Esa Määttä lovar ett bättre Sirius

Esa Määttä pratar ogärna om målsättningar i form av tabellplaceringar. Han lovar att Sirius är ett bättre bandylag än i fjol, men "de andra kanske har blivit ännu bättre."

Esa Määttä lovar inget slutspel men vet att Sirius kommer att bli ett bättre bandylag den här säsongen.

Esa Määttä lovar inget slutspel men vet att Sirius kommer att bli ett bättre bandylag den här säsongen.

Foto: Håkan Lundh/arkiv

Bandy2019-11-01 13:00

Esa Määttä kan vara det bästa som hänt Sirius Bandy på många säsonger. Han lämnar inget åt slumpen och är inte rädd för att säga vad han tycker. Han gömmer sig aldrig bakom floskler.

– Jag såg 28 matcher i World Cup. Jag Frillesås, Motala, AIK och Åby/Tjureda, och alla ser väldigt starka ut. Framförallt Motala och Frillesås är mycket bättre än förra säsongen, säger Määttä.

Hans eget Sirius är också bättre, det lovar han.

– Men när det gäller placeringar ... hur fasen ska jag kunna sätta det? Det handlar inte om oss, det handlar också om de andra lagen, som kanske presterar ännu bättre än vad vi gör.

Elitserien kan bli jämnare än tidigare, det tror många och det tror även Esa Määttä.

– Sandviken, Vänersborg och Hammarby känns inte alls oslagbara. Vilket lag som helst kan vinna mot dem, även vi förhoppningsvis.

Under delar av förra säsongen gjorde Sirius mycket bra insatser. Men det fanns också rejäla djupdykningar. För att bli ett bättre lag måste misstagen slipas bort. Att slå bort passningar kan få omedelbara konsekvenser.

I fotboll kan det går att reparera felpassningar, som exempelvis Niklas Busch Thors mindre bra första halvlek borta mot Östersund. Hade sådana felpassningar kommit i bandy hade det smällt i egen kasse –  flera gånger ...

Esa Määttä talar gärna om de unga och lovande spelarna i Sirius, men säger också att saker och ting kan ta tid, att det är stor skillnad mellan pojk- och juniorlaget och elitserien.

– Det ska bli intressant att se var vi hamnar med våra unga spelare. Om vi ska nå en bättre placering än i fjol måste de mindre etablerade spelarna ta mer plats.

Sirius har gjort en helt okej – eller till och med bra – försäsong, men många andra lag, som kanske anses som lite sämre än Sirius, har överraskat. Nykomlingen AIK har sett sensationellt bra ut.

Målvakterna spelar som vanligt en nyckelroll, precis som i fotboll och ishockey. Sirius har, precis som i fjol, Anton Andersson och Erik Persson, som visade sig vara tillräckligt bra för att vinna matcher åt laget.

Målvakterna är alltså inget som Esa Määttä oroas över.

Elitserien inleds för Sirius del på fredag borta mot Västerås SK. Hemmapremiären spelas redan på söndag mot Åby/Tjureda innan det är dags för "derby" borta mot AIK på onsdag. Tre matcher på sex dagar.

Teemu Määttä under en träning i Relitahallen. Han kommer, precis i fjol, att spela en nyckelroll i Sirius.
Teemu Määttä under en träning i Relitahallen. Han kommer, precis i fjol, att spela en nyckelroll i Sirius.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!