– Jag säger fortfarande att vi kommer att greja det här. Jag tycker att vi var bättre än Örebro och skulle ha haft tre poäng, säger Martin Karlsson, som utsågs till matchens lirare.
Men det är bara poängen som räknas, hur det ser ut på isen har underordnad betydelse.
Örebro är i toppform och kom till Uppsala med sex raka trepoängare. Nu bröts sviten – till råga på allt mot seriens nästjumbo.
Efteråt var Örebrotränaren Peter Andersson mssnöjd:
– Vi var inte närvarandxe, det var passivt och det var segt. Vi vaskade om rejält i laget, men om det var det som gjorde att vi fick poäng vet jag inte, säger Andersson, som suckade djupt över sitt lags insats som han ansåg vara den sämsta på mycket länge.

För Almtuna var poängen viktig. Nu har man spelat klart mot de flesta av topplagen, som Leksand, Karlskoga, Västerås, Djurgården och Örebro.
– Nu tar vi två dagar helt ledigt, säger tränaren Johan Silfwerplatz.
Nästa måndag är det bortamatch mot Karlskrona, sedan hemma mot Asplöven.
– Vi har väl inte allt i egna händer, men det känns litegrann så, säger Silfwerplatz.

Almtuna var på väg mot en seger mot Örebro. Efter ett oerhört snyggt powerplaymål fram till 2–1 i den första perioden så kom 3–1 i början av den andra. Båda målen av Martin Karlsson.
– Då kändes det väldigt bra, vi var bättre än Örebro, säger Karlsson.
Han fick medhåll av Johan Silfwerplatz:
– Det kändes tryggt, och jag håller med Peter Andersson, Örebro var inte där. Vi var bättre och spelade tillräckligt bra för att avgöra, säger Almtunatränaren.

Men i stället för 4–1 släppte Alexander Hamberg in ett skott från liten vinkel. Han skulle ha tagit den pucken, den saken är klar. Och när klockan visade på 19.55 av andra perioden kom 3–3.
– Det var tungt … Det var ju våran period, säger Martin Karlsson.
Målet gav Örebro energi, eller rättare sagt: Borde ha givit energi. Örebro var nämligen väldigt blekt överlag. Spelare som Stefan Gråhns och Conny Strömberg var i stort sett totalt osynliga.
– Vi fick ett stort energitapp när Örebro gjorde det där målet och det tog många minuter in på tredje perioden innan vi kom tillbaka, säger Silfwerplatz.

Något mer mål blev det inte – och det kändes rättvist så. Det blev straffar och där avgjorde Johan Wiklander.
Den närmaste tiden avgör Almtunas allsvenska öde.
På de fyra senaste matcherna har laget tagit poäng mot Västerås, Karlskoga och Örebro – det är inte dåligt. Nu möter man konkurrenterna i botten.
– Jag ser fram emot att möta Karlskrona, Asplöven och Tingsryd. Vi har en positiv känsla i laget, men vi måste ta poäng, vi måste vinna matcher, säger Johan Silfwerplatz.

Dessutom måste de skadade spelarna bli friska. Mot Örebro spelade Almtuna ännu en gång med bara fem backar. Sportchefen Martin Öhrstedt har inte lyckats få fram någon spelare innan transerfönstret stängde. Han är dessutom på semester i fjällvärlden under den kanske viktigaste veckan på hela säsongen. Märklig tidpunkt kan man tycka.

Till sist: Förutom Martin Karlsson måste Fredrik Vestberg och Ludvig Blomstrand berömmas. De fem backar som spelade gjorde det väldigt bra, men Per Svensson och Patrik Nevalainen visade ännu en gång att de är säsongens utropstecken.