Samtidigt förs diskussioner bland butiksägare och fastighetsägare om hur man ska öka tryggheten i hela Märsta centrum.

Efter smash and grab-kuppen natten mot måndagen höll Willys stängt hela dagen. Men under tisdagen är det redan "business as usual".

När Sigtunabygden hälsar på i butiken är ett tiotal personer på plats för att reparera skadorna, samtidigt som butiken är öppen som vanligt.

Artikelbild

| Wilhelm Berg von Linde, butikschef, Willys Märsta.

Wilhelm Berg von Linde, butikschef, berättar att tjuvarna körde bilen så långt in i butiken, att butiken är skadad i stort sett från huvudentrén till den andra utgången, det vill säga utmed hela kassalinjen.

Några av kassorna blev också skadade. Willys har totalt 15 kassor.

– Jag har inte en hel bild av hur mycket som gick sönder ännu. Men det blev stora materiella skador på väggar, inredning, kassor, dörrar, elprylar, värmeridåer med mera, säger Wilhelm Berg von Linde.

Reparationen gick dock fort. Inom 48 timmar fick de igång driften i nästan alla kassor.

Artikelbild

| Willys Märsta

– Det kommer att ta några veckor tills butiken är helt och hållet återställd, men kunderna kommer inte att märka av det.

När Willys höll stängt igår förlorade butiken ett par tusen besökare.

Han säger att det är högst sannolikt att något kan hända igen med tanke på att det är ett problem som förekommer i hela branschen. De tar nu dock till åtgärder för att öka säkerheten.

– Vi har förstärkt säkerhetsutrustningen i och utanpå butiken för att förebygga stölder. När sådant här sker tittar vi förstås på ytterligare förstärkningar. Vad det blir exakt kan jag inte säga i dag.

Väktare finns nu också på plats kring butiken.

– Vi jobbar löpande med säkerhetsrutiner för att förebygga sådana här incidenter. Vi för också diskussioner med Fastpartner som äger centrumlokalerna samt med verksamheter runt omkring för att utöka säkerheten för konsumenterna. Det är de som drabbas mest av det här, säger Wilhelm Berg von Linde som har drivit Willys i Märsta i cirka fyra år.

En kund som har bott i Märsta sedan 1980-talet tycker att det är dags att sätta upp kameraövervakning.

– Det är nog dags att sätta upp kameraövervakning nu, när det börjar bli så här bråkigt i tidigare lugna Märsta. För hur ska det bli när alla nya affärer öppnar? Och nu när det bara tycks bli värre och värre här, borde polisen komma tillbaka hit. Det är skamligt att Märsta som har blivit så stort nu, inte har poliskontor här längre! Varken människor eller affärer är säkra längre!

Läs mer:

Polisjakt efter smash and grab-kupp

Tjuvar körde in i Willys