När jag läste insändaren ”Vi syrianer är kreativa och arbetar hårt” trodde jag inte mina ögon. Det verkar som att skribenten inte har förstått att den senaste tidens händelser handlar om misstänkta kriminella handlingar och inte om en folkgrupp. Föreningen som har varit inhysta i den röda stugan har haft ett namn som är knuten till Syrianer men där slutar liknelsen. Vad Uppdrag Granskning lyckades visa är hur parallella kriminella samhällen samexisterar med det legala. Att skryta om sin folkgrupp som om man var ensam i sin kommun är smaklöst. Det är inte enbart en folkgrupp i kommunen som är kreativa och arbetsamma. Det är förolämpande mot andra kommuninnevånare att se ner på deras kreativitet och arbetsmoral. Att vitmåla ett folkslag eller en grupp som bättre än andra ger ingen glädje, det rimmar illa ur integrationssynpunkt.

Vi har väldiga problem i samhället just nu med segration och utanförskap. Att leva i stadsdelar där man bygger murar runt sina hus är en symbol för att man inte vill vara en del av sin kommun eller sin stadsdel.

Sverige har välkomnat många nya folkslag och statslösa som har fått gästfrihet och en fristad utan krig och våld. Sverige är ett vackert land befriat från murar. Vi bor i Sverige därför att landet har byggts upp till att vara det underbara land som det är, även med sina brister. Vi har frihet, demokrati och fred. Landet är rent, vattnet ur kranen kan drickas direkt. Vi har allemansrätt och frihet som många andra länder saknar. Vi borde vara tacksamma och kämpa för ett vi-samhälle som verkar i harmoni istället för att bygga segregation. Var med i det Sverige alla vill bo i, ställ dig inte utanför.