Ät Okonomiyaki och öl i Kyoto – det var min allra första middag på japansk mark när jag besökte landet i höstas. Okonomiyaki är japanernas svar på kebabpizza, den är frasig, mastig och såsig. Egentligen är det dock en pannkaka som toppas med smaskigheter. Det finns olika typer av okonomiyaki men den vanligaste är Kansavarianten, en tjock pannkaka med till exempel vitkål eller potatis i smeten.

Japanskt går ofta hem i svenska magar och även denna rätt borde kunna göra succé. Det första okonomiyakistället har redan öppnat i Stockholm men Uppsalaborna får än så länge svänga ihop pannkakorna på egen hand. Det är inte alls svårt men för att få den autentiska japanska smaken krävs en tur till en butik med asiatiska livsmedel, fysisk eller webbaserad. Handlingslistan bör innehålla japansk majonnäs, som är välsignad med glutamat (onyttigt och förbannat gott) och katsuobushi, papperstunna flingor av rökt och torkad fisk av sorten bonito.

Kan du inte få tag på dessa ingredienser tycker jag ändå att du ska ge okonomiyakin en chans. Namnet betyder nämligen "stek det man föredrar". Jag gillar till exempel att stoppa grönkål i smeten istället för vitkål. Ta det du tycker är gott, som man gör med pizza helt enkelt.

Ylvas variant av okonomiyaki till två personer:

1) Börja med att vispa ihop okonomiyakisås: 4 msk ketchup, 3 1/2 msk worcestershiresås, 2 msk ostronsås och 1 1/2 msk socker.

2) Strimla 100 g repad grönkål fint (om du vill ha vitkål, ta dubbla mängden). Blanda med 2 strimlade salladslökar, 1/2 msk finhackad gari (picklad ingefära som serveras till sushi), 1 dl katsuobushi (löst packad), 1/2 tsk salt, 2 ägg och 2 dl vatten. Strö över 1 3/4 dl vetemjöl och vispa ihop till en smet.

3) Häll olja i en liten nonstick-stekpanna och lägg ut 4 skivor bacon i botten. Ställ stekpannan på medelvärme och häll ut smeten över baconen. Lägg på ett lock och stek i 10 minuter, tills baconet är krispigt. Vänd pannkaka och bacon, lägg på locket och stek i 8 minuter. Skeda över sås och ringla över majonnäs (helst japansk). Strö över katsuobushi och strimlor av 1/4 nori-ark.

Andra goda toppings:

Rostad lök

Grillad kyckling

Riven cheddarost

Rökt lax

stekt tofu