Ett av vårtecknen i Sverige är doften av nygrillat som sprider sig i parker, på badplatser, trädgårdar och balkonger. Denna för många behagliga doft av grillrök kan man känna fram till en bit in på hösten.

Kött på grillen är ju givet, men vad ska man satsa på om man vill grilla vegetariskt? Vi vände oss till tre toppkockar i Sigtuna, Kalle Eriksson, Kalle Högstedt och Emil Bäcklin, för att få vegetariska grilltips.

Dessa tre kockar har tre saker gemensamt. De gillar att tävla i kocktävlingar (och två har vunnit Copper skillet), och tillsammans driver de Båthuset Krog & Bar, som återigen finns med på årets White Guide-lista över Sveriges bästa restauranger. Alla tre uppmuntrar till vegetariskt för årets grillsäsong. Våga grilla grönsaker är ledorden.

Artikelbild

| För er med nötallergi så byt ut nötterna i peston mot rostade solroskärnor eller pumpafrön, enligt Kalle Högstedt.

– Vi har valt att lägga mycket grönsaker på grillen i sommar, dessa passar utmärkt som ett vegetariskt alternativ men man kan också ha dem som tillbehör till det som läggs på grillen, säger Kalle Eriksson.

För våra läsare delar de recept på vitkålshuvud, ramslökspesto, confiterad rotselleri och grillad sparris.

Gå och grilla, men det är viktigt att vara välplanerad inför grillningen.

– Alla såser ska vara klara, kanske kan man förbaka vissa grejer, säger Kalle Högstedt.

Artikelbild

| Grön sparris med rökt smör toppas med rivet citronskal.

Smakmässigt föredrar de att grilla med kol.

– Det ska smaka grillat när man grillar och den smaken får man bäst genom att använda riktig kol, inte genom gasol, säger Emil Bäcklin.

Artikelbild

| För tidningens läsare delar Båthusets ägare recept på vitkålshuvud, ramslökspesto, confiterad rotselleri och grillad sparris.

De undviker att använda alltför mycket kryddor, just för att låta kol. Salt är dock viktigt. Och de använder gärna färsk timjan, vitlök, och ramslök.

Hur mycket mat per person brukar brukar det gå åt?

Artikelbild

| Kalle Högstedt river pepparrot över rotsellerin vilket ger en härlig hetta till rätten.

– 150 gram protein om man vill ha det, och 200-300 gram grönsaker och potatis, säger Kalle Högstedt.

Sedan ska man också tänka på att ha sallad vid sidan om.

Artikelbild

| Grillad rotselleri med dill och pepparot.

Man ska tänka på tryggheten också, betonar de.

– Ha alltid locket på, säger de.

Artikelbild

| Grillade vitkålen med ramslökspesto

Läs också:

Toppkockar till Båthuset

Artikelbild

| Grillade vitkålen med ramslökspesto.

Sigtunakrogar på White Guide-listan

RC Chocolat är tredje bäst