Määttäs betydelse kan inte överdrivas

Jag har sett Sirius vinna i Västerås tidigare, men det är inte många gånger. Men den här matchen påminde om när Lars-Åke Ragnarsson var i högform och Sirius gjorde 7-4 på gamla Rocklundas uteis.

Håkan Lundh

Håkan Lundh

Foto: UNT

Bandy2019-11-01 21:51

Jag visste att Sirius har något bra på gång.

Jag har pratat många gånger på redaktionen i Uppsala om tränaren Esa Määttäs betydelse för det här laget  och för den här anrika klubben. Jag har till och med pratat med Almtunas tränare Martin Gudmundsson om Määttä, hur han är på väg att lyfta hela föreningen.

Jag påstår inte att det var Esa Määttä som vann matchen åt Sirius, men en stor betydelse, det har han.

Sirius premiär var inte bara sensationell, det var en fantastiskt underhållande match. Den hade egentligen det mesta även om jag tror att många Västeråssupportrar inte håller med mig.

Sirius är bättre än i fjol, det är ingen tvekan om det.

Teemu Määttäs första halvlek var det bästa han har presterat under sin tid i Sirius. Kanske rentav det bästa jag sett sedan en viss Sergej Lomanov spelade i Sirius.

Men det var inte bara Määttä som jag imponerades över.

Där fanns försvaret med Victor Lundberg i spetsen. Okej, Västerås gjorde sex mål, bland annat på ett friläge i mitten där Sirius inte hann med, men herregud, det är SM-finalisten vi talar om

Långe Simon Karlsson ser ut som en 30-åring och spelar som en sådan, men killen är bara 21. Han kan spotta in 20 mål, kanske 30, under den här säsongen.

En riktig doldis i Sirius är Jerker Ortman. Efter bara några minuters spel tog han bollen, satte fart och åkte ifrån flera av VSK-spelarna. Intill mig på pressläktaren satt VSK:aren och förre Siriusspelaren Andreas Westman och frågade vem som hade nummer 15 – om det var en junior eftersom Ortman spelar med galler.

Det här säger mycket om Sirius. Det handlar inte bara om Määttä, Kumpuoja och Lundberg. Esa Määttä har fått ihop ett LAG av detta.

Nils Bergström, som är en av mina favoritspelare, höll sig till spelplanen och var ytterst nära att göra ett, kanske två, mål den här kvällen. Bergström måste ha en av elitseriens skönaste åkstilar.

Till sist: Sirius seger var en jätteskräll, det är nog alla överens om, men man ska inte dra för stora växlar på det här. Västerås är förmodligen inte riktigt lika bra som tidigare, men tillräckligt bra för att vara bland de fyra bästa lagen den här vintern. 

I mina ögon är VSK ett semifinallag.

Siriusjubel efter kvitteringen till 2-2 mot Västerås i ABB Arena. Sirius vann sensationellt med 7-6.
Siriusjubel efter kvitteringen till 2-2 mot Västerås i ABB Arena. Sirius vann sensationellt med 7-6.
Karta: ABB Arena Nord
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!