–Alla i Märsta vet vem farsan är, säger sonen Kerim Yavuz när vi sitter på altan till familjens villa i Steninge och ska göra en intervju med jubilaren.

Tevfik Yavuz kom med sin fru Sabah till Sverige 1976 från ett krigsdrabbat Libanon.

De hade två döttrar med sig, en på 3 år och en på fyra månader.

Artikelbild

| Jubilar. Tevfik Yavuz med sin fru Sabah Yavuz.

–Vi visste ingenting om Sverige eller vart det låg, men en syster och kusin till Sabah hade bett oss komma och jag bestämde att vi skulle åka. Sabah ville inte men jag sa att vi provar, om det inte funkar åker vi tillbaka, säger Tevfik Yavuz.

När de kom till Sverige fick de uppehållstillstånd direkt eftersom de var turkiska medborgare. De blev tillsagda att gå i skola och lära sig svenska. Tevfik Yavuz började men hoppade av efter nio veckor.

–Det kändes svårt att ta emot pengar från staten så jag började söka jobb. Alla jobb som fanns. Ett företag sökte en civilinjenjör och jag anmälde mig utan att veta vad en civilinjenjör var.

Till slut fick han jobb på en liten verkstad i Stockholm, följt av 2 år på bokfirma.

–Vi bestämde vi oss snabbt för att bli en del av det svenska samhället. Vi är kristna och hade samma traditioner som i Sverige. Det vi tyckte var annorlunda var matkulturen, vi åt mycket mer grönsaker, säger Sabah Yavuz.

Det ledde till att Tevfik Yavuz startade sitt första företag i Sverige inom försäljning av frukt och grönsaker i Märsta 1978 tillsammans med en kompanjon.

–Jag åkte runt i en Volvo amazon och ringde på dörren hos dem jag kände och sålde frukt och grönt. Bilen var både kontor och arbetsplats och sovplats under långa dagar. Verksamheten utökades till att sälja på Valsta torg och Märsta torg, samt att importera torra livsmedel från Turkiet till Årsta partihallar.

–Måndag till onsdag åkte jag runt i Stockholm, torsdag till lördag stod jag på Valsta och Märsta torg.

Sabah hade fått jobb på Marabou men hon och barnen hjälpte honom under helgerna när de blev äldre.

Med förtjänsten från försäljningen av frukt och grönsaker köpte han sin första pizzeria i Lidköping men trivde inte, så han sålde den efter sex månader. Vinsten investerade han i en annan verksamhet i Märsta som då hette Märsta bageri och konditori. Den utvecklade han till pizzera och grill Campino, vid stationsgatan. Den blev uppköpt och 1991 köpte han en Pressbyrå i Tingvalla som han gjorde om till Prima pizzeria.

Sex år senare gjordes den om till restaurang och idag äger han hela lokalen där det även finns frisör och livsmedelsbutik.

Entreprenörstänk och företagande går som en röd tråd genom Tevfik Yavuz berättelse och viljan att jobba hårt.

–Jag har jobbat jämt. Jag startade mitt första företag i Sverige 1978. Familjen hade sin första semester och ledighet 1990, säger Tevfik Yavuz.

Nu vid sjuttio fyllda har han inte en gång nämnt under intervjun att han tänker trappa ner och slå sig till ro.

–Han är i butikerna varje morgon klockan 07.00 och ser till att hans söner jobbar. Han dricker kaffe, kontaktar leverantörer, fixar inköp, har koll på butikerna, skjutsar Sabah till sitt jobb och sköter barnbarnens aktiviteter, säger sonen Kerim Yavuz.