I mitten av januari larmades polisen till en lägenhet i Valsta och där påträffade man en kvinna i 35-årsåldern avliden i sitt sovrum.

LÄS MER: Man åtalas för kvinnomord i Märsta

LÄS MER: "Vi daltar för mycket med förövarna"

Den 24-årige mannen fanns då inte kvar i lägenheten, han efterlystes internationellt och greps en vecka senare i Tyskland. Han åtalades i början av juni för mord, misstänkt för att ha strypt kvinnan med en elsladd.

24-åringen och kvinnan hade tidigare en relation, som hade avslutats ett par dagar före mordet. Redan i november förra året kallades polisen till deras dåvarande bostad på en annan ort och polisen inledde en förundersökning om grov kvinnofridskränkning, men den lades ner.

När mordet skedde i januari hade mannen flyttat ut från lägenheten i Valsta, där även kvinnans två yngsta söner bodde. Före mordet hade 24-åringen tagit kontakt med kvinnan via telefon vid ett stort antal tillfällen och på morddagen tog han sig till lägenheten.

Utredningen har visat att han innan han kom dit gjorde två sökningar på Google: "Vad är det för straff för mord i Sverige" och "Diskussion kring en lindrig dom mot en kille som begick mord/brott". Tingsrätten menar i sin dom att han redan då måste ha övervägt att beröva kvinnan livet.

Kvinnans yngste son har berättat att han vaknade när kvinnan senare kom hem och att han hörde henne ropa på honom. Han försökte ta sig in i hennes låsta sovrum och larmade polisen. Redan under larmsamtalet pekar han ut 24-åringen som den som är i lägenheten.

Tingsrätten skriver i domen att det är ställt utom rimligt tvivel att 24-åringen uppsåtligen har berövat kvinnan livet och att han därför ska dömas för mord. Man anser att det finns en mängd "mycket försvårande" omständigheter, bland annat att kvinnan var en närstående, att det skedde i hennes hem, att hennes son var hemma och att förloppet inte var kortvarigt.

Rätten menar att straffvärdet för mordet är 18 år i fängelse, det högsta tidsbestämda straffet. Anledningen till att straffet i stället hamnar på 17 års fängelse är att man väger in att 24-åringen ska utvisas efter avtjänat straff. Han förbjuds också att återvända till Sverige efter utvisningen.

Tingsrätten noterar att situationen i mannens hemland är sådan att han inte skulle kunna utvisas i dagsläget, men att det kan ha förändrats när det blir aktuellt med utvisning. Därför kommer detta att prövas innan utvisningen verkställs.

24-åringen ska också betala skadestånd till kvinnans fyra barn på sammanlagt 250000 kronor.

Advokaten Elisabeth Massi Fritz har företrätt de fyra barnen i rättegången och hon är nöjd med domen på vissa punkter.
– Det var väldigt bra med en fällande dom och att den åtalade dömdes mot sitt nekande.
I rättegången yrkade hon på skadestånd på 75 000 kronor för de två yngsta sönerna, belopp som tingsrätten ansåg som skäliga. Elisabeth Massi Fritz tycker också att det är bra att 24-åringen kommer att utvisas efter avtjänat straff, men hon hade gärna sett att mannen dömdes till livstid.
– Jag tycker förstås att straffet inte räcker med 17 års fängelse. Vi får se om det blir en överklagan. Det lär det bli.