Siriustalangen får ett förmanande finger

Nisse Bergström har blivit en publikfavorit bland många Siriussupportrar, men nu sätter tränaren Esa Mättää upp ett förmanande finger: Man kan inte vara överallt, där uppe, där nere, till höger och till vänster.

Nisse Bergström under en av Sirius träningar i Relitahallen. Han är en fantastisk skridskoåkare men tränaren Esa Määttä sätter också upp ett förmanande finger.

Nisse Bergström under en av Sirius träningar i Relitahallen. Han är en fantastisk skridskoåkare men tränaren Esa Määttä sätter också upp ett förmanande finger.

Foto: Håkan Lundh

Bandy2019-11-01 08:00

Bergström är bara 22 år och betraktas fortfarande som ung i bandysammanhang. Han är spelaren med den underbara skridskoåkningen, spelaren som har förmågan att utmana och kanske göra det oväntade på isen.

– Han är oberäknelig på gott och ont. Oberäknelig för motståndarna men också för de egna spelarna. Han är inte lätt att spela med alla gånger, säger Esa Määttä.

Siriustränaren hymlar sällan med sina åsikter.

– I dagens bandy handlar det om att förstå sin roll. Nisse är inte där än, konstaterar Määttä.

Men hur det än är med den saken så är Siriusspelaren med den sittande åkstilen en sevärd lirare. Inte som teknikern Andreas Eskhult eller passningsgeniet Lars Fall, men som en gudabenådad skridskoåkare.

– Jag är ingen supermålskytt men bra på att sätta andra i lägen. Jag tränar mycket på att få till ett bättre skott, att man kan sätta dit bollen även i ett halvbra läge, säger Bergström.

Sirius har gjort en bra försäsong, men det har även de troliga konkurrenterna i mitten/botten av tabellen. Exempelvis AIK som har imponerat.

– Det kommer att bli en intressant och jämn serie, i alla efter Villa, Edsbyn och Bollnäs. Det kan gå hur som helst, alla kan slå alla och jag hoppas att vi kommer längre fram än i fjol.

Givetvis finns det drömmar om slutspel i Sirius och hos Nisse Bergström.

– Att få spela en åttondelsfinal hemma på Studan, det skulle vara häftigt.

Bergström tycker att Sirius ser bättre ut den här hösten jämfört med 2018, och han ser sig själv som en bättre bandyspelare, bättre tränad än tidigare. Där finns nyförvärvet Ted Haraldsson och så förstås den finska kvartetten med Teemu Määttä och Markus Kumpuoja i spetsen.

Men trots att det pratas en del finska i laget så har Nisse Bergström inte snappat upp många ord. Eller inga alls skulle man nog kunna säga.

– Anton (Andersson, målvakten) har lärt sig finska, säger Bergström med ett leende samtidigt som Tuomas Liukkonen sitter bredvid och skakar på huvudet:

– Anton, han bara snackar skit!

Men så plötsligt briljerar Andersson med en hel mening som i alla fall låter som finska. Och jodå, det är faktiskt finska, som översatt till svenska blir "jag är målvakt."

Det sägs att just Tuomas Liukkonen är den roligaste spelaren i truppen. Lite otippat måste sägas. Han upplevs nog utifrån som både blyg och lågmäld.

– Han har sådana sköna kommenterar, riktiga oneliners. Det är han, William Liw och Oscar Qvist. Men Tuomas är bäst när han bara dyker upp med sina kommentarer. Det är varje dag.

Några exempel på Liukkonens humor får vi dock inte den här gången, men det kanske kommer under säsongen.

På fredag är det seriepremiär, Sirius möter Västerås SK på bortaplan.

– En tuff men kul premiär. Vi ska åka dit för att försöka fixa två poäng, säger Bergström, som – om han tvingas välja –  helst vinner mot Hammarby på Zinkensdamm även om seger i ABB Arena säkert också skulle smälla högt.

– Det brukar alltid vara skön stämning på Zinken och just nu spelar min barndomsvän i Hammarby och då blir det extra häftigt, säger Bergström och syftar på David Thorén.

Huruvida Bergström ingår i en startelva lär vi få se.

– Det gäller att anpassa sig. De unga killarna är vana vid att åka hur de vill på isen, men nu möter vi världsspelare. Man kan inte vara överallt, där uppe, där nere, till vänster och till höger, säger Esa Määttä, som faktiskt säger att Nisse Bergström är lite rysk i sitt sätt att spela bandy.

– Han tänker offensivt när han spelar defensivt, så på det sättet är han lite rysk i sitt spelsätt.

Siriustränaren ser potentialen i Bergström, men är också kritisk. Konstruktivt kritisk ska tilläggas.

– Nisse har haft svårt att anpassa sig och om han bromsar in vårt spel så kan han inte ha en stor roll, men han har många goda sidor och egenskaper.

För att Sirius ska ta ytterligare ett kliv, och på allvar blanda sig i slutspelsstriden, så vet Nisse Bergström vad som krävs:

– Vi måste bli jämnare. Förra säsongen kom vi in i perioder i spelet när vi slog bort sex passningar i rad och då släpper vi in många mål. Det är framförallt jämnheten som vi behöver bli bättre på.

En sak är Bergström säker på: Blir det seger mot VSK så kommer Anton Andersson, Markus Kumpuoja och så han själv att dra igång segersången och firandet i bussen.

Nisse Bergström har spelat mest ytterhalv men är numera mittfältare.
Nisse Bergström har spelat mest ytterhalv men är numera mittfältare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!