Hemma hos Paul och Hessen Fatrous i Märsta är det tradition att ha en julkrubba som står klar i början av december. Men frågan är om inte årets verk slår alla tidigare rekord. Planeringen har nämligen pågått sedan julen 2016 och själva byggandet har tagit drygt tre veckor.

– Vi tycker att december är en väldigt mysig månad med all julkänsla och en massa pynt. Vi gör en julkrubba varje år men nu kände vi att vi ville göra något väldigt avancerat, säger Paul Fatrous, som har byggt krubban tillsammans med sin fru Hessen och deras fyra barn.

Planeringen tog fart ordentligt när Paul i januari reste till sitt hemland Libanon. Då köpte han med sig både figurer och annat material hem till Märsta. Det han inte fick med sig då har familjen plockat själva eller beställt från Italien. Även om planeringen startade tidigt var det inte klart exakt hur krubban skulle se ut när själva arbetet startade.

Artikelbild

| Avancerat. Den porlande bäcken som rinner genom verket är årets kanske mest avancerade detalj.

– Det har varit en upplevelse att jobba med krubban och barnen har varit väldigt intresserade. Vi har alla haft olika idéer och vi har samarbetat allihopa, säger Hessen Fatrous.

Årets julkrubba är betydligt större än dess föregångare, men det mest avancerade är att den bland annat består av en porlande bäck som rinner längs med ena sidan. Därför blev de tvungna att bygga den i ett vattentätt material. Dessutom omges jesusbarnet av en räls där ett tåg susar förbi. Just den delen har gjort succé hos familjens yngre medlemmar.

– Barnen är jätteglada och så fort de vaknar är de där och startar tåget, säger Hessen Fatrous.

Paul Fatrous menar att det är detaljerna som gör årets julkrubba så speciell.

Artikelbild

| Mycket arbete. Tiden från att bygget startade till att alla detaljer var klara var dryga tre veckor.

– Min släkt som har sett den tycker den är grym. Man fastnar lätt i detaljerna. Det går inte att bara kolla på den snabbt och sen gå vidare. Man behöver stå och titta i tio minuter för att se alla detaljer, säger han.

Men julkrubban har inte bara kostat familjen en massa tid. Både material och figurer kostar väldigt mycket pengar, och det blev inte billigare av att familjen behövde beställa material från utlandet. Men när Paul nu ser slutresultatet menar han att det har varit värt varenda krona.

– Det har absolut varit värt det. Nästa år hoppas jag att vi kan göra det ännu större. Om jag hade mer plats hade jag gjort hela huset till en julkrubba, säger Paul Fatrous.