– Vi är glada att vi kommit i gång även om vi har en reducerad meny, säger Kenneth Wahlner, delägare till Våfflan, den välbesökta restaurangen och glasskaféet i Sigtuna som natten till tisdagen den 2 maj stacks i brand.

Fyra dagar efter branden öppnade ägarna restaurangen igen med en grillkväll.

– Vi ville visa att vi är uppe och står. Allt är ju för jävligt egentligen så klart, men jag har jobbat 20 timmar om dygnet för att kunna komma i gång, så allt har väl inte hunnit sjunka in riktigt ännu, säger han.

Artikelbild

| Efter branden. Hyrda containrar utgör provisoriska byggnader under sommarsäsongen.

Han berättar att någon eller några bröt sig in i lokalen, hällde ut bensin, tände på och sedan sprang därifrån. Branden upptäcktes av den närliggande båthamnens nattvakt som satt första passet för säsongen och vakten kunde börja släcka elden direkt.

LÄS MER: Våfflan brann i natt

Nu driver de verksamheten med en provisorisk lösning, containrar med påspikad träpanel på utsidan. Den ena rymmer ett komplett restaurangkök och en kassadel där man beställer sin mat. I en mindre container ryms diskavdelningen och intill har de byggt upp en glassbod. Så kommer det vara hela säsongen. I höst avgör försäkringsbolaget om fastigheten ska renoveras eller rivas för att byggas upp på nytt.

I samband med branden lades fotanglar ut framför brandstationen i Sigtuna och en brandbil fick punktering vid utryckningen.

LÄS MER: Fotanglar lades vid brandstation

Brottet rubricerades i inledningsskedet som mordbrand och skadegörelse och rubriceringarna kvarstår. Av hänsyn till polisutredningen kommenterar inte polisen händelsen just nu. Men de uppger att ingen person har gripits, ingen är heller misstänkt för brottet. Enligt polisen gjordes vissa fynd på platsen som tyder på att branden kan vara anlagd. Inga personer kom till skada i samband med branden.