– Det är roligt med cheerleading för att det är en blandning av gymnastik och dans. Alla är schyssta mot varandra och man får många vänner, säger Maja, Angelina, Linn och Anja när Sigtunabygden gör ett besök mitt i repetitionerna inför årets julshow. Tjejerna tillhör gruppen Pink i Sigtuna Legends där medlemmarna är mellan 9-11 år. De är klädda i svart och har en stor rosa rosett på huvudet.

Ekilla sporthall är ikväll indelad i två delar. På ena sidan bygger ett lag pyramider. På andra sidan repeteras dansnummer. Det nöts och görs om. Gång på gång, för att det ska bli vad det är tänkt. Den 17 december ska allt sitta. Då är det dags för årets julshow. En tillställning som brukar locka stor publik varje år.

– Vi kommer att köra hela program under juluppvisningen. Det blir två fulla shower samma dag så att alla ska få plats, säger Jenny Wåhlstedt, tränare i Sigtuna Legends. Alla föreningens sju lag och partner stunt kommer att delta i showen.

Artikelbild

| Lag Pink. Tjejerna i Pink är 9-11 år.

Sigtuna Legends bildades augusti 2013. I dag har föreningen cirka 110 aktiva medlemmar i åldern 8-45 år. Man har fyra träningslag och tre tävlingslag. Träningslagen träffas och tränar bara för att det är så kul. Tävlingslagen deltar i fyra stora tävlingar varje år. Distriktsmästerkapet, Riksmästerskapet, Novembercup och Jamfest. Tävlingslagen har fått ledigt denna söndag för att de har tävlat under lördagen i Novembercup. Sigtuna Legends är också en av få cheerleadingföreningar i Sverige som har ett vuxenlag.

– Det ska vara en öppen sport där alla är välkomna. Det är en amerikansk sport från början och många har fördomar om den. Att den bara skulle rikta sig till unga tjejer och att man måste ha korta kjolar. Vi vill jättegärna förändra den synen på cheerleading, säger Anne Sandberg, tränare level 2 seniorer, och en av grundarna av föreningen.

Därför läggs också mycket tid på att utbilda framtida tränare. De ska fungera som förebilder för medlemmarna. Sammanhållning och tillit är ledord och det råder nolltollerans mot mobbing. Idag har Sigtuna Legends tio huvudtränare och nästan lika många hjälptränare, men letar efter fler.

– Att få vara tränare är väldigt roligt. Man får lära känna både barn och vuxna och se dem utvecklas både individuellt och i laget, säger Jenny Wåhlstedt. Hon bor egentligen på Ekerö men åker till Märsta varje vecka för att göra det hon brinner för.

Artikelbild

| Cheerleading. Var från början en amerikansk sport men som numera finns över hela världen. Det är en blandning av dans och gymnastik enligt de unga utövarna.

– Jag ser alla mina aktiva medlemmar som mina barn. Det är som en stor familj. Alla tar hand om varandra. Vi tränar styrka, kondition, bygger, dansar och hoppar tillsammans, säger hon. Hennes vuxengrupp kör söndagens sista träningspass i Ekillahallen. Nu är pyramiderna riktigt höga.

Under repetitionerna har jag även hunnit lära mig årets ramsa för hösten 2017 och våren 2018: ”The legends, they are true. Together me and you. We come to bring the fight. Silver, black and white”. Redo inför julshowen.