Därför får inte juniorerna chansen Rinkside Rinkside
Vädersponsor:

Daniel Meisels

Fotbollsbloggen

Daniel Meisels har bevakat fotboll för UNT sedan 2009 och följer numera allt från Sirius i allsvenskan till lagen i division II. Fokus i bloggen ligger på just Sirius samt Uppsala Fotboll i elitettan. Har du frågor, funderingar, tips (!) eller bara vill skälla ut mig eller någon annan efter noter; tveka inte. Skicka ett mejl till fotbollsbloggen@unt.se

TILLBAKA TILL UNT.SE/SPORT
bloglovin

Sirius mot Djurgården - här är hela försäsongsschemat

Sirius försäsongsschema är nu komplett och ni hittar det här nedan. De sista pusselbitarna var lägret i Portugal som kommer att pågå mellan den 1 och den 10 februari samt en eventuell träningsmatch mot Djurgården som kommer att spelas helgen för semifinalerna i cupen om inget av lagen går dit.

/Meisels

FAKTA
Sirius försäsong 2018
8 januari: Försäsongen startar.
20/21 januari: Sirius-Gif Sundsvall, Löten.
27 januari: Brommapojkarna-Sirius, Grimsta IP
1-10 februari: Träningsläger i Portugal, ingen träningsmatch
17/18 februari: Svenska cupen, Sirius–Öster, Löten
24/25 februari: Svenska cupen, Varberg–Sirius.
3/4 mars: Svenska cupen, Sirius–IFK Göteborg, Löten
10/11 mars: Eventuellt kvartsfinal i Svenska cupen
17/18 mars: Eventuellt semifinal i Svenska cupen, annars match mot Djurgården om båda lagen är tillgängliga. Spelplats ej klar.
24/25 mars: Gefle-Sirius, Gavlevallen (Genrep)
Första helgen i april: Premiär, allsvenskan

Uppsala kan värva - med extern hjälp

Tidigare under hösten var Sandvikens målspruta Lana Spitler och tränade med Uppsala. Efter det har det varit tyst, men när jag frågade Fredrik Bernhardsson om Spitler fortfarande är aktuell för Uppsala så var svaret ja. 

Det som måste lösas är dock finansieringen. Sptiler är dyr precis som Jessie Davis och kommer att kosta klubben 14 800 kronor i månadslön plus lägenhet och andra utgifter. Enligt Bernhardsson kollar man just nu om man har råd att ta hit Spitler eller om det kan bli en lösning där en eller flera externa partners går in och täcker värvningen, en lösning jag själv föreslagit i podden Tre Femme Två. Återstår att se om man kan ro värvningen i hamn.

/Meisels

 

Läget i Uppsala Fotboll
Kontrakt:
Ellen Arbman Hansing, Julia Lyckberg, Agnes Nyberg, Ariam Berhane, Hanna Lundell, Moa Mattsson, Beata Olsson, Jessie Davis, Louise Zetterling, Ronja Andersson, Sara Back, Josefin Jarstad.
Utgående kontrakt: Aisha Faiqi, Clara Ringmar, Elin Åkerman, Märta Säfström, Therese Simonsson, Fanny Lång, Ingrid Wixner, Linnea Eriksson, Lovisa Koss, Stina Melin, Malin Forssner.
Nyförvärv: Jessie Davis (Peninsula Power), Beata Olsson (Enköping).
Förluster: -
Rykten in: Lana Spitler (Sandviken), Naomi Okhiria (Älvsjö), Alexandra Höglund (Djurgården), Emelie Almesjö (Mallbacken), Lee Winroth (Kvarnsveden), Lovisa Lennartsson (Kvarnsveden),
Rykten ut: Aisha Faiqi (IFK Kalmar, elitettan), Fanny Lång (Hammarby, AIK), Therese Simonsson (Hammarby, AIK), Linnéa Eriksson (AIK), Ingrid Wixner (slutar), Elin Åkerman (Växjö), Malin Forssner (Gusk), Lovisa Koss, Clara Ringmar. 

Här är Uppsalas försäsongsschema

Uppsala Fotboll går in i sin andra säsong som förening den 8 januari när träningen drar igång igen efter julledigheten. Här är klubbens schema fram till seriestarten av elitettan i april.

/Meisels

FAKTA
Uppsala Fotbolls försäsong
8 januari: Träningsstart
3 feburari: Åland United, borta
10 februari: Eskilstuna United borta, svenska cupen
17 februari: Kvarnsveden borta, svenska cupen
3 mars: Hammarby, borta
10 mars: Älvsjö hemma, svenska cupen
17 mars: Eventuell semifinal i svenska cupen, annars match hemma mot Ljusdal
24 mars: Brommapojkarna, borta
29 mars/2 april: Gusk, hemma
7/8 april: Genrep, allsvenskt lag
14/15 april: Seriepremiär

Läget i Uppsala Fotboll - "En ska bort"

Uppsala Fotboll har tidigare berättat att man vill ha en trupp på 18 + 2 spelare inför 2018. Under den senaste tiden har Ronja Andersson, Sara Back och Josefin Jarstad alla förlängt med klubben vilket innebär att siffrar för tillfället är uppe i 11 + 1. Detta betyder att det ska in ytterligare sju utespelare och en målvakt innan truppen är klar, något som Fredrik Bernhardsson tidigare sagt ska vara den 24 december.

Tittar man på målvaktssidan så betyder ska minst en målvakt bort nu då Ronja Andersson förlängde i veckan. Jag tror dock att både Clara Ringmar och Lovisa Koss försvinner och att Emelie Almesjö kommer in i stället. Så lät det i alla fall när jag pratade med alla parter i förra veckan. Vid en sådan lösning står klubben bra på målvaktssidan.

Vad gäller utespelarna så tror jag att Elin Åkerman och Märta Säfström förlänger, då är numerären uppe på 13 utespelare. Sedan är det lite oklart vad gäller övriga spelare med utgående kontrakt. De jag tror att man kan räkna bort är Linnéa Eriksson och Therese Simonsson, där tror jag att AIK erbjuder bättre alternativ. Då återstår Aisha Faiqi, Fanny Lång, Ingrid Wixner, Stina Melin och Malin Forssner. Samtliga skulle jag säga är 50/50, men om man förlänger med samtliga så har man sina 18 spelare utan att ha spetsat till truppen egentligen. Därför blir det intressant att se vad Bernhardsson gör, kommer någon spelare att få veta att man inte har för avsikt att förlänga? Det vore i alla fall första gången i Sirius/Uppsalas historia och då borde de två sistnämnda ligga risigt till. För att spetsa måste spelare lämna även om det är tuffa besked som ska ges. Därför blir de kommande veckorna intressanta att följa. Har Bernhardsson några ess i rockärmen?

/Meisels

Läget i Uppsala Fotboll
Kontrakt:
Ellen Arbman Hansing, Julia Lyckberg, Agnes Nyberg, Ariam Berhane, Hanna Lundell, Moa Mattsson, Beata Olsson, Jessie Davis, Louise Zetterling, Ronja Andersson, Sara Back, Josefin Jarstad.
Utgående kontrakt: Aisha Faiqi, Clara Ringmar, Elin Åkerman, Märta Säfström, Therese Simonsson, Fanny Lång, Ingrid Wixner, Linnea Eriksson, Lovisa Koss, Stina Melin, Malin Forssner.
Nyförvärv: Jessie Davis (Peninsula Power), Beata Olsson (Enköping).
Förluster: -
Rykten in: Lana Spitler (Sandviken), Naomi Okhiria (Älvsjö), Alexandra Höglund (Djurgården), Emelie Almesjö (Mallbacken), Lina Lundqvist (Kvarnsveden), Lee Winroth (Kvarnsveden), Lovisa Lennartsson (Kvarnsveden),
Rykten ut: Aisha Faiqi (IFK Kalmar, elitettan), Fanny Lång (Hammarby, AIK), Therese Simonsson (Hammarby, AIK), Linnéa Eriksson (AIK), Ingrid Wixner (slutar), Lovisa Koss, Clara Ringmar. 

Cupspel i Gävle - men Dalkurd kan träningsmatcha i Uppsala

Under onsdagen blev det definitivt klart att Dalkurd kommer att spela sina 15 allsvenska hemmamatcher i Gävle på Gavlevallen. För UNT berättar sportchefen Adil Kizil att man även kommer att spela sin hemmamatch i svenska cupen mot just Gefle IF på Gavlevallen. Laget kommer även att spela ett antal träningsmatcher inför säsongen och då kan man göra debut i Uppsala.
- Vi kollar lite på de alternativ som finns och det är antingen att spela i Gävle eller i Uppsala på Löten. Vi får se, det är inte bestämt än, säger Kizil.

/Meisels

Uppsala jagar tungt nyförvärv - och träffar målvakt på torsdag

Det rör på sig i Uppsala Fotboll. Under tisdagens träning kommer Kvarnsvedens duo Lee Winroth och Lovisa Lennartsson att träna med klubben. Båda spelarna är födda 1998 och kontaktade själva Uppsala i hopp om speltid. Nu får de chansen att imponera på laget under veckan. En annan som inte fått nytt kontrakt i Kvarnsveden är målvakten Lina Lundqvist. Den tidigare Siriusspelaren är med på Fredrik Bernhardssons lista inför nästa säsong, men ingen kontakt är tagen.

Kontakt är dock tagen med Emelie Almesjö. Hon kommer att lämna Mallbacken och flytta hem till Tierp inom kort och träffar Uppsala på torsdag då hon även kommer att träna med laget. Almesjö har som bekant ett förflutet i Sirius och i damallsvenskan Eskilstuna. Hon var aktuell för Uppsala inför fjolåret, men valde då att gå till Mallbacken i stället.

Förra säsongen hade Uppsala tre målvakter under kontrakt, men där Clara Ringmar var korsbandsskadad under större delen av året. Till årets säsong säger dock Fredrik Bernhardsson att det bara blir två målvakter i truppen som ska innehålla 18 utespelare. Det betyder att en, två eller tre av befintliga målvakter kommer att försvinna. Almesjö är enligt mig den man borde gå för med Ronja Andersson som tvåa.

En spelare som Uppsala/Sirius jagat länge är Alexandra Höglund i Djurgården. Den Gimofostrade mittfältaren har inte fått förlängt kontrakt med Djurgården och ser sig nu om efter ny klubb. Bernhardsson bekräftar att man har tagit en kontakt med den tidigare Bälingespelaren. Det vore en riktig klassvärvning om Höglund anslöt till Uppsala, men jag tror att chanserna är små då hon bor i Stockholm och fått nytt jobb. Finns orken/viljan att pendla till Uppsala? Kanske med en speciallösning a la Linnéa Eriksson.

Under måndagen skrev Uppsala kontrakt med Louise Zetterling från de egna leden. Det betyder att man nu har tre mittbackar på kontrakt (även Jessie Davis och Ellen Arbman Hansing). Det utesluter dock inte Linnéa Eriksson, som dock tränat med AIK, och Sara Back. Back har kontraktsförslag från Uppsala, men kan hamna lite varsomhelst då hon ska göra examensjobb. Eriksson känns också lite 50-50 om hon väljer AIK eller Uppsala.

Vad gäller just Eriksson, Fanny Lång, Therese Simonsson och Aisha Faiqi så väntar de tre förstnämnda på kontraktsförslag från AIK och eventuellt även Hammarby för Simonsson och Lång. Bernhardsson hoppas dock att samtliga ska bli kvar i Uppsala. Faiqi, som besökt IFK Kalmar, ska ha möte med Uppsala inom kort.

Jag har tidigare varit inne på att jag tror att det blir fem spelare in ungefär i Uppsala. När jag frågade Fredrik Bernhardsson om hur många fler nyförvärv som kommer in efter Beata Olsson och Jessie Davis så var svaret att han trodde på två, tre till. Vi får se vilka det blir.

/Meisels

Läget i Uppsala Fotboll
Kontrakt:
Ellen Arbman Hansing, Julia Lyckberg, Agnes Nyberg, Ariam Berhane, Hanna Lundell, Moa Mattsson, Beata Olsson, Jessie Davis, Louise Zetterling.
Utgående kontrakt: Aisha Faiqi, Clara Ringmar, Elin Åkerman, Märta Säfström, Therese Simonsson, Fanny Lång, Ingrid Wixner, Ronja Andersson, Linnea Eriksson, Lovisa Koss, Sara Back, Stina Melin, Malin Forssner, Josefin Jarstad.
Nyförvärv: Jessie Davis (Peninsula Power), Beata Olsson (Enköping).
Förluster: -
Rykten in: Lana Spitler (Sandviken), Naomi Okhiria (Älvsjö), Alexandra Höglund (Djurgården), Emelie Almesjö (Mallbacken), Lina Lundqvist (Kvarnsveden), Lee Winroth (Kvarnsveden), Lovisa Lennartsson (Kvarnsveden),
Rykten ut: Aisha Faiqi (IFK Kalmar, elitettan), Fanny Lång (Hammarby, AIK), Therese Simonsson (Hammarby, AIK), Sara Back (slutar), Linnéa Eriksson (AIK), Ingrid Wixner (slutar), Elin Åkerman (allsvenskan/elitettan), Lovisa Koss, Clara Ringmar.

Kaptenen stannar - men fler spelare kan lämna Uppsala

Under onsdagen meddelade Uppsala Fotboll att man har förlängt avtalet med lagkaptenen Moa Mattsson över 2018. En viktig pusselbit på plats så klart och en spelare som man kan bygga laget kring. Tidigare under dagen presenterades även säsongens första nyförvärv i backen Jessie Davis, som tidigare har provspelat för klubben. Davis är mittback i första hand och enligt mig så betyder det att en av Sara Back eller Linnéa Eriksson är på väg bort för annars hade man inte behövt förstärka där. Enligt vad jag har hört så kan båda ha gjort sitt i Uppsala. Sara Back slutför sin utbildning till sommaren och sägs vilja flytta hem till Vänersborg. Linnéa Eriksson, som inför förra säsongen lämnade allsvenska Hammarby, kommer likt Fanny Lång och Therese Simonsson att träna med AIK under torsdagen. Eriksson bor i Solna precis som Simonsson och skulle därmed slippa pendlingen till Uppsala.

Under gårdagen kunde jag rapportera att Therese Simonsson besökt AIK. Det är dock inte bara den klubben som är med i bilden. Simonsson ska även träna med Hammarby, en klubb som hon nobbade inför fjolåret för att spela i Uppsala. Precis som Fanny Lång som finns det alltså intresse från flera Stockholmslag för Simonsson. Personligen har jag svårt att se henne bli kvar i Uppsala.

Det ser alltså ut att bli en del problem för sportchefen Fredrik Bernhardsson om han tappar flera tongivande spelare inför nästa säsong, särskilt till en seriekonkurrent som AIK. I det nyhetsbrevet som föreningen skickade ut under tisdagen så meddelade man att siktet är inställt på allsvenskan 2019. Värvningen av Jessie Davis visar en sådan ambition också då det är Uppsalas första amerikanska sedan säsongen 2013. Det finns dock några frågetecken kring det hela. Dels ekonomiskt eftersom man ekonomin inte var så bra som man trodde, det här är en dyr satsning. Sedan är det intressant hur övriga truppen reagerar på en spelare som har 14 800 i månaden och därmed på två månader drar ihop lika mycket som de flesta andra spelare gör på hela året.

/Meisels

Läget i Uppsala Fotboll
Kontrakt:
Ellen Arbman Hansing, Julia Lyckberg, Agnes Nyberg, Ariam Berhane, Hanna Lundell, Moa Mattsson,
Utgående kontrakt: Aisha Faiqi, Clara Ringmar, Elin Åkerman, Märta Säfström, Therese Simonsson, Fanny Lång, Ingrid Wixner, Ronja Andersson, Linnea Eriksson, Lovisa Koss, Sara Back, Stina Melin, Malin Forssner, Josefin Jarstad.
Nyförvärv: Jessie Davis (Peninsula Power).
Förluster: -
Rykten in: Beata Olsson (Enköping), Lana Spitler (Sandviken), Naomi Okhiria (Älvsjö).
Rykten ut: Aisha Faiqi (IFK Kalmar, elitettan), Fanny Lång (Hammarby, AIK), Therese Simonsson (Hammarby, AIK), Sara Back (slutar), Linnéa Eriksson (AIK), Ingrid Wixner (slutar), Elin Åkerman (allsvenskan/elitettan).

AIK och Bajen i dragkamp om Uppsalaspelaren

I förra veckan var Uppsalas Aisha Faiqi på provspel i nyallsvenskan IFK Kalmar. Faiqi är dock inte den enda Uppsalaspelaren som uppvaktas av andra klubbar. I veckan provspelar bland annat både vänsterbacken Fanny Lång och lagets näst bästa målskytt Therese Simonsson för Uppsalas konkurrent AIK. Lång har även under veckan testat med allsvenska Hammarby som har förra Siriustränaren Olof Unogård som tränare. Det var just Unogård som en gång i tiden ville ha Lång till Uppsala.

I AIK rapporteras vänsterbacken Amanda Nildén flytta till England i vinter, något som gör att laget har ett stort intresse för att ersätta henne med Fanny Lång som har stått för en fin säsong i Uppsala. Therese Simonsson bor i Solna och har under säsongen pendlat till Uppsala. Hon har tidigare spelat för Vasalund på Skytteholms IP och nu kan hon alltså göra comeback där i AIK-tröjan.

Från Uppsala Fotboll är det i vanlig ordning tyst. Enligt ett nyhetsbrev som man skickat ut till sina medlemmar så meddelar klubben dock två intressanta saker. Dels så är det inte alls lika säkert som man tidigare kommunicerat att klubben gör ett plusresultat under sitt första år. Anledningen till detta uppges vara att man räknat för optimistiskt vad gäller material samt de fyra inbrott man drabbats av under året.

En annan intressant sak är att klubben inte har för avsikt att spela sina hemmamatcher på Löten utan i stället föredrar Studenternas (främst) eller Österängen. Trolig lösning är Österängen då Dalkurd också förväntas flytta dit, då kommer dessutom Kommunen undan med att rusta upp anläggningen eftersom man gör det för ett Uppsalalag också.

/Meisels

Läget i Uppsala Fotboll
Kontrakt:
Ellen Arbman Hansing, Julia Lyckberg, Agnes Nyberg, Ariam Berhane, Hanna Lundell.
Utgående kontrakt: Aisha Faiqi, Clara Ringmar, Elin Åkerman, Märta Säfström, Therese Simonsson, Fanny Lång, Ingrid Wixner, Ronja Andersson, Linnea Eriksson, Lovisa Koss, Moa Mattsson, Sara Back, Stina Melin, Malin Forssner, Josefin Jarstad.
Rykten in: Beata Olsson (Enköping), Jessie Davis (Peninsula Power), Lana Spitler (Sandviken), Naomi Okhiria (Älvsjö).
Rykten ut: Aisha Faiqi (IFK Kalmar, elitettan), Fanny Lång (Hammarby, AIK), Therese Simonsson (Allsvenskan, AIK), Sara Back (slutar), Ingrid Wixner (slutar), Elin Åkerman (allsvenskan/elitettan).

Så är läget i Uppsala Fotboll

Kontrakt: Ellen Arbman Hansing, Julia Lyckberg, Agnes Nyberg, Ariam Berhane, Hanna Lundell.
Utgående kontrakt: Aisha Faiqi, Clara Ringmar, Elin Åkerman, Märta Säfström, Therese Simonsson, Fanny Lång, Ingrid Wixner, Ronja Andersson, Linnea Eriksson, Lovisa Koss, Moa Mattsson, Sara Back, Stina Melin, Malin Forssner, Josefin Jarstad.
Rykten in: Beata Olsson (Enköping), Jessie Davis (Peninsula Power), Lana Spitler (Sandviken), Naomi Okhiria (Älvsjö).
Rykten ut: Aisha Faiqi (IFK Kalmar, elitettan), Fanny Lång (allsvenskan/elitettan), Therese Simonsson (allsvenskan/elitettan), Sara Back (slutar), Elin Åkerman (allsvenskan/elitettan).

/Meisels

Hon var bäst i Uppsala Fotboll 2017

Säsongen är över för Uppsala Fotboll och då är det också dags att summera säsongens betyg. Spelarna har betygsatts i 15 av de 26 matcher som de har spelats och jag har dessutom slängt in cupmatchen mot Gusk för att få upp antalet matcher. Här är facit:1. Ariam Berhane 2,8

2. Linnéa Eriksson 2,8

3. Fanny Lång, Elin Åkerman 2,6

5. Therese Simonsson 2,5

6. Ingrid Wixner 2,5

7. Sara Back 2,4

8. Lovisa Koss, Moa Mattson 2,3 

10. Ebba Costow 2,3

11. Louise Zetterling 2,3

12. Agnes Nyberg 2,2

13. Aisha Faiqi 2,1

14. Märta Säfström 2,1

15. Malin Forssner, Hanna Lundell 2,0

17. Julia Lidar 2,0 

18. Josefin Jarstad, Stina Huss, Ronja Andersson 2,0

21. Stina Melin 1,9 * De spelare som har spelat mest matcher rankas högre än spelare som skrapat ihop samma snitt på färre matcher./Meisels

Här är elitettan 2018

Serien är färdigspelad och det blev IFK Kalmar som gör Växjö sällskap i allsvenskan 2018. Därmed är även alla lag i elitettan 2018 fastställda. Serien kommer att se ut som följer:

AIK
Asarum
Assi
Böljan
Kungsbacka
Kvarnsveden
Lidköping
Ljusdal
Mallbacken
Sundsvall
Umeå
Uppsala
Västerås
Kif Örebro

/Meisels

Fem nya in? Analys av Uppsala inför elitettan 2018

Målvakter
Kontrakt: -
Utgående kontrakt: Lovisa Koss, Ronja Andersson, Clara Ringmar.
Kommentar: En oklar post för Uppsala. Lovisa Koss har inte övertygat fullt ut under sin första säsong och stått för flera negativa matchavgörande ingripanden. Det finns dock potential och Sirius/Uppsala har inte som tradition att bryta med spelare utan snarare förlänga. Det känns lite 50/50 om hon blir kvar eller inte. Enligt mig finns det dock andra och bättre alternativ på marknaden med Emelie Almesjö, som man ville ha inför årets säsong också, Mimmi Paulsson-Febo och Lina Lundqvist som alla tre har ett förflutet i klubben. Ronja Andersson är inte redo att vara etta i ett topplag, om Uppsala nu har sådana ambitioner, och där är det väl lite upp till henne själv vad hon väljer att göra. Clara Ringmar har inte spelat en match på två år och borde kanske söka sig vidare för att få kontinuerlig speltid om hon nu kan bli kvitt alla skador.

Försvarare:
Kontrakt: -
Utgående kontrakt: Linnéa Eriksson, Fanny Lång, Stina Melin, Ellen Arbman Hansing, Märta Säfström, Malin Forssner, Sara Back.
Kommentar: Försvarsspelet har överlag fungerat bra även om man så klart saknat Mikaela Björklund under säsongen. Att Uppsala nu väljer att flyga in en provspelare från USA på klubbens bekostnad (!) ser jag som ett tecken på att någon av mittbackarna Linnéa Eriksson och Sara Back inte blir kvar. Av det jag hört så sägs Back vara på väg hem till Vänersborg, i alla fall till sommaren då hennes studietid i Uppsala avslutas. Jessie Davis, som är provspelaren, har fått många positiva omdömen och Uppsala hade inte tagit hit henne om det inte fanns ett långt gånget intresse. Linnéa Eriksson tror jag blir kvar och är en ytterst viktig pusselbit för Uppsala, det lär dock finnas andra intressenter kring henne. Detsamma tror jag gäller Fanny Lång som trots en sargad fot stått för en bra säsong. Till höger skulle jag helst se en helt ny back, men förmodligen lär man förlänga med Stina Melin och Märta Säfström där. Den förstnämnde tror jag dock inte kommer så mycket längre i fotbollskariären och jag personligen skulle hålla inne med erbjudanden. Som en joker i leken skulle jag dessutom permanent flytta ned Ingrid Wixner på högerbacken. Ellen Arbman Hansing blir kvar som tredjealternativ centralt. Oklar status på Malin Forssner som skulle må bra av kontinuerlig speltid.

Mittfältare:
Kontrakt: Ariam Berhane, Agnes Nyberg.
Utgående kontrakt: Aisha Faiqi, Josefin Jarstad, Julia Lyckberg, Ingrid Wixner, Moa Mattsson.
Kommentar: Här har klubben sin diamant och säsongens genombrott Ariam Berhane under kontrakt, vilket så klart är väldigt viktigt. I övrigt räknar jag med att man säkrar upp övriga. Det intressanta blir om Julia Lyckberg kan komma tillbaka lika bra som innan korsbandsskadan. Då står Uppsala säkert med Berhane, Lyckberg och Mattsson om man väljer tre centrala fältare. Aisha Faiqi har konkret intresse från Kalmar och tvekade dessutom länge inför säsongen om fortsättning, där får vi se vad som händer. Bollen ligger hos henne och mittfältaren vore viktig att ha kvar. Jarstad, som missat hela säsongen, står på tillväxt. Även Ingrid Wixner tvekar vad jag har hört om fortsättning, men som tidigare skrivet borde man få till en deal - som högerback.

Anfallare:
Kontrakt: Hanna Lundell.
Utgående kontrakt: Emelie Magnusson, Elin Åkerman, Therese Simonsson.
Kommentar: Hanna Lundell värvades in i somras, men har inte övertygat alls. Hon har dock kontrakt ett år till så upp till bevis 2018. Emelie Magnusson har lagt av och kommer inte att påbörja någon ny elitsatsning, inte vad jag kan se i horisonten. Therese Simonsson har gjort tio mål och det lär inte ha gått obemärkt förbi. Jag tror faktiskt att hon är förlorad för Uppsala, det vore märkligt om inte något annat lag hörde av sig, Hammarby till exempel. Elin Åkermans säsong har inte varit lika bra som i fjol, vilket talar för att hon kan bli kvar. Jag tror dock även Åkerman skulle kunna få andra erbjudanden och då står helt plötsligt Uppsala ganska fattigt på anfallssidan. Hur som helst måste man ha in en ordentlig forward som står för 15-20 mål om man vill sikta mot allsvenskan. Amerikanskan Lana Spitler har tidigare tränat med klubben och finns på listan bland andra.

Tränare:
Kontrakt: Fredrik Bernhardsson
Kommentar: Ska få mer tid på planen i och med att en del av hans sportchefsuppgifter kapats från hans axlar. Det kändes som att Bernhardsson aldrig riktigt hittade rätt med spelet och truppen i år, särskilt jämfört med i fjol. Det har varit höga toppar och djupa dalar, men han utstrålar ändå en ambition. Man är inte nöjda med en ny mittenplacering och då är det upp till bevis 2018.

Sammanfattning: Någon större spelaromsättning tror jag inte på även om några spelare säkert kommer att försvinna. För Uppsalas del gäller det att spetsa till det här för att ta nästa steg 2018. Enligt mig krävs då en ny målvakt, en ny högerback, en ny mittback (om man tappar en), komplement på mittfältet samt en forward som är god för 15-20 mål på nivån. Viktigaste förlängningarna skulle jag säga ligger i Linnéa Eriksson, Fanny Lång, Aisha Faiqi, Moa Mattsson samt Åkerman & Simonsson. Vi får se vad tränare Bernhardsson har för ess i rockärmen.

/Meisels

Två eller tre hemvister? - Så säger dokumenten

För en vecka sedan kunde jag berätta att planerna för "Nya" Studenternas hade ändrats. I de diskussioner som Sirius har suttit i tillsammans med kommunala Sportfastigheter samt IK Uppsala Fotboll har man hela tiden diskuterat två hemvister och ett gym på ritningarna. För knappt en månad sedan fick man nya ritningar där det gym som fanns inplanerat var borta till förmån för ytterligare en hemvist. Rickard Malmström (MP), ordförande för idrotts- och fritidsnämnden, samt Mats Norrbom, direktör vid Stadsbyggnadsförvaltningen, hävdar dock att det hela tiden har varit planerat för tre hemvister.

Under den senaste veckan har jag därför roat mig med att begära ut samtliga handlingar om "nya" Studenternas sedan 2013, då det fortfarande pratades om en kombinerad bandy- och fotbollsarena. Detta är vad jag har kommit fram till:

Det första behovsprogrammet för en ny arena dateras till 24 oktober 2013. Där planerades det alltså fortfarande för en kombinerad bandy- och fotbollsarena. Detta var ett förslag från Sirius med Lasse Svensson i spetsen för att över huvudtaget få igång någon process vad gäller ny arena. Svensson har senare berättat att det hela egentligen mest handlade om att få till ett beslut då Sirius hela tiden visste att någon kombinerad arena i praktiken var omöjlig, något politikerna även senare kom på. Nåväl, åter till behovsprogrammet. I det första behovsprogrammet från Sportfastigheter så är de tillfrågade Sirius Fotboll, Sirius Bandy samt bandyalliansen i Uppsala. I övrigt har man kompletterat med UEFA:s krav samt nyckeltal från Guldfågeln Arena i Kalmar (!). I detta behovsprogram kan man för första gången se önskemålet från föreningen, det vill säga: Två omklädningsrum (hemvister a 300 kvm styck), vidare önskas även samkvämsrum (100 kvm) samt videoanalysrum (100kvm). Det är första dokumentet med två så kallade hemvister, ett för Sirius herr och ett för Sirius dam. Behovsprogrammet klubbades av IFN den 19 november 2013.

Planen om en gemensam arena skrotades dock snabbt vilket gör det här dokumentet skulle kunna vara ointressant. Så är det dock inte enligt mig för går man vidare till det som gäller i dag så kan man tydligt se att det nya behovsprogrammet, som fastställdes vintern 2015 för "nya" Studenternas utgår från detta, det första som alltså klubbades med två hemvister i november 2013.

Efter att ha diskuterat lösningar med evakueringsarena på Löten, Österängen och annat så kom sedan ett arenabesked från Rickard Malmström den 8 september 2015. Det skulle bli en renodlad fotbollsarena med plats för 7 900 sittande, Sirius skulle spela kvar under hela byggnationen och bandyn fick vänta, oklart på vad dock. I maj tidigare under året fick Sportfastigheter i uppdrag att komplettera behovsplanen och uppdatera den för en renodlad fotbollsarena, den arena som presenterades senare i september. Tittar man i den rapport som Sportfastigheter skrev den 13 september så kan man se att de hyresgrundande ytorna minskat med knappt 5 000 kvadratmeter från maj till september eftersom arenan blev mindre än tidigare tänkt (15 000 i kapacitet som förslag från Alliansen i samband med planer för gemensam arena bland annat, 9 000 sittplatser enligt Behovsprogrammet 2013). Det man också kan läsa är att samtliga lokalbehov från behovsprogrammet finns med förutom gym (se första bilden). Det syftas alltså här på två hemvister som ryms inom de cirka 6 000 kvm som ska hyras ut, enligt klubbat Behovsprogram 2013.

I alla fall. Kommunfullmäktige beslutade sedan i november 2015 "att baserat på idrotts- och fritidsnämndens behovsprogram, uppdra till Uppsala kommun Sport- och rekreationsfastigheter AB, uppföra en renodlad fotbollsarena på Studenternas med en publikkapacitet upp till 8 000 sittande med möjlighet til totalt 10 000 fördelat på sittande och stående". Det behovsprogram som antogs 2013 (se bilaga 1) ersätts av ett nytt. Detta dokument, som också har en bilaga med det nya behovsprogrammet är undertecknat av Rickard Malmström.

Det nya behovsprogrammet, som bifogades till Kommunfullmäktiges beslut, klubbades sedan den 8 december 2015. I det nya behovsprogrammet, som alltså gäller i dag som underlag för Sportfastigheter, kan man åter se att Sirius Fotboll angett behov för två hemvister (dam och herr) under rubriken "omklädningsrum som kan hyras av förening", tidigare betecknat som "klubblokal" i behovsprogrammet från 2013. Det som är intressant här är dock att det under rubriken "Förslag till nytt beslut i IFN (Idrotts- och fritidsnämnden) står "Två omklädningsrum, utformas i dialog med berörda parter". Idrotts- och fritidsnämnden har alltså vid två tillfällen, 2013 och 2015, klubbat två hemvister.

Vad gäller gym har det också återkommit till behovsprogrammet där det står att "Gym ska finnas, ingen area anges. Utformas i dialog med berörda parter".

Här är det alltså fastslaget av idrotts- och fritidsnämnden i december 2015 att det ska vara två stycken så kallade hemvister. Visserligen utesluter man inte en tredje med detta, men att det skulle vara planerat för tre från början kan jag inte se i de här dokumentet i alla fall. IFN har själva beslutat för två hemvister - och det två gånger.

Josefine Åhrman, avdelningschef för idrott och fritid, skriver i ett mejl att "Beslutet innehåller inte någon detaljutformning utan lämnar möjlighet att utforma arenan i samverkan med berörda parter samt parter som kan komma att vara berörda framöver. Den sammantaget tydligaste kravställningen på utformningen kommer från Svenska fotbollförbundets (SvFF)".

Det jag dock tycker att vi kan slå hål på är att det från början, sedan om vi väljer 2013 eller 2015 är ointressant, varit planerat för tre hemvister. Det har det inte varit, varken enligt kommunens egna dokument eller de ritningar som Sirius och Uppsala Fotboll har jobbat med tillsammans med kommunela Sportfastigheter.

Summering: När jag har pratat med Sportfastigheter genom åren så har de alltid hänvisat till "uppdraget" från kommunen, det uppdraget är detta behovsprogram som klubbades i december 2015. Det är med andra ord inte så konstigt att Sportfastigheter, som dock är ett kommunalt aktiebolag där Rickard Malmström är styrelseordförande, hela tiden utgått från detta i samtal med Sirius och Uppsala Fotboll. Därav också skisserna med två omklädningsrum. För mig är det ganska tydligt att i och med att arenapriset steg med 100 miljoner så vill Kommunen ha in fler hyresgäster för att täcka kostnaderna och det är därför man skapat ett tredje utrymme. Ett utrymme som inte var planerat från början. Detta kan man även se i dokument från 9 oktober, samtidigt som Sirius fick de nya skisserna med tre hemvister, där Sportfastigheter skriver gällande "Förändrad investeringsram för Studenternas", där man gav grönt ljus för en fördyring av arenan:

/Meisels

Här är Sirius träningsmatcher 2018

Säsongen är inte slut än, men redan nu kan jag berätta hur Sirius försäsong kommer att se ut. Många detaljer återstår, men klart är i alla fall att laget återsamlas efter julledigheten måndagen den 8 januari för att dra igång säsongen 2018. Den första träningsmatchen kommer sedan att spelas på Löten helgen den 20 januari mot Gif Sundsvall. Sirius vill, utöver matcherna i Svenska Cupen, boka in ytterligare två träningsmatcher innan genrepet sker på Gavlevallen mot Gefle helgen innan premiären.

Sirius kommer även att åka på ett läger i slutet av januari/början av februari. Inget är bokat, men det mesta tyder på att det blir någonstans längs den spanska kusten. Salou, där man var i fjol, är dock inte aktuellt i år igen utan det blir ett nytt ställe för Sirius som tidigare även varit på Cypern (2014) samt i Turkiet (2015 & 2016).

/Meisels

  • Twitter
  • Instagram

Sport I dag