50 av barnen går på samma skola i Sigtuna kommun. Tre barn kommer från andra skolor.

– Vi börjar bli färdiga. Vi har pratat med en hel del av barnen från den mest berörda skolan, säger åklagaren Nicklas Englund.

Åtal kan väckas i september, men detta gäller endast barnen från denna skola. De andra kommer troligen i ett annat åtal längre fram.

– Det är inte riktigt klart, men det kan bli två åtal, säger Nicklas Englund.

Sigtunabygden har pratat med en mamma vars son är ett av offren. Redan innan nyheten om fritidsledaren kom ut märkte hon att sonen uppträdde lite konstigt. Han ville inte längre gå till gymnastiken och klä av sig.

Förra månaden fick hon ett telefonsamtal från polisen.

– Jag förstod inte riktigt på en gång. Tiden stannade. Jag ville inte höra. Men sedan sade hon orden som fick mina ben att vika sig.

Polisen berättade att de hade hittat bilder på sonen i fritidsledarens dator. Men att föräldrarna inte fick prata med sina barn om det, innan polisen hunnit förhöra dem.

– Alla tankar snurrade i mitt huvud. Hade han rört vid min son? Hade min son rört honom? När jag kom hem så omfamnade jag min son så hårt jag bara kunde. Jag kunde bara titta på honom och inget säga. Kan du förstå smärtan i bröstet att inte få prata med sitt barn och veta samtidigt?

Hon hade de mest hemska fantasier under väntan. Fantasierna handlade hela tiden om samma sak – sonen ensam med fritidsledaren.

Senare fick hon veta vad det handlade om. Polisen hade hittat två videofilmer med sonen där han stod och klädde av sig i ett omklädningsrum. På filmerna var han naken med endast strumpor på sig.

Sonen visste när det hade skett. Han hade sett fritidsledarens kamera.

– Jag grät med en viss lättnad över att det endast var detta de hittat. Jag tror att det är därför min son inte vill byta om i omklädningsrum längre. Och att han avskyr kameror.

Hon undrar fortfarande hur han kunde få fortsätta efter misstankarna från 2014.

– När kommunen är så noga med att man ska skicka efter ett bevis från polismyndigheten att man är ren. Inte ens snatteri. Det är viktigt att det är nolltolerans när det gäller misstanke om att någon kanske inte ska jobba nära barn. Se bara på vad som hänt nu. Hur många barn som blivit utsatta på grund av kommunens skygglappar och okunskap. Jag kan inte lägga skulden på någon enskild. Men fler verktyg måste in om vi ska kunna förhindra att detta sker fler gånger, säger hon.

Läs mer:

Mer stöd efterlyses

Siffran på utsatta stiger

Fritidsledaren ber om hjälp

Begär förlängd åtalstid

De äventyrar våra barn

Fritidsledare utredd 2014

Möten om häktad ledare

Fritidsledare häktad för sexbrott mot barn

Fortsatt oro för smygbilder

Möte ikväll om misstänkt tränare

Vi vet egentligen ingenting

Kommunen samlar till akutmöte