Redan på 1800-talet sägs begreppet brunch ha dykt upp för första gången, i en engelsk jakttidning. Blandningen av frukost och lunch var perfekt efter söndagsjakten.

Men det var amerikanerna som gjorde brunchen till en stor trend som lever kvar än i dag. På helgerna, allra helst söndagar, samlas familjer och kompisgäng över hela världen för att frossa i ägg, korv, bacon, skinka, frukt, pannkakor och rökt fisk. Bland annat, ska sägas.

För i brunchens natur ligger att utbudet ska vara enormt.
- Brunchen ska vara som en blandning mellan frukost och lunch. En kraftig, tung frukost utan flingor eller müsli men och också med många lunchingredienser i form av "riktig mat". Ett stort utbud är viktigt, säger Denis Cooper som är restaurangchef på Hotell Gillet.
Sedan de började för två år sedan har han sett allt fler gäster hitta dit. Brunchen har helt enkelt blivit trendig.

Denis Cooper har själv bott i USA och minns stora, lyxiga hotellbruncher med fri tillgång till champagne och Bloody Mary, klassiska alkoholhaltiga tillbehör. Också här i Sverige tar vi gärna ett glas mousserande vin eller en öl till brunchen.
- Folk är inte så blyga som man kan tro, det är kanske 25 till 30 procent som dricker något med alkohol i på våra bruncher, säger Denis Cooper.

Kanske är det något som behövs allt mer i vår stressade vardag, att kunna koppla av på riktigt en dag, bara kunna fylla på fat efter fat, sitta i en soffa och slappa och sedan gå hem och vara mätt till frukost nästa dag.
Christina Fjellström, måltidsforskare och professor i hushållsvetenskap, tror det.
- Det är absolut inte maten som lockar utan själva konceptet. Man går ut tillsammans och umgås. Man äter och blir mätt och behöver inte göra något mer på hela dagen.
- Standardgästen stannar en till två timmar men ibland blir folk kvar här hela eftermiddagen, de fikar och läser tidningar och umgås, säger Denis Cooper.

I Uppsala finns just nu gott om bruncher att välja på, i flera olika prisklasser och alla är välbesökta.
Men frågan är om inte de som inbjuder till långsittningar varar längst. Som Skarholmen, som har en videohörna för barnen och har hittat ett eget koncept, en brunch som riktar sig till hela familjen.BRUNCHTESTHotell Scandic Uplandia

Dragarbrunnsgatan 32
Tel: 495 26 07
Brunchtider: Lör-sön kl 11:30-14:30

Ganska mörk men mysig hotellrestaurang, där det är tätt mellan borden. Buffén är stor och innehåller mycket. Extra bra är de färska räkorna och våffeljärnet där gästen själv kan grädda sin våffla. Dåligt är det magra dessertutbudet - gräddiga tårtor är inte det man helst vill ha efter en stor buffé. Kostar 145 kronor för vuxna och 45 kronor för barn upp till 13 år.

Ingår: Buffé med varma och kalla rätter, desserter, kaffe/te och juice.

Hur smakar det? Gott, speciellt räkorna som var ett ovanligt men välkommet inslag. De varma rätterna känns dock som att de varit uppvärmda lite för länge.

Kostnad för det som inte ingår: Bloody Mary 62 kronor (4 cl), öl 62 kronor, läsk/mineralvatten 25 kronor.

Barnvänligt: Rätt så, men det är inte så stort så ljudnivån kan bli jobbigt hög.

Vid bordet bredvid: Ett par äldre väninnor på shoppingbrunch.Hotell Gillet

Dragarbrunnsgatan 23
Tel: 68 18 90
Brunchtider: Lör- sön
kl 12-15.

Med sina stora panoramafönster är Gillet rätt plats för en riktigt lång lördagsbrunch som kanske avslutas med en öl eller drink inför kvällen. Buffen är stor och känns lyxig vid ena besöket, men vid ett annat tillfälle känns det som att det finns betydligt mindre att välja på och att påfyllningen tar alltför lång tid. Godast är pannkakorna med lönnsirap. Sämst är det dåliga vegetariska utbudet. Lyxpoäng för den enorma skålen med lösgodis som fick oss att sitta kvar en lång stund till och läsa tidningar.

Ingår: För 165 kronor, 45 kronor (barn upp till sex år) och 82:50 (6-13 år) får man en stor buffé med varma och kalla rätter, massor av kallskuret och ganska bra dessertutbud.

Hur smakar det: Fantastiskt gott.

Kostnad för det som inte ingår: Juice 25 kronor, Bloody Mary 96 kronor, öl 56 kronor.

Barnvänligt: Sådär, jämfört med andra bruncher så var den här den med minst barn.

Vid bordet bredvid: Ett killgäng i 25-årsåldern.Pitcher's

Påvel Snickares gränd 1
Tel: 15 70 20
Brunchtider: Söndagseftermiddag, inga exakta tider.

En klassisk engelsk pub som serverar traditionell engelsk söndagslunchtallrik för 129 kronor. Trevlig personal som verkligen tog hand om oss och trots att ingen vegetarisk rätt fanns på menyn så lagade de till en vegetarisk lunchtallrik på beställning som väl motsvarade den med kött. Ett bra alternativ till de stora bufféerna! Plus för att kocken kom ut och presenterade sig och visade sig vara brittisk.

Ingår: Menyn varierar men när vi är där är det en dignande tallrik med lamm i sås, potatismos, Yorkshire pudding, rostade potatisar och ugnsbakade grönsaker.

Hur smakar det: Jättegott, maten är verkligen som hemlagad.

Kostnad för det som inte ingår: En pint lager 56 kronor. Juice och läsk 20 kronor.

Barnvänligt: Ja och nej. Finns inga barnstolar men barnet i sällskapet fick både glass och mängder av uppmärksamhet.

Vid bordet bredvid: Ingen, vi är de enda gästerna.Restaurang Skarholmen

Skarholmsvägen 1
Tel: 32 43 30
Brunchtider: Söndagar från kl 12 - ca 17.30.

Skarholmens familjebrunch är en perfekt helgsyssla. Med vacker utsikt över Ekoln och stora, ljusa, snyggt designade lokaler känns det nästan som en minisemester. Här trängs hurtbullar med romantiska par och mängder av barnfamiljer. Buffén är inte överdrivet stor, men god. Plus för mycket färsk frukt till efterrätt och det stora utbudet av tesorterna, även lösviktste. Minus för pannkakorna som var sega och kändes fabriksstekta.

Ingår: För 169 kronor (vuxna) och 79 kronor (barn 7-12, yngre äter gratis) får man en klassisk brunchbuffé med sill, ostar, bacon, äggröra, köttbullar, kyckling och pannkakor. Dessertbord med kakor, frukt och pannacotta.

Kostnad för det som inte ingår: Läsk 28 kronor, Bloody Mary 82 kronor (4cl)

Barnvänligt: Ja, mycket. Gratis för barn under sju år och filmvisning på övervåningen.

Vid bordet bredvid: Skridskoåkare.Gästrike-Hälsinge nation

Trädgårdsgatan 9
Tel: 66 61 46
Brunchtider: Söndagar kl 11-14.30. (Ej kårleg).

Nationsbrunchen på G-H är otroligt prisvärd. För 60 kronor får man ett relativt stort urval av rätter, juice, kaffe och smoothies. Lokalerna är dessutom mysiga och vardagsrumsliknande vilket inbjuder till riktiga långsittningar. Bäst är att allt är hemlagat, från pizza till pannkakor. Sämst är att det blir utplockat fort, så se till att komma i tid.

Ingår: Buffé med en salig blandning av rätter samt frukostflingor och fil. Smoothies, juice, kaffe och te.

Hur smakar det? Otroligt gott! Bäst är pannkakorna och smoothien. Sämst är att pannkakorna tar slut innan vi ätit klart och många blir utan.

Kostnad för det som inte ingår: Läsk 10 kronor. Inga alkoholhaltiga drycker serveras.

Barnvänligt: Ja, barnstolar och gott om lekutrymme finns.

Vid bordet bredvid: Slappande studentflickor i vackra klänningar.Västmanlands-Dala nation

S:t Larsgatan 13
Tel: 10 53 39
Brunchtider: Söndagar kl 11-14. (Ej kårleg).

Känslan är skolmatsal men priserna är låga. 60 kronor för brunchbuffé, 30 kronor för våffelbuffé. V-Dala nation satsar på några säkra kort som bacon, kokta ägg, potatisklyftor och pastasallad. Dessutom finns flingor och fil, smörgåsar med pålägg och, som sagt, våfflor. Gott men ganska slafsigt och de stora slamriga lokalerna inbjuder inte till långa sittningar på samma sätt som andra nationsbruncher.

Ingår: Brunchbuffé, kaffe, te, juice och våfflor direkt från järnet.

Hur smakar det: Helt okej, men lite slafsigt. Våfflorna är godast men kön dit är lång.

Kostnad för det som inte ingår: Inget annat finns, men om man vill ha läsk kanske det kan plockas fram för 10 kronor.

Barnvänligt: Gott om utrymme för spring men annars inget speciellt.

Vid bordet bredvid: Ett gäng bakfulla studentkillar.