Ett av företagen som har valt att satsa på området kring Arlanda är Arlandastad Holding, ett fastighets- och konceptutvecklingsföretag med entreprenören Per Taube som delägare. Huvudkontoret ligger i den före detta outleten vid Eurostop. På östra sidan E4 har man 237 hektar mark där man inom Drivelab- området har testbanor för bilindustrin och en forskningsanläggning där Elways bland annat forskar på hur man kan ladda elbilar under drift.

– Det är ett helhetskoncept dit bilproducenter kommer för att ha både teoretisk och praktisk utbildning. På en annan bana tränar länspolisen för olika scenarion som kan dyka upp på svenska vägar, säger Dieter Sand, vd på Arlandastad Holding.

Utbildningsdelen för bilindustrin genererade runt 80 000 utbildningsdagar under förra året och man insåg snart att besökarna som går utbildning även behöver mat och logi. Hösten 2016 invigdes Drivelab hotel som ägs av Arlandastad Holding men drivs av en annan aktör.

Artikelbild

| Tester. Till Drive lab kommer människor från fordonsindustrin för att ha teori och praktik.

Nästa steg är att satsa på stora fordon. Mittemot huvudkontoret byggs just nu Drivelab Big, en byggnad på drygt 15 000 kvadratmeter med fokus på stora fordon. Samtidigt byggs en ny infartsväg till området och en tunnel under E4, som förbinder västra och östra Arlandastad.

– Just nu bygger vi för ungefär en miljon om dagen, säger Dieter Sand.

Vid Drivelab Big kommer även Swedavias nya långtidsparkering att ligga.

Privatägda Arlandastad Holding, statsägda Swedavia och Sigtuna kommun har ett nära samarbete. Tillsammans driver de bolaget Airport city Stockholm som har i uppdrag att utveckla en flygplatsstad på ett 800 hektar stort område runt Arlanda. Flygplatsstaden ska ha sex stadsdelar, där "Meeting and events" är en stadsdel och där Drivelab är lokaliserat. Sky City blir flygplatsstadens citykärna och där har man börjat bygga ett nytt kontorshus. Tanken är att det ska bli en stadsbebyggelse med parker och gröna stråk nära flygplatsen.

– Vi bygger en internationell mötesplats med arbetsplatser för 50 000 personer år 2030, säger Dieter Sand.

LÄS MER: Arlanda i stort behov av personal

Arlanda har slagit passagerarrekord varje år de senaste sex åren och under 2016 passerade totalt 24 702 000 passagerare flygplatsen. Enligt prognosen kommer antalet resenärer att öka till 35 miljoner år 2040. Den största ökningen sker på utrikesflygningarna men även inrikesflygandet beräknas öka om den rödgröna majoriteten i Stockholm får som de vill och lägger ned Bromma flygplats 2038, då avtalet med staten går ut.

Runt flygplatsen kan det inte byggas bostäder på grund av buller, däremot är det grönt ljus för företag.

LÄS MER: De ska utveckla Arlanda