Efter att Café Unico tagit över Vings gamla lokaler på Dragarbrunnsgatan förra våren har inte bara namnet bytts till Unico Bistro utan hela lokalen har fått ett ordentligt lyft. Lokalerna är luftiga, väggarna målade i behagliga färger och atmosfären trevlig. Här kan man sitta länge och kika på folk och njuta av stadslivet. Stället känns lite svårklassificerat, då det framstår som ett mellanting mellan restaurang och fik. Dels finns här fullständiga rättigheter och möjlighet för gästerna att äta trerätters, men många Uppsalabor ser nog på Unico framför allt som lunchställe och centralt slinka-in-fik. Patrullen testar det därför som ett sådant.

Unico erbjuder sedan länge en ?välj fem ingredienser själv-sallad.? Kostar 95 kronor med dryck och bröd. Urvalet av salladsingredienser är stort, och allt ger ett fräscht intryck. Patrullen väljer bland annat mozzarella, kycklingbröst och marinerad aubergine, och det smakar fint och kommer i?rejäla portioner. En höjdare. Synd bara att det inte finns riktigt smör till brödet utan bara lättmargarin, tycker någon. Nachotallriken, 109 kr, har lite för välstekt köttfärs toppad med hård smältost och tallriken skulle ha varit ännu mer inbjudande med fleer grönsaker. Räkmackan, 129 kr, serveras med en lyxig hög handskalade räkor, några äggskivor och toppas med en romklick med passande sälta. Den obligatoriska majonnäsen är utbytt mot aioli, tyvärr utbredd på alldeles för torr och svårforcerad kavring. Gott och hyfsat matigt, men i dyraste laget.

Fikabröden och efterrätterna är inte Unicos starkaste kort, och urvalet är inte heller enormt. Här finns bland annat muffins, några pajer och biskvier. Kladdkakan är en riktigt stor bit, men tyvärr är priset också ganska saftigt: 49 kronor. Den serveras med god vaniljglass, men själva kakan är något av en besvikelse då den varken är chokladstark eller särskilt kladdig, utan snarare smaksvag och seg. Pannacottan för 49 kr är fint dekorerad med granatäppelkärnor men är grynig och har skurit sig. Patrullen hittar en riktig höjdare; bärpajen 49 kr. En ganska vacker skapelse full med björnbär, hallon, lingon och ett och annat blåbär. Perfekt syrlighet och fluffig konsistens som smälter i munnen får oss att längta efter mer. Serveras med en rejäl kula vaniljglass och en liten skopa syltade granatäppelkärnor. Mums!

Artikelbild

| Maja-Stina Fransson

Till det dricks det chai latte, 38 kr, som är gjord på söt smaksatt sirap. Mjölken är skummad, och den som är ute efter chai-te blir nog överraskad, för det hela smakar mest som en supersöt varm milkshake, men gott om man gillar det! Cappuccinon för 32 kronor är habil, men den där riktiga krämigheten lyser med sin frånvaro. Bryggkaffet för 26 kr är helt okej och påtår ingår. Det känns som att Unico sedan ombyggnationen lyft sig flera snäpp, både mat- och lokalmässigt. Och de har en av stans mest attraktiva uteserveringar vad gäller läge och puls. Fikabrödet och efterrätterna känns dock inte lika prioriterade som maten, vilket är lite synd. Med bättre kvalitet även på det söta utbudet hade Unico både varit mer mångsidigt och det samlade betyget blivit klart högre.
SNABBGUIDE: UNICO

S:t Persgatan 7
018-13 08 10

Passar för: Salladsentusiasten, dig som ta en matbit med bra spaningsläge och omges av mycket folk, eller för dig som vill äta kaféfrukost, med flera.
Öppet: Måndag?lördag 8?21, söndag 9.30?21.
Utbud: Salladsbuffé, flera varma lunchalternativ, pajer, muffins med mera.
Barnvänligt: Ja, framför allt för mindre barn. Barnstolar finns och dessutom bra skötbord på handikapptoaletten.
Sittplatser: Ca 80 inomhus och 65 utomhus.
Service: Vänlig men känns begripligt nog något stressad när det är mycket folk.
Vid bordet bredvid: Två tjejer i 30-årsåldern på lunchmöte.
Övrigt: Centralt läge med trevlig atmosfär och bra salladsbuffé. Det finns många olika lunchalternativ att välja på i olika prisklasser.