En gång i tiden var de ståtliga kyrkor, troligen uppförda någon gång under 1100-talet. Nu har de varit ruiner i flera hundra år. De två bäst bevarade ruinerna, S:t Olof och S:t Per, är sedan två år tillbaka avstängda på grund av rasrisk efter många års förfall. Hans Wallensteen, Rotary Sigtuna, Anders Glans, hembygdsföreningen och Rune Brandinger tycker att det är synd eftersom ruinerna är en turistattraktion.

– Ingen part har velat ta på sig ansvaret, säger Hans Wallensteen.

Ansvarsfrågan är komplicerad då Sigtuna församling äger marken som S:t Olof och S:t Per står på. Marken där S:t Lars finns ägs av kommunen. Men då själva ruinerna är fornminnesmärken och omfattas av kulturmiljölagen är det staten som är ägare.

Artikelbild

| Rasrisk. Sankt Olofs ruin har varit avstängd i två år.

Sedan 2014 har ett projekt för att bevara ruinerna varit igång och letts av Sigtuna museum. Sigtuna församling och kommunen har gått in med 650 000 vardera, nu är det klart att även staten går in med pengar.

Renoveringen av S:t Per har redan påbörjats och kan blir klar tidigast nästa sommar. Näst i tur står S:t Olof där man just nu analyserar vilka åtgärder som krävs, själva renoveringen kommer att påbörjas nästa år.

Rune Brandinger tycker det är bra att staten gått in med resurser men menar samtidigt att det inte räcker.

– Det är en bra start men inget mer än så. Det syftar bara till att hålla stenarna på plats. Vi vill att de gör ruinerna till stadens primadonnor, då räcker inte 650 000 utan det krävs kanske det tiodubbla.

Artikelbild

| Potential. Sankt Per skulle kunna användas till olika aktiviteter och evenemang.

Trions förslag är att ha olika evenmang och aktiviteter i ruinerna.