Under det gångna året har antalet bostadsinbrott ökat med 25 procent i Sigtuna kommun. Bakom inbrotten ligger för det mesta internationella ligor som ofta agerar tillsammans och som inte sällan har hjälp utifrån. Stöldgodset är elektronisk utrustning, guld, smycken och kontanter och skickas vidare till andra länder i postförsändelser. Det rör sig sällan om skrymmande föremål.

Nu väntar dessutom året mörkaste period och det är även inbrottstjuvarnas högsäsong.

– Oktober månad har historiskt sett alltid inneburit en ökning av antalet bostadsinbrott. Vanligast är att tjuvarna bryter upp altandörren och eller en glaskasett. De här personerna agerar yrkesmässigt och är välklädda, de är inte skitiga, säger Jonas Junered.

Artikelbild

| Hösten är de professionella tjuvarnas högsäsong.

Nu uppmanar han grannar att vara mer vaksamma. Om människor ser främmande personer eller bilar ska man fråga vilka de är och vad de har för ärende. Och kontakta polisen, säger han.

Däremot tror han inte att det är möjligt att få bort inbrottsligorna. Några förklaringar är, enligt Junered, polisens otillräckliga spaningsresurser och att straffen som utdöms för grov stöld, som det rör sig om vid bostadsinbrott, inte är tillräckligt hårda.

Under hösten ska polisen i Sigtuna besöka bostadsområden i kommunen för att prata med invånare. Om det leder till färre inbrott vågar Jonas Junered inte lova.