från flygbolaget SAS låter det likadant.
- Vi har haft en rekordsommar på våra linjer till New York, Washington och Chicago och vi ser absolut en koppling mellan efterfrågan på flygresor till USA och den billiga dollarn. Men visst finns en tidsaspekt. Långresor bokar man ju med ganska lång framförhållning, så det krävs att valutakursen håller sig nere under en längre tid för att vi ska se en trend, säger Sture Stölen, ansvarig för investerarrelationer på SAS.

Två kriterier bör uppfyllas för att ett resmål ska attrahera svenska resenärer när valutan sjunker i pris: det ska vara långväga och det ska vara en traditionellt dyr destination. Därför lockar en resa över Atlanten mer än destinationer i Europa, trots att även euron och andra europeiska valutor också försvagats rejält mot kronan.
- Ju dyrare resan är, desto större rabatt får du. Du sparar mer på att resa till New York än till Riga eller Köpenhamn, även om resan i sig blir dyrare. Därför går USA så bra just nu, säger Stefan Chatzopoulos, informationschef på resebolaget Airtours.
Än tydligare blir mönstret om man jämför med svenskfavoriten Thailand. Där märks inga skillnader i reslust trots att den thailändska bahten pendlat en hel del i värde på senare år. Förklaringen är att vi ser det som ett billigt resmål oavsett valutakurs.
- Valutautvecklingen i Thailand har ingen som helst betydelse. Även när bahten var jämförelsevis dyr bokades resor dit lika bra ändå, säger Martin Durnik på Ticket.

Artikelbild

| Times Square. Broadway, en av världens mest kända gator, finns på Manhattan i New York.

 

HÄR BLIR DU EN VALUTAVINNARE

USA
Amerikansk dollar (USD): 1 dollar kostade 10,88 SEK 2002. I dag kostar en dollar cirka 6,30 SEK.
Populära resmål i höst och vinter: Stads- och shoppingresa till brusande metropoler som New York, Chicago och Washington. Sol- och badresa till Florida, party- och spelresa till Las Vegas, skidresa till orter som Aspen och Vail.

Karibien
Östkaribisk dollar (EC$): Har en fast växelkurs mot den amerikanska dollarn, vilket gör att den följer med i valutasvängningarna. Den används som valuta till exempel i Anguilla, Saint Lucia, Antigua och Barbuda, Brittiska Jungfruöarna. Vanlig amerikansk dollar är officiell valuta på Aruba, Bonair, Curaçao, Amerikanska Jungfruöarna, Puerto Rico och Panama.
Populära resor i höst och vinter: Kryssning! Allt fler väljer att kryssa i Karibien, i regel med Miami eller Fort Lauderdale i Florida som utgångspunkt. Resplaner, fartyg och utbud både ombord och i land varierar stort. Läs på innan du bokar.

Artikelbild

| Till karibiska Aruba reser man för att ta det lugnt. Så mycket annat kan man inte göra.

Storbritannien
Brittiskt pund (GBP): 1 pund kostade 15,80 SEK 2001. I dag kostar 1 pund cirka 10,30 SEK.
Populära resmål i höst och vinter: London: shopping och nöjen. Varför inte en inköpsresa före jul? Edinburgh och Glasgow - höstruggigt och grått? Kanske. Men också historia, vresig charm och värmande whisky - till finfin växelkurs.

Danmark
Dansk krona (DKK): 1 dansk krona kostade 1,57 SEK i början av 2009. I dag kostar en dansk krona cirka 1,22 SEK.
Populära resmål i höst och vinter: Köpenhamn! För cityweekend i sensommarvärme, för julshopping, eller för att inse hur annorlunda allt kan vara bara på andra sidan sundet. Märkligt exotiskt för att vara så nära.

Artikelbild

| Nu kan du njuta av utsikten mot Big Ben i London till reapris.

Polen
Polska zloty (PLN): 1 zloty gick på 2,95 SEK för några år sedan, Efter ett kursfall på 26 procent är en redan billig närdestination nu ännu mer prisvärd. I dag kostar en polsk zloty cirka 2,20 SEK.
Populära resmål i höst och vinter: Gdansk och Kraków: Den gamla Hansastaden Gdansk vid Östersjön är en skönhet som alltid förtjänar uppmärksamhet. Vill du ha en extra anledning att åka, prickar du in julmarknaden i december. Kraków är en av Europas hetaste städer med en vacker blandning av historia och nutid. Har också julmarknad i december.

Filippinerna
Filippinsk peso (PHP): 1 peso kostade för tre år sedan 0,19 SEK. Nedgången mot kronan sedan dess är inte enorm, 12 procent, men Filippinerna är mycket prisvärt i stort. I dag kostar en filippinsk peso cirka 0,15 SEK.
Populära resmål i höst och vinter: Boracay: Finns med på listor över såväl världens bästa öar som världens vackraste stränder. Alla andra må åka till Thailand i vinter, vill du se något nytt drar du hit. Billigare är det också.