Händelsen är polisanmäld. Hundägaren Renée Björklund tror inte att polisanmälan kommer att leda till en utredning, men hon tycker att det är viktigt att händelsen blir registrerad.

Det var under en sen eftermiddag i september på Sleipnergatan som Oska tog en promenad med Renées barn. Väl hemma någon timme senare var han snurrig.

– Han gick i cirklar, huvudet vickade från sida till sida och efter en stund kräktes han levrat blod, tjockt som chokladmousse, säger Renée Björklund.

Artikelbild

| Hunden Oska betedde sig konstigt och kräktes blod - troligtvis hade han fått i sig råttgift eller glykolförgiftad mat i grannområdet.

Oska fördes till Universitetsdjursjukhuset i Ultuna där han vårdades under ett dygn. Akutbesöket kostade cirka 10 000 kronor. Nu mår han bättre, men han får ha munkorg så han inte stoppar i sig mat som han har hittat ute.

– Jag utgår från att någon har lagt ut något, ett preparerat bröd, en köttbulle eller köttbit med antingen glykol eller råttgift, säger Renée Björklund.

Samma sak hände med hunden Femi. Hon hittade mat i ett buskage på Buregatan.

Efter en timme mådde hon dåligt och kräktes och bajsade blod. Hon åkte tillsammans med ägaren Katarina Gustavsson till veterinären. Hennes vård kostade cirka 14 000 kronor.

Artikelbild

| Femi mådde dåligt och kräktes och bajsade blod.

– Det var läskigt. Hon mådde så dåligt, säger Katarina Gustavsson.

Hon berättar att hon tidigare hade en annan hund som dog på grund av förgiftning.

Hon har inte polisanmält händelserna.

Enligt Katarina Gustavsson och Renée Björklund har de sett sådana varningar på Facebook. Och nu vill de också varna andra hundägare.

– Använd munkorg på din hund när ni tar en promenad. Så slipper hunden stoppa i sig mat.

– Passa er för köttbullar, köttfärs, bröd och hundmat som ligger på marken ute eller på hundrastgården. Det kan vara glykol eller råttgift i dem.

Händelsen är inte vanlig i Sigtuna kommun, enligt kommunpolisen Jonas Junered.

– Men generellt ska man polisanmäla om man misstänker något. Det är bra om polisen känner till det.