– Jag lägger banor så att man måste använda all teknik man har, säger Kerstin Öberg, ordförande i Mälarpiraterna och banläggare.

Hon har under flera år varit domare i EM och VM i kanotslalom och vet hur man konstrurerar en bana som bjuder på motstånd.

Under lördagen hölls två tävlingar och den första var traditionell kanotslalom där man sitter ner i kanoten och paddlar. Tjugo portar skulle de tävlande ta sig genom på bästa möjliga tid.

Artikelbild

| Banläggare. Kerstin Öberg, ordförande Mälarpiraterna hade lagt banan i lördagens bassängslalom.

– Det svåraste idag var uppströmmingarna. Det betyder att man kommer från ett håll men ska igenom en port åt andra hållet, säger Amanada Larsson, 11, Mälarpiraterna.

Hon började i kanotslalom i somras när det var prova-på-dag och har sedan fortsatt träna fyra gånger i veckan.

Dagens kanske mest rutinerade deltagare var Hans-Erik Öberg, 74, Mälarpiraterna. Han har hållit på med sporten i 34 år och har flera SM-medaljer i kanotslalom.

– Det går ut på att memorera banan och man ska ha koll på hur vattnet rör sig. Man måste vara mentalt med hela tiden och läsa vattnet och planera hela vägen fram till porten, säger Hans-Erik Öberg.

Artikelbild

| Yngsta tävlande. Marcus Larsson, 8, Mälarpiraterna var yngsta deltagaren.

Dagens andra tävling var SUP och betyder Stand Up Paddle. Den innebär att man står upp på en bräda och paddlar sig igenom portarna.

– Den här grenen har vi hittat på själva, den finns ingen annanstans. Vad som är bra med den är att de yngsta vinner över de äldsta, det är därför vi gör den, säger Kerstin Öberg.

Artikelbild

| Stand-up-paddle. Amanda Larsson, 11, Mälarpiraterna stod säkert på brädan.

Hon menar att en av de viktigaste uppgifterna inom ungdomsidrotten är att de unga blir sedda och stannar. Att de inte slutar tävla vid elva års ålder, som är vanligt nu för tiden.

– Syftet med dagens tävling är främst att ge tävlingsträning. Var och en gör bättre ifrån sig ju fler gånger man kör. För att hålla motivationen uppe så har vi tävlingar en gång i månaden, säger Kerstin Öberg.

Artikelbild

| -Det var kul och utmanande, säger Tobias Antonsson från Uppsala paddlarklubb som vunnit två guldmedaljer i EM i drakbåt.