Det var folkfest på Stora Torget när Sigtuna Stadslopp jubilerade under lördagen. Deltagarna var i alla åldrar och hela familjer var med och sprang för välgörenhet.

– Det var en lite jobbig bana med mycket backar. Samtidigt är det en sporre för en själv att springa för en god sak, säger Lotta Egeland. Med sig hade hon mannen Fredrik Egeland och sonen Melvin.

Första loppet var knattarnas. Deras bana var på 700 meter. Direkt efter målgång fick de medalj uppe på scen. Årets yngsta deltagare, Axel Enestad, var endast 17 månader gammal och tyckte om att få publikens applåder.

Artikelbild

| 10 Kilometer. Segrare i herrar 10 kilometer blev löpare 176 Johan Carlsson. På en andra plats kom löpare 195 Daniel Nilsson.

– Han blev distraherad av vattenpölarna under loppet och ville stanna och leka. Det roligaste tyckte han var att få stå på scenen och ta emot medaljen, säger mamma Erika Enestad.

Nytt för i år var att gymmet WE Sigtuna var medarrangörer. Inför varje start fick deltagarna hjälp av WE instruktörer att värma upp framför scen.

– Vi ville göra det här. Stadsloppet är folkfest och vi brinner för att se fler människor i Sigtuna må bra. Så det här är självklart för oss. Det har varit en fantastisk dag löparmässigt, säger Jonas Eriksson, ägare WE.

Arrangörerna Lions kunde konstatera att det var betydligt fler deltagare i år än året innan.

Artikelbild

| Fler löpare i år. 114 fler deltagare i år mot förra året.

– I det här loppet är alla vinnare. I år firar vi tioårsjubileum och har 114 fler löpare än förra året. Vi var lite oroliga för vädret efter dåliga prognoser i veckan, men regnet har inte kommit ännu. Allt har gått jättebra och vi vill särskilt tacka alla sponsorer som ställt upp, säger Gustav Kjellberg, tävlingsledare Lion.

Intäkterna från Sigtuna Stadslopp och Lions går dels till Världens Barn och kampen mot diabetes  på Sri Lanka, samt Kenyaprojektet The Mama Norah Education Center. Det sistnämnda är ett utvecklingsarbete av en skola i byn Wage i nordvästra Kenya. Projektet drivs främst av elever på SSHL.