Väktaren Kim Flygare är en av de första som rör sig i Uppsala centrum. Han börjar sitt pass klockan sex, och det är i det närmaste tomt på gatorna när han låser upp citygalleriornas dörrar för att släppa in butikernas anställda.

Ivana Karaman, som äger Café Latte på Drottninggatan, kommer till stan med den första morgonruschen när folk springer mellan bussarna för att hinna i tid till jobbet.

Halv åtta, när Forsa Hembageri öppnar och doften av nybakat bröd fyller luften, har Uppsala verkligen börjat vakna till liv och det lilla bageriet är fullt med folk som ska hämta sina brödbeställningar till frukosten.
– Limporna hinner knappt gräddas klart innan kunderna kommer och vill ha sin beställning! Det säger bagaren Roger Fredlund som när kunderna släpps in redan varit i gång och bakat sedan klockan fem. 

– Först är det ganska tomt inne i centrum, men sedan blir det en markant skillnad vid sju, halv åtta när folk ska till jobbet. Då är det plötsligt massor med folk överallt, berättar Kim Flygare.

Trots sina tidiga morgonpass, då han bland annat låser upp butiker inne i stan, är Kim Flygare snarare en nattuggla än en morgonmänniska. Även om det har blivit mindre av de sena nätterna då det inte riktigt går ihop med att kliva upp klockan halv fem.

För Kim Flygare är solen och ljuset verkligen viktigt; på vintern är det svårare att vakna och lämna den varma sängen.
– Ibland är det ångestframkallande att kliva upp så tidigt. När man öppnar dörren och det är kolsvart, kallt och tyst och jag kanske har sovit för lite och måste skrapa bilen – då är det verkligen inte kul, säger han. Men på sommaren när solen skiner är det härligt att köra bil på folktomma gator.

Ivana Karaman öppnar sitt fik klockan halv åtta och kunderna är för det mesta studenter som sticker in huvudet för att köpa en kaffe och en fralla på väg till föreläsningar.

Hon är van vid att kliva upp tidigt och säger sig vara glad och pigg i princip från allra första stund. Ivana Karaman försöker vara den som får andra att
vakna till genom att skratta och le.
– Jag förbjuder folk att säga att de är trötta, för som man säger blir man. Och trötta och sura människor drar ner andra omkring sig så det är bättre att le och inte låtsas om att man är trött, säger hon.

Roger Fredlund tycker att det är härligt att börja tidigt på morgonen, eftersom han uppskattar de extra timmarna på eftermiddagarna som han kan göra annat på.
Ibland händer det att spår av nattens äventyr och finns kvar när han kommer till jobbet.

Roger Fredlund berättar att nattsuddare som inte är nöjda med matutbudet på andra sidan gatan ibland kommer och knackar på och vill köpa bröd.
Men han släpper inte in dem utan de får nöja sig med nattens utbud av hamburgare och kebab.
Det nybakta brödet sparar han tills den nya dagen har grytt.


PERSONFAKTARoger Fredlund
Ålder:
55.
Gör: Har varit bagare sen 1976 och på Forsa sen två år.
Favoritplats i centrum: Vaksala torg, jag brukar gå på loppan.
Bor: Salabacke.
Börjar jobba: Klockan 5.00

Kim Flygare
Ålder:
25.
Gör: Väktare sen 2008.
Bor: Precis flyttat från Flogsta till Knivsta.
Favoritplats i centrum: Lite överallt.
Börjar jobba: Klockan 6.00

Ivana Karaman
Ålder:
28.
Gör: Driver Café Latte.
Bor: Sävja.
Favoritplats i centrum: Mina grannar, Agave!
Börjar jobba: Klockan  7.15