De tre krogarna Spessito 2, Brasseri Höganäs och Tilltugg ligger som ett pärlband på den snutt av Vaksalagatan som solar sig i glansen av Konserthuset. Och Brasseri Höganäs har inget problem att värja sig mot konkurrensen från de andra – det ligger tryggt i mitten som ett säkert val för en schyst restaurangkväll.

Sedan Krogpatrullen sist var på testbesök har Brasseriet renoverat. Det har blivit ljusare med fler vita detaljer, men fortfarande med samma charmiga blandning av bohemiskt vardagsrum och sydeuropeiskt brasseri – till och med de rödrutiga dukarna pryder sin plats här.

Menyn är som alltid relativt kort. På förrätts- och efterrättsfronten satsar Brasseriet på enkelhet, medan fantasin blommar ut i huvudrätterna. Men alltför äventyrligt är det förstås inte, den hemtrevliga känslan ska inte rubbas, och det är nog ett smart drag.

Antipastotallriken (175 kr) rekommenerar restaurangen att två personer delar på som förrätt, men planerar man äta trerätters är det nästan väl generöst. Den rejäla brickan är full av prosciutto, salami, cornichonger, fint bröd och stora oliver, men det stora plusset är de milt chilimarinerade räkorna som nästan smälter i munnen. Den mindre laxcarpaccion (89 kr) består av gravad lax med grapefrukt, avokado, chili och lime. De besksyrliga grapefiléerna står sig fint mot de sötsalta laxskivorna och det är både elegant och friskt, men lite synd att de gröna chilistrimlorna saknar bett.

Bland huvudrätterna tronar en anka (195 kr) som ställets potentiella piece de resistance. Det fina ankbröstet serveras med en söt och vackert orangerosa pumpapuré och en i all sin enkelhet fantastisk skål svarta linser med savoykål i gräddig stuvning. Det är riktigt härligt.

Röding med grönärtspuré, majrova, potatis och hummersås (215 kr) är ett mindre tungt val – en mild men smakrik rätt med utmärkt stekt fisk i skummig sås och med lagom sötma från ärtpurén. Majrova och morötter ger passande tuggmotstånd, men att också potatisen fått rejält med tuggmotstånd är inte riktigt lika roligt.

Lammracks (245 kr) är också det en fin huvudrätt, där det perfekt stekta lammet ligger och rosaglänser på bitar av bland annat sticklök, fänkål och potatis. Den enda plumpen är dippen som känns småsur och inte ger den bästa smakbrytningen.

Efterrättslistan är drömmen för en glassfantast, med flera olika sorters hemgjord glass samt en sorbet. Pluspoäng för att man kan välja storlek på glassportion (perfekt för den som saknar den där särskilda glassmagen där allt får plats) och glassen är smarrig om än väl sötad.

Chokladkaka (79 kr) serveras med vaniljvarianten och kanderade nötter och är en kladdkakeliknande skapelse, rustik och saftig. Kanderade nötter serveras också till moccaglassen (49 kr för liten portion), som också den smakar fint men väldigt sött. Hjortron med vaniljglass och mandelkaka (95 kr) är en dessert för alla hjortronvänner, där en bit mandelkaka med en mun glass och en hög av nämnda bär inte alls är en dum tugga tillsammans.

Brasseri Höganäs fortsätter vara ett bra ställe, med gott om värme och trivsel och där grundhantverket i köket är utmärkt – särskilt i huvudrätterna, som i vissa fall strålar ordentligt. Det är helt enkelt tryggt och trivsamt för den som föredrar välkomnande bohemiskt i stället för coolt och stramt.


Snabbguide Brasseri Höganäs
Vaksalagatan 24
018-140200 
www.brasseriet.nu