– Man känner sig otrygg. Det går inte att övervaka och låsa in sina djur, säger ägaren Saga Planting Svensson från Österby gård, som ligger utanför Sigtuna.

Fåren Kitty och Vitnos beskrivs som de allra tamaste på hela gården.

– Det är extra sorgligt att de blivit stulna då de är våra maskotar. De är viktiga rekryteringsdjur som skulle få lamm till våren.

Ägarna såg djuren senast under måndagseftermiddagen. Djuren stod i olika boxar i gårdens loge, i en ladugårdsbyggnad.

Hon berättar att de aldrig har blivit av med djur förut, men att de haft en del stölder av maskindelar och diesel vid olika tillfällen.

– Vi gör allt vi kan för att skydda oss. Vi har portar och dörrar som är stängda, vi låser där vi kan. Men just djuren vill man inte låsa in om det skulle börja brinna till exempel.

Tidningen har tidigare rapporterat om får som försvunnit och senare hittats slaktade. Senast handlade det om Anna Edboms får som försvann från Ölsta gård i fjol. Hon hittade senare slaktrester i blodiga plastsäckar i ett dike nära hagen där fåren betade.

Enligt några djurägare har det försvunnit och slaktats får sedan två år tillbaka. Inte många polisanmäler händelserna, då det är svårt att bevisa vem som är skyldig.

Anna Edbom och Saga Planting Svensson har dock valt att polisanmäla.

– Det är viktigt att lyfta fram att problemet finns - att djur stjäls, säger Saga Planting Svensson.