Köerna var långa redan på lördag morgon för att komma in på Pilsboområdet. Parkeringsvakterna jobbade för fullt för att alla skulle få plats. 87 lag var anmälda och med spelarna kom familjer och vänner som ville stötta upp, sammanlagt blev det flera tusen besökare.

Nere på plan G spelar Knivsta IK:s flickor 09 sin första match mot Sollentuna FK Vaxmora. Solen ligger på och det är varmt. Hela laget kämpar medan tränare och familjemedlemmar hejar på. Matcherna spelas två gånger 15 minuter och Sollentuna gör flera mål, men när domaren blåser slutsignal sträcker Knivsta IK:s spelare händerna i luften och strålar i hela ansiktet och ser ut som segrare. Men de jublar över något annat än matchresultat.

– Nu kan vi bada! De rusar av plan och kan knappt bärga sig.

Artikelbild

På frågan om vad som är viktigast på Pilsbo blir svaret:

– Bada och spela fotboll. Det var en bra och rolig match. Bra motståndarlag och alla kämpade bra, men nu ska hela laget bada, säger tjejerna och rusar iväg.

På planen intill kämpar Knivsta IK:s pojkar födda 09 mot IK Sirius. Det är högt tempo och Knivsta gör många mål på motståndarlaget.

– Bra Knivsta! Bra killar! Peppar lagledaren och det är snabba spelarbyten på plan för att ligga på topp. Men när matchen är slut är det ingen som vet resultatet, för man för inte statistik på mål längre.

Artikelbild

| Bolltrollare. Emil Jylhänlahti lockade stor publik med sina bollkonster.

– I år är det nya regler som gäller inom barn- och ungdomsfotbollen. Man får inte utse vinnare eller publicera resultat upp till 12 år, säger Johan Skogvik, Knivsta IK.

De nya bestämmelserna trädde i kraft 1 januari 2017. Svenska fotbollsförbundet har klubbat de nya reglerna för att få slut på tävlingshets inom barnidrotten, så inga vinnare utsågs under Pilsbocupen och inga matchresultat finns listade. Alla var vinnare.

Artikelbild

| Eldsjälar och ledare. Tommy Flod och Johan Skogvik. Tommy Flod, Lena Flod och Helena Rosenlund såg till att allt fungerade i köket under hela Pilsbocupen. Johan Skogvik har varit med i ledningen för Pilsbocupen de senaste åren.

För att fira att Pilsbocupen pågått i 40 år hade Pilsbokommittén bjudit in bolltrollaren Emil Jylhänlahti som blev ett mycket populärt inslag under lördagen. Både spelare och föräldrar ville vara med när han trollade och trixade med bollen. För att göra det extra spännande hade han utmaningstävlingar med ungdomarna i att dribbla.

– Vem är nästa utmanare? Alla spelare i publiken räckte upp armen. Beundran växte ännu mer när han avslöjade att han hade träffat Zlatan tre gånger. I sex timmar var Emil Jylhänlahti på plats och trollband publiken.

På lördagen var det även utebio där man visade filmen Sing.

– Det har varit en jättelyckad helg. Vi har haft flera tusen besökare och många har uttryckt att de har varit nöjda med arrangemanget. Vi har också haft tur med vädret och naturen här vid Mälaren har visat sig från sin bästa sida, säger Susanne Agervret-Strömbäck, Pilsbokomitten, Knivsta IK.