Mer kaféhistoriskt än så här blir det inte i Uppsala. Ofvandahls stoltserar med över 130 år på nacken, och att detta är historiska kaffemarker går inte att ta miste på. Här är det patina som gäller, från den vältrampade heltäckningsmattan i rummen som vetter mot Sysslomansgatan till lamporna med murriga tygskärmar på sned längre in i lokalerna. Och även om en och annan besökare har slagit upp den bärbara datorn på bordet framför sig, är det som att själva väggarna inspirerar till tidlösa samtal. Patrullen hör under sina besök både antika latinska texter och 1800-talsfilosofer avhandlas vid borden bredvid.

För den hungrige finns exempelvis dagens soppa för 75 kronor inkl kaffe och bröd. Patrullen får in en vegetarisk soppa med bland annat champinjoner och potatis, som är okej och mättande, men något för redd och därför påminner för mycket om svampstuvning. Vid sidan om får man in en hel liten brödkorg, trevligt.

Kaféet skyltar också med att ha stans godaste pajer – ett erbjudande som naturligtvis måste synas. Vi beställer en filopaj med tacokryddad köttfärs (79 kr inkl måltidsdryck och kaffe) och får in rund, ganska liten skapelse, som trots sitt anspråkslösa yttre är riktigt smarrig, och dessutom frasig. Till pajen serveras sallad och även här ett urval bröd i en liten korg.

Men det är inte lunchutbudet som är styrkan hos Ofvandahls, utan de traditionella konditorivarorna. Ställets riktiga specialitet är Sigillbiten (30 kr), en kubformad kompakt sötsak bestående av marsipan, sockerkaka och chokladtryffel. Smakstark, mäktig och härligt god. En annan Uppsalaklassiker för är förstås Studentskan (23 kr) med chokladtryffel och grön glasyr på mördegsbotten. Ofvandahls studentska har fin smak och är otroligt spröd. Nötknäpparen (23 kronor) är också mördegsbaserad, men här med en härlig blandning av kola och nötter på toppen. Gott och inte alltför sött. För den som bara vill ha en munsbit rekommenderas minibiskvierna (10 kr), som verkligen är riktigt små, men härligt chokladfylliga. Säljs dessutom i påsar om du vill få med dig några hem.

Blåbärspajen (30 kr) är dessvärre lite av ett bottennapp. I stället för vanlig pajdeg är det något slags sockerkaka gjord i långpanna som toppats med en syltaktig blåbärssmet och lite smulpajsdeg. Det hela serveras med mängder av vaniljsås, och efter en vända i mikron blir resultatet tyvärr mest en söt gegga utan bärsyrlighet.

Då är wienerbröden (23 kr) betydligt bättre, stora och krämiga. Det vanliga bryggkaffet (25 kr) är riktigt gott, och latten (25 kr) går också ner utan problem.

Ofvandahls balanserar precis på rätt sida gränsen mellan charmigt slitet och bara slitet (soffor med stoppningen på väg ut, en stol som saknar sits, med mera), och det råder ingen tvekan om att man förtjänar sin framskjutna position i fika-Uppsala. Kaféets stora styrkor är bakverken och sötsakerna, och inte minst det dämpade lugn som infinner sig när man kommit bortom beställningsdisken. På Ofvandahls lämnar man omvärlden utanför för en stund, och det är inte det sämsta.

Ofvandahls
Sysslomansgatan 5
018-13 42 04
www.ofvandahls.se