När polisen fick in de första anmälningarna av stölder hemma hos äldre Uppsalabor fanns ingen misstänkt. Genom en kartläggning av vilka personer från hemtjänsten som besökt de bestulna vårdtagarna kom misstankarna att riktas mot 26-åringen, men några bevis mot honom fanns inte.
Maria Bergå, kriminalinspektör vid Uppsalapolisen, beslöt att kontrollera om mannen hade lämnat in några varor vid pantbanker i Uppsala. Det var ett rent hugskott från hennes sida.
–  Det blev träff på den första pantbanken jag kontaktade, berättar Maria Bergå.

26-åringen hade i eget namn lämnat in en hel påse med guldföremål, bland annat ringar och klockor.
Nu började ett tidsödande arbete med att försöka spåra föremålens ägare. I flera fall fanns ytterst få uppgifter att nysta vidare med. Det kunde röra sig om till exempel en guldring där det fanns ingraverat ett förnamn och ett årtal för bröllopet.

Maria Bergå satt i dagar och ringde runt till personer med de förnamn som fanns i vigselringarna. En av dem hon kontaktade per telefon var en dam i Östhammar som fick uppfattningen att polisen ville besöka henne för att prata om guldringar. Det fick hemtjänsten reda på och fattade misstankar. Kunde det röra sig om en falsk polis med onda avsikter?
–  Det ledde till att Östhammarspolisen låg och spanade en eftermiddag hemma hos damen jag ringt till, berättar Maria Bergå.

På en av de vigselringar som polisen hämtat in från pantbanken stod förnamnen Karl-Erik och Britta ingraverade samt ett årtal. Inget mer fanns att gå på. Enda möjligheten var att söka på förnamnen i Skatteverkets databas och det fanns givetvis en uppsjö att välja mellan.
–  Jag ringde Skatteverket och tänkte att det här kommer aldrig att gå. Men det var i alla fall möjligt att avgränsa sökningen till det bostadsområde där den misstänkte arbetat. Tjänstemannen på Skatteverket tog upp den förste på listan med namnet Karl-Erik och det blev alldeles tyst i luren. Dataregistret visade att han gift sig det år som fanns ingraverat i ringen. Jag kontaktade mannen och han hade inte upptäckt att ringen försvunnit, säger Maria Bergå.

26-åringen har sålt minst ett 50-tal ringar på auktionssajten Tradera. I ett par fall har han använt namn på döda personer när han öppnat Traderakonton.
Han uppges även ha lagt beslag på ett 80-tal böcker från Uppsala universitet som han kommit över med en äldre mans lånekort.
Värdet på det stulna uppgår till minst 100 000-tals kronor men det kan röra sig om miljonbelopp, tror polisen.
Åtalet omfattar 25 bestulna äldre personer och ytterligare ett okänt antal personer som inte gått att spåra men där misstänkt stöldgods återfunnits.
Mannen har arbetat från och till inom äldreomsorgen i Uppsala sedan 2004.