Varit på spa, eller skönhetssalong nyligen? Då är du en del av en växande trend. De senaste tio åren har omsättningen på landets skönhetssalonger ökat med enorma 350 procent, och Annika Joensuu, ordförande i Sveriges Hudterapeuters Riksorganisation, konstaterar att hälsa- och skönhetsvård är jättepopulärt.
- Dels beror det på medial uppmärksamhet och bättre ekonomi i samhället, och så har nya målgrupper tillkommit. Ser man bakåt i tiden var det mest lite äldre kvinnor som unnade sig hudvård, men nu har det spridit sig till alla åldrar, och blivit mer och mer accepterat bland män, säger Annika Joensuu.

Den klassiska ansiktsbehandlingen verkar allt jämt vara vanligast, enligt de salonger City pratat med, även om det ständigt dyker upp nya behandlingar och trender.
- En vanlig ansiktsbehandling börjar med rengöring med ansiktsvatten. Sen följer peeling, vattenånga, porklämning, massage och ansiktsmask. Du får avkoppling och en renare och friskare hud, berättar Kerstin Skatt på Salong Rosor på kind.

Så kallade AHA-behandlingar har också vunnit i popularitet. Huden smörjs med kräm som innehåller olika syror. Huden blir fuktigare, får näring och syrorna ger en effektiv peelingeffekt. Även elektroterapi blir allt vanligare.
- Det innebär att du masserar huden med svag ström, vilket ökar lymfcirkulationen och gör att huden rengör sig själv, säger Kerstin Skatt och försäkrar att det inte är så farligt som det kanske låter.
Även på Skincare är den klassiska ansiktsbehandlingen mest populär och Åsa Thorszelius bekräftar att kundkretsen är bred.
- Det är alltjämt mest kvinnor, men det har blivit vanligare med män. Åldersmässigt har vi kunder i alla åldrar mellan 15 och 90 år, säger Åsa Thorszelius.

Artikelbild

| skönhetsbehandling

På Skincare märker man även att botoxbehandlingar har blivit vanligare.
- Det har skett en förskjutning i vad som anses kontroversiellt. Det går att göra så mycket mer utan kirurgiska ingrepp numera och exempelvis botox har fått en ökad acceptans. Det är ingenting man hymlar med, säger Åsa Thorszelius.
En uppseendeväckande trend inom skönhetsvård är fiskspa, som i dag finns på två ställen i stan, Uppsala Spa & Skönhetsvård i Gränby centrum och ZoUL Fish SPA på hotell Linné. Man stoppar ner fötterna i en bassäng med 400 Garra Rufa-fiskar som genast börja äta upp döda hudceller, vilket resulterar i lena och fina fötter.
- De har ju inga tänder så det gör inte ont alls. Det brukar bli en del skrik och fniss till en början för att det kittlas lite grann, men när man vant sig är det riktigt skönt, berättar Berivan Özcan som äger och driver Uppsala Spa & Skönhetsvård.

 

10 x en skön stund

Chic Clinic
Hotel Clarion
Dragarbrunnsgatan 23

Vad: Läkarmottagning och Sveriges enda medicalspa med anställda läkare och sjuksköterskor. Erbjuder bland annat Retylane, botox och plastikkirurgi.
Övrigt: Firar 10 år i november och startade genom ett nära samarbete med Q-med och har nu även öppnat i Stockholm.

Svenska Hudvårdskliniken
Påvel Snickares Gränd 1
Vad: Drivs mer som en klinik med läkare och sjuksköterskor än ett spa. Botox och restylane är två stora verksamhetsområden.
Övrigt: Ensamma i Uppsala med detox-behandlingen UCW som är varma, mineralrika bandage som ska minska midjemåttet i drygt 30 dagar framåt.

Artikelbild

| restaurang la Fleur, S:t Persgatan 22, exteriör

Royal spa
Drottninggatan 1 B
Vad: ansiktsbehandlingar, permanent hårborttagning, massage och manikyr.
Övrigt: Erbjuder många sorters massage såsom indisk-, choklad-, guld- och afrikansk massage, som ackompanjeras med maracas.

Cura Hud och Harmoni
Bäverns gränd 13
Vad: Ansikts- och kroppsbehandlingar, massage, vaxningar, färgning, restylane.
Övrigt: Ensamma i Uppsala om NBE-behandling, som är massage genom elektromagnetism. Behandlingen ska ge ett ansiktslyft vara smärtfri, och utgöra ett alternativ till kirurgi.

Artikelbild

| Cafe Lilla Valvet, Vaksalagatan/Storgatan

Care & Beauty
Kungsängsgatan 23
Vad: Alla traditionella behandlingar samt restylane, nagelterapeut, permanent hårborttagning och så vidare.
Övrigt: Ensamma i Uppsala om att erbjuda Omorphia (vakummassage och radiofrekvenser som ska ge hudföryngring, och utgöra ett alternativ till kirurgiska ingrepp).

PURE
Klostergatan 10
Vad: Skönhetssalong som erbjuder många olika typer av ansikts- och kroppsbehandlingar. Dessutom finns IPL för bla hårborttagning och kärlreducering, manikyr, vaxning, restylane med mera.
Övrigt: Arbetar även med make up. Erbjuder sminkkonsultationer och brudsminkar, till exempel.

Uppsala spa och skönhetsvård
Gränby centrum
Vad: Ansiktsbehandlingar, spabehandlingar, fotvård, naglar med mera.
Övrigt: Ett av två ställen i stan som erbjuder fiskspa.

Salong rosor på kind
Drottninggatan 1 B
Vad: Ansiktsbehandlingar, kemiska behandlingar och medicinsk hudvård.
Övrigt: Erbjuder elektroterapi som är ansiktsmassage med svag ström.

Hudvårdscenter Uppsala
Sysslomansgatan 8
Vad: Ansiktsbehandlingar, tandblekning, permanent hårborttagning m m.
Övrigt: Använder en särskild laser, Lightsheer diod laser, för permanent hårborttagning.

ZoulFishSpa, First Hotel Linné
Skolgatan 45
Vad: Ansiktsbehandlingar, chokladmassage, elektroterapi och fiskspa.
Övrigt: Ett av två ställen som erbjuder fiskspa. Tänk på att inte smörja in fötterna innan, för det är inte bra för de små Garra Rufa-fiskarna.