Publicerad: 2012-11-26 17:37, senaste uppdaterad: 2012-11-27 14:11
Läs upp
Mike Lundin på Almtunas träning.
Foto: Sven-Olof Ahlgren
Laddar...

Ais nyförvärv har hittat sin nya plats i världen

ISHOCKEY. Han har hus och familj i Minneapolis, bil och en del andra saker i Ottawa men sedan i lördags har Almtunas senaste NHL-förstärkning, Mike Lundin, hittat sin nya plats i världen: Uppsala och Gränbyhallen.

Mike Lundin
Ålder: 28 år
Född: Burnsville, Minnesota,
Bor: Lakeville, Minnesota.
Familj: Frun Shelley och sonen Finn två år. Ytterligare ett barn på väg.
Hobbys: Golf, volleyboll, tennis.
Klubbar i karriären: Apple Valley High, University of Maine, Tampa Bay Lightning, Norfolk Admirals, Houston Aeros, Minnesota Wild, Almtuna.Den värsta jetlaggen har lagt sig och Mike Lundin ser rörlig ut på isen. Han landade i Sverige i lördags och måndagens förmiddagsträning är hans andra med sitt nya lag. Måndag morgon kan få vem som helst att känna sig lite seg men Mike verkar pigg och ses le gång på gång under träningen.
– Bara att få träna med ett lag är underbart. Det är riktigt kul att vara här, säger backen efter den dryga timmen långa träningspasset.
Kontraktet med Ais är visserligen bara på två månader, men inte desto mindre välkommet. NHL-lockouten,  som gjort att han nu spelar med Almtuna i stället för med Ottawa Senators i Kanada, har varit jobbigt.
– Det har varit tufft, inget snack om det. Du går till gymmet, åker skridskor, men det blir tråkigt i längden, säger Mike.

Han är uppväxt i riktiga svenskbygder, kommer ursprungligen från Minneapolis utkanter i Minnesota, och har som namnet antyder även svenska rötter. Hans farfars far flyttade från Sverige som 20-åring, men exakt varifrån i landet Lundin-släkten kommer säger sig Mike inte känna till. Kunskapen om Uppsala är begränsad.
– Men jag har förstått att det är en bra stad och att Sverige är ganska likt USA. Det är viktigt att det är ett ställe där jag kan känna mig bekväm.
Vilken nivå och status är det då på Lundin? Vill man se det positivt kan man kalla honom för en amerikansk VM-back (spelade i VM i Tyskland 2010) och vill man ta det åt andra hållet kan man nämna att han i fjol drogs med stora skadebekymmer och bara spelade 19 matcher totalt.
– Men nu är jag friskare än jag varit på två år, säger han.
Hur skulle du beskriva dig själv som spelare?
– Rätt jämn och bra på det mesta. När jag var yngre var jag mer offensiv, men sedan jag kom upp till NHL har jag blivit mer och mer defensiv.

Av träningen att döma är  han väldigt rörlig, duktig på att leverera pucken snabbt och har ett skott som träffar mål. Almtuna kommer att använda sig av Lundin så mycket det bara går, inte minst i power play.
– Han är väldigt stabil. Han tar snabba och bra beslut, slår distinkta pass så att det smäller på bladen. Men vi får tänka på att han är matchotränad och att vi får, precis som med Jhonas, ge honom några matcher att komma in i det, säger tränaren Johan Silfwerplatz.
Isytan i Europa är större än i Nordamerika och blir en utmaning medger Mike även om han inte tror att det ska bli några problem.
– Jag är inte van med systemet, och har ännu inte koll på när man ska pressa på eller inte, men det är fortfarande hockey det handlar om.
Det är, precis som UNT berättade redan i helgen, osäkert om Lundin hinner bli spelklar till kvällens match borta mot Södertälje. Under måndagsmorgonen hade ansökan om arbetstillstånd ännu inte ens registrerats. Blir det inte debut i kväll ska den definitivt kunna ske hemma mot Mora på fredag.

Av: Henrik Söderlund henrik.soderlund@unt.se

Fotbollsbloggen Live del 34

TV. Fotbollsbloggen Live är tillbaka med det senaste från superettan och den lokala toppfotbollen. I dagens avsnitt snackar vi upp Sirius herr-och damlags kommande matcher. 

Upsala IF:s 50 atleter som är på träningsläger i Spanien under påskveckan. Bild: Richard Andersson
Foto: Richard AnderssonUpsala IF:s 50 atleter som är på träningsläger i Spanien under påskveckan.

UIF:s säsong börjar i Spanien

SM-semifinal 6:7 - uppsala vs södertälje 3-3

Hunddagis Jordnära Hund svista,Roes-Marie UseliusBild: Tomas Lundin
Foto: Tomas LundinSpelarna i bilden har inget med granskningen att göra.  

Påskafton 19 april

KOMMENTAR
"Den ödmjuke amerikanen var fenomenal rakt igenom och stod för sin bästa match för säsongen – när nöden var som allra störst”
Mathias Rutegård efter ”TJ”:s show när Uppsala Basket ordnade en sjunde semifinal mot Södertälje

REPORTAGE
Håkan Lundh har träffat Uppsalas nya multisport-klubb. 

V75-förslag
Stefan Bergström analyserar helgens omgång.

Har du en åsikt? Stor eller liten, spelar ingen roll. Mejla till sportchefen@unt.se


bil-tester

Läs våra senaste bil-tester

Påskafton 19 april

KOMMENTAR
"Den ödmjuke amerikanen var fenomenal rakt igenom och stod för sin bästa match för säsongen – när nöden var som allra störst”
Mathias Rutegård efter ”TJ”:s show när Uppsala Basket ordnade en sjunde semifinal mot Södertälje

REPORTAGE
Håkan Lundh har träffat Uppsalas nya multisport-klubb. 

V75-förslag
Stefan Bergström analyserar helgens omgång.


 

Seriebloggen

Svart humor på vit bakgrund. Se fler på Isabelle Söders blogg »