Oppositionsrådet Olov Holst (M) har tidigare sagt i Sigtunabygden att han misstänker illegal spelverksamhet i en kommunlokal på Bragegatan. Den förening som huserar där har inte betalat hyran på flera år. Efter att Olov Holst tagit fram fakta om de dokument som nämnts, bland annat ett fribrev som inte varit diariefört, har även kommunalrådet Dan Rosenholm (L) som regerar kommunen ihop med Socialdemokraterna ställt sig på samma sida i frågan som oppositionen.

– Det handlar om att göra en stadsutveckling och göra det här på rätt sätt, svarar kommunstyrelsens ordförande Ibrahim Khalifa (S) bland annat i den debatt som nu, torsdag kväll, pågår.

Olov Holst (M) vill ha svar från Ibrahim Khalifa om varför avhysningen som förvaltningen tidigare planerade stoppades.

Dan Rosenholm säger:

– Jag är chockad av hur det här skötts. Uthyrningen av lokalen tänker jag försöka stoppa i morgon. Det här har pågått år efter år. För många år. Det måste gå att låsa lokalen redan i morgon, säger Dan Rosenholm upprört.

Enligt Olov Holst ligger hyresskulden till kommunen på 360 000 kronor idag. Flera kvinnor har ringt och vädjat om att lokalen ska stängas eftersom deras män spelar bort familjernas pengar där, enligt Olov Holst.

I ett tidigare uttalande till Sigtunabygden svarar Ibrahim Khalifa att Komfast, Sigtuna kommuns eget fastighetsbolag, var på väg att avhysa föreningen men att avhysningen avbröts. Komfast ansvariga upptäckte att föreningen fick ett fribrev 2009 och att föreningen därför inte fått några fakturor. Utöver det hade de två avtal som tecknats under olika organisationsnummer och det är därför oklart var kommunen ska rikta sitt anspråk.

"Därför har man inte på ett rättsäkert sätt kunnat avhysa föreningen. Kommunen har inte för avsikt att driva felaktiga processer utan målsättningen är att hitta en samförståndslösning", skriver Ibrahim Kalifa.

När det gäller verksamheten som pågår i lokalen utgår han från att det rör sig om normal föreningsverksamhet.