Det är andra året i rad som auktionsevenemanget anordnas på Wenngarn slott utanför Sigtuna. I fjol auktionerade man ut 76 hästar, till ett totalt värde av nära 30 miljoner kronor. I år blir själva auktionen väsentligt större, den 14–15 augusti ska 197 hästar auktioneras ut.

– Vi fick väldigt bra respons i fjol och i år strömmade anmälningarna in. Vi har exempelvis ett väldigt stor intresse från övriga Europa och USA och i år kommer det för första gången att säljas betäckningar och andelar i avelshingstar, säger Emmelie Arneng, verksamhetschef.

Auktionerna är själva navet men arrangören hoppas att få till vad man kallar en riktig hästfest. Allmänheten har möjlighet att besöka auktionerna och den hästmässa som anordnas. På måndagen ordnar man dessutom familjeaktiviteter, som ponnyridning, och en välgörenhetsauktion.

– Vi försöker göra auktionerna lite annorlunda från hur svenska auktioner anordnats tidigare. Vi försöker att inspireras från Frankrike och USA, i Frankrike är auktionerna exempelvis alltid en hästmässa dit folk vallfärdar bara för att gå på mässan, säger Emmelie Arneng.

Evenemanget har redan utökats från en till två dagar men det finns ännu större planer. Målet är en hel hästvecka om några år.

– Kanske kan man ha några dagar för ridhästar och att kallblodshästarna och galopphästarna får varsin dag? Ridsporten har väldigt bra anläggningar men travsporten har inget liknande. Jag tror att det finns mycket potential för samarbete och utveckling, säger Emmelie Arneng.