Inför elitseriestarten: "Känns bättre i år"

Tränaren Esa Määttä och lagkaptenen Victor Lundberg är överens. Det är ett bättre Sirius Bandy som kommer till spel i vinter.

Siriustränaren Esa Määttä och lagkaptenen Victor Lundberg under torsdagens upptakt i Uppsala för elitserien i bandy.

Siriustränaren Esa Määttä och lagkaptenen Victor Lundberg under torsdagens upptakt i Uppsala för elitserien i bandy.

Foto: TT

Bandy2019-10-24 17:37

Under torsdagen hölls säsongsupptakten för elitserien i Uppsala med representanter för de 14 elitserieklubbarna. Regerande mästarna Villa/Lidköping fick majoritet i tipset var SM-guldet hamnar till våren. Sirius Bandy kom elva förra säsongen och missade slutspelet knappt - men tippas av en del att nå dit under kommande säsong. 
Och känslan inom Siriustruppen är att förutsättningarna är bättre nu. 
– Det känns mycket bättre i år. Förra säsongen var turbulent. Vi hade många nya spelare, ny tränare och inga materialare. Nu ser det bättre ut på alla sätt och vis. Vi har haft en väldigt bra försäsong och man längtar efter premiären, säger liberon och lagkaptenen Victor Lundberg. 
Lundberg poängterar dock att varje match kommer bli viktig för de blå-svarta för att nå slutspel. 
– Det har varit lite svårt att sätta ett mål. Lagen i samma skikt som vi har blivit bättre, medan topplagen kanske har blivit lite sämre. Generellt kommer nog serien att vara jämnare. Men varje match, varje poäng och varje mål kommer att bli jätteviktig, säger Victor Lundberg. 
Lundberg är en av Sirius viktigaste spelare, och nämns också av förbundskaptenen Michael Carlsson som en tänkbar landslagsspelare framöver. 
– Det är såklart jättekul att man är med i de tankarna. Men mitt fokus ligger generellt på att Sirius ska göra bra matcher och prestationer, landslaget får vara en bonus även om det är ett mål jag har att komma dit, säger Victor Lundberg. 
Esa Määttä har också en bra känsla inför serien som startar den 1 november med bortamatch mot Västerås. 
– Känslan är riktigt bra. Eftersom vi inte har varit med i någon turnering på försäsongen ska det bli jättekul att spela om poäng. Vi har haft en väldigt bra försäsong. Jag som tränare är i en helt annan situation nu än inför förra säsongen. Jag vet vad killarna kan och tål och vill fortsätta där vi avslutade förra säsongen, säger han. 
På upptakten fick han frågan av tränarkollegan Mattias Johansson i Frillesås, om vad han skulle säga om Edsbyn ringde och ville byta de yngre sönerna Tommi och Tuomas Määttä mot Siriusspelaren Teemu Määttä. 
– Allvarligt talat så mår Teemu riktigt bra av att vara i Uppsala, och vi vill ha honom här. Dessutom mår tvillingarna riktigt bra i Edsbyn. Men en liten dröm jag har är att få vara tränare med alla tre i samma lag. Det vore kul, säger Esa Määttä. 

Fakta inför elitserien

Vilket lag vinner SM-guld: Villa Lidköping, 58 procent av rösterna. 
Vilket lag blir årets överraskning: AIK, 11 procent. 
Vilket lag blir årets besvikelse: Bollnäs, 19 procent. 
Vem vinner skytteligan: Joakim Andersson Villa, 73 procent. 
Vilket lag har bäst fans: Villa 24 procent, (Sirius 9 procent)
Vem är det bästa nyförvärvet: Simon Jansson Edsbyn 27 procent, (Ted Haraldsson Sirius 6 procent).
Källa: 199 spelare och ledare i elitserieklubbarna. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!