Kommunalrådet Pierre Cengiz Edstrand förklarar avhoppet med att relationen mellan partierna är mycket ansträngd samt att det sedan 2015 saknas samarbetsavtal mellan partierna. Avtalet från 2014 sade Miljöpartiet upp själva i april i år.

"Det avtalslösa samarbetet innebär i praktiken att Miljöpartiet inte är bundna att rösta med socialdemokraterna och Liberalerna. Styrelsen i Miljöpartiet har därför beslutat att framöver bedöma varje fråga för sig och utifrån vad Miljöpartiet anser är bäst för kommunens invånare" skriver Pierre Cengiz Edstrand i ett pressmeddelande.

Miljöpartiet har varit en del av kommunledningen sedan valet 2002 och beskriver det nu rådande arbetsklimatet mellan partierna som ohållbart.

Enligt Pierre Cengiz Edstrand har det sedan 2013 funnits ett missnöje med samarbetet med Socialdemokraterna och Liberalerna. Därför väljer partiet nu att gå sin egen väg.

Dan Rosenholm (L), kommunalråd och gruppledare i Liberalerna i Sigtuna kommun, fick inte ett direkt besked från MP om avhoppet. Han är dock inte förvånad.

– Det hotet att MP ska lämna samarbetet har vi känt det senaste året. I praktiken har Pierre inte deltagit i det viktiga politiska arbetet på ett år. Så ser verkligheten ut. Han kommer sällan till möten som kommunalrådsberedningar och kommunledningsmöten. MP:s avhopp har ingenting med politiken att göra för vi har inga stora politiska motsättningar, säger Dan Rosenholm.

På sin Facebook-sida skriver Olov Holst (M) så här: "Tydligt, starkt och rakryggat. Allt den övriga kommunledningen med S och L inte står för. Får man inte gehör för sin politik och dessutom inte har et fungerande samarbete i övrigt på grund av det svaga ledarskapet då finns det bara ett alternativ. Att hoppa av. Respekt!"

"Situationen är besvärlig. På kort sikt påverkar det dock inte styret av kommunen. Men det är inte hållbart på lång sikt," skriver Ibrahim Khalifa (S) till Sigtunabygden.

- Jag tror att väljarna vill ha en stark och välgrundad kommunledning. Det är viktigast för alla invånare, säger Pierre Cengiz Edstrand (MP).

Enligt honom har situationen inte varit hållbar det senaste året, vilket han försökt uppmärksamma. Han betonar också att verksamhetsberättelse över Sigtuna kommuns miljöarbete 2015 som presenterades i kommunfullmäktige 28 april är ett bevis på vad han har gjort och inte gjort.