Mia Hämäläinen Persson, ordförande för Socialdemokraterna i Sigtuna kommun riktar stark kritik mot Miljöpartiet för att sitta kvar på ledande platser på S-mandat. Hon menar att MP skulle ha lämnat sina poster i samband med att de sade upp sitt samarbete med S i början av sommaren.

– De tror det att det bara är att byta sida och att allt ändå ska vara som vanligt. MP hade aldrig fått de ledande positionerna om de inte samarbetat med oss. Deras tre mandat hade aldrig räckt till några ledande poster. Det handlar om moral, vi kan aldrig tvinga någon men de borde lämna, i stället fortsätter de gå på våra mandat och våra arvoden, säger Mia Hämäläinen Persson.

– Jag håller inte med henne. Vi i Miljöpartiet gick in i ett samarbete med S och L, det sitter vi kvar på eftersom alla nämnder måste fungera under sommaren, något annat vore inte ansvarsfullt. Nu har vi inte längre något samarbete med S men vi lämnar inte våra poster innan det extrainsatta kf-mötet i augusti. Då avgörs det på demokratisk väg hur styret kommer att se ut, säger Karolina Windefalk.

Läs mer: Tyst om det nya styret

MP lämnade samarbetet med S efter senaste tidens turbulens inom Sigtuna kommuns politik och har gått in i ett samarbete med Moderaterna, Samling för Sigtuna, Kristdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna. De kallar sig Regnbågskoalitionen.

Är ni ett högerparti nu?

– Vi har varit ett parti som står mittemellan i de flesta frågor även om vi den senaste tiden sympatiserat mer med S. Vad gäller till exempel friskolor har vi alltid hållit med högern. Men det är inte korrekt att säga att vi gått över till högern, vi har fått igenom vår politik, nuvarande verksamhetsplan och budget ligger fast och den har vi varit med och tagit fram, det ger lugn och stabilitet, säger Karolina Windefalk.

Regnbågskoalitionen har majoritet i både kommunstyrelsen och kommunfullmäktige och det krävs att S och V gör upp med SD för att fälla deras förslag.

– SD är tungan på vågen. Men vi behöver inte deras röst för att vårt förslag ska gå igenom, säger Karolina Windefalk.

Mia Hämäläinen Persson vill se tiden an och vänta med att uttala sig tills det hela avgörs den 24 augusti.

– Vi kan inte tala om hur SD ska rösta, de har en vågmästarroll de kan välja att rösta både för och emot. Klart vi funderar i olika banor, om vi förlorar en omröstning måste M visa att de är en större minoritet, för de är fortfarande i minoritet. De har fler politiska vildar i fullmäktige och vi vet inte heller vad som händer med L i höst, säger hon.

Kan ni tänka er att samarbeta med SD för att behålla makten i kommunen?

– Nej, inte i dagsläget, säger Mia Hämäläinen Persson.