Post började försvinna för Skoklosterborna i höstas. En man som inte hörde till området uppmärksammades nära brevlådorna, och hans bilnummer noterades. När så en av de boende en dag såg mannen titta i lådor, parkerade han in mannens bil och tillkallade polis. Mannen greps och i hans bil fanns olika telefonkort och en dator som gjorde att en husrannsakan genomfördes.

Samtidigt hade kontokorts- och andra räkningar strömmat in till de fem målsägarna i den kommande rättegången, och polisanmälningar gjordes. Då kunde hela härvan av bedrägerier med förfalskade legitimationer, falska beställningar av kontokort och varor, och flera försök att ta stora lån i olika målsägares namn, rullas upp.
I samband med husrannsakan fann polisen också en papperslapp med en lista på namn, personnummer och inkomstuppgifter. Man kollade om någon av personerna på listan polisanmält bedrägerier, och fick träff på en av dem. Denne hade i december 2011 polisanmält att någon med förfalskade dokument beställt ett kreditkort i hans namn, och på detta tagit ut 15 000 kronor. Utredningen av bedrägeriet hade då lagts ned eftersom polisen saknade spår. Det åtal som nu väckts omfattar också detta grova bedrägeri.

Den åtalade mannen, en 42-åring hemmahörande i Sigtuna, hade i sin bostad en lång rad varor som beställts i en av Skoklosterbornas namn. Husgeråd, datorer, dammsugare, kläder och olika djurprodukter hittades, och i en av datorerna har man också hittat beställningarna av varorna och kunnat jämföra med fakturorna som gått till målsägaren, och med kvitton i berörda butiker.

I många fall har beställningar av varor, kreditkort och ansökningar om lån i olika banker, gjorts från en ip-adress som hör till en McDonaldsrestaurang i Sollentuna.
När de banker som accepterat kreditkortsansökningar skickat kort och koder till de uppgivna adresserna, har den åtalade kunnat plocka upp dem ur brevlådorna som han bevakat kontinuerligt, och de drabbade misstänkte inget förrän fakturor började droppa in.
Den åtalade mannen har suttit häktad sedan mitten av november. Han har nekat till alla anklagelser som riktats mot honom, och inte lämnat några förklaringar under förhör.