• tisdag 28 februari 2017
 • Familjeannonser
 • Grannar
 • Lokusjobb
 • Lokus
 • Grannar
 • Evenemangsguiden
 • Uppgång.se
Racet om topp fyra High & Low High & Low
Vädersponsor:

Mathias Rutegård

High & Low

Mathias Rutegård har bevakat basketen i Uppsala för UNT-sporten sedan början av 2000-talet och har koll på både Sallén Basket och Uppsala Basket och våra lyckade utlandsproffs som är fler än någonsin. Här får ni läsa allt som inte får plats i tidningen, det som är för vågat, för häftigt eller rent av rena rykten.
Kort och gott: Det blir både high & low.
TILLBAKA TILL UNT.SE/SPORTRacet om topp fyra

BC Luleå, Södertälje Kings och Norrköping Dolphins känns rätt självklara som topp tre i basketligan.
Hur de placerar sig där uppe får vi se, men trion kommer inte tappar större mark än så.
Desto större är dramatiken kring fjärdeplatsen.

Just nu är tre lag i allra högsta grad inblandade; Borås, Jämtland och Uppsala Basket – som alla står på 28 inspelade poäng.
Uppsala Basket har på papperet en fördel då laget har två matcher färre spelade, men då schemat som återstår är tuffast möjliga är det svårt att säga bu eller bä om det.
Mycket avgörs på tisdag i IFU Arena.
Matchen Uppsala Basket–Jämtland kan avgöra allt.

När vi ändå håller på att sia kan vi lika gärna gå igenom inbördes-statistiken, som kan fälla avgörandet i en tät tabell.
Jämtland har inbördes fördel gentemot Borås tack vare bättre poängskillnad i lagens fyra möten (2–2).
Uppsala Basket får fördel i inbördes möten gentemot Jämtland vid seger under tisdagskvällen – eller vid förlust med mindre än 13 poäng.

Det kan bli ett stort drama som kan avgöras först i sista omgången där Borås–Uppsala möts i Boråshallen. Borås har 2–1 i matcher på Uppsala och Uppsala måste vinna med mer än 12 poäng för att få fördel i inbördes möten om lagen skulle hamna på samma poäng.

Eller så är allt redan avgjort dessförinnan.
Tisdagskvällen i IFU Arena kan avgöra allt.

/M

Kevin Gaines efter krossen

Här är hela intervjun med Uppsala Baskets coach Kevin Gaines efter 90–56-krossen borta mot Malbas.
Gaines om första halvlek:
– Vi gör 43 poäng, vilket är helt okej, och de gör 38 poäng för att de skjuter bra. Vi snackade om det i paus, att vi måste gå ute lite tajtare på deras skyttar och steppa upp i intensiteten lite mer. Det var ett av vårt fokus inför andra halvlek, säger Kevin Gaines.
Skillnaden blev stor, men vetskapen att Malbas inte kom in under korgen i första halvlek gjorde Gaines lugn.
– Precis, det kändes tryggt ändå. Om man släpper till både och, kan man vara orolig, men nu släppte vi ”bara” till treor. Vi vill vara ett lag som är bättre på att skydda trepoängslinjen, det har varit lite upp och ned med det den här säsongen och det är något som vi hela tiden jobbar på, att få ned motståndarlagens trepoängsprocent och inte på bekostnad av att de får lay ups.

Uppsala Basket själva presenterade åtta (!) olika trepoängsskyttar mot Malbas.
– Ja, det är bara våra två centrar som inte sätter några trepoängare i dag och det är helt okej, Sebbe Norman och Carl Engström får inte skjuta treor heller. Jag tycker framför allt att vi har bra ”spacing”, vi öppnat golvet väldigt bra, det blir stora ytor att driva på och det skapar bra lägen där vi får vidöppna skott.
– Det var lite som när vi var här i Malmö förra gången. Vi spred bollen väldigt bra i andra halvlek och jag tycker att Jonathan Person gör en fantastisk match. Han missade nästan hela den senaste veckan på grund av sjukdom, men han slår väldigt ofta rätt passning i rätt läge och jag tycker han var fantastisk i dag. Han initierar vårt offense och ser till att vi får bra grejer.

Uppsalacoachen lyfte också fram Carl Engströms 11 poäng och 9 returer. Hans storlek täppte till tresekundersområdet.
– Carl var stor under korgarna som vanligt, han är så otroligt värdefullt för oss och offensivt i tredje perioden, när vi tar kommandot i matchen, är mycket tack vare honom.
– Vi vill inte släppa in mer än 20 poäng per period och jag är jättenöjd med defensiven. De fick ta tuffa skott, och de satte några tuffa skott även i andra halvlek, men när det hela tiden blir tuffa skott vet man att skottprocenten kommer att gå ned för dem.
– Det som har blivit en av våra styrkor är att vi håller rent under egen korg när skottet går upp. Vi tar den defensiva returen, mycket tack vare Carl men också tack vare att det är många andra som går dit. Det var en väldigt bra allround match för oss.

Kevin Gaines var extra nöjd att bänken levererade: Sebastian Norman (10 poäng), Oliver Jonsson (6), Rasmus Dahlberg (4).
– Jag vet vad de gör och vad de kan, de jobbar stenhårt varje träning och de kommer att jobba stenhårt varje minut de får på matcherna och jag har stort förtroende för de här killarna. Det är kul att se dem ta för sig.

/M

Matchen hade Jonathan Person

Tio olika poänggörare, åtta olika trepoängsskyttar och en andra halvlek som bara kan beskrivas som lysande. Uppsala Basket tog den nödvändiga segern mot Malbas med bravur och är just nu på topp fyra i basketligan.

Matchen går inte till historien eftersom Malbas är Malbas, utan det var ett jobb som skulle göras och gjordes. Det matchen hade var Jonathan Person. Och med honom lugnet, modet, initiativet och aggressiviteten. 24-åringen var planens dominant i andra halvlek.
En annan som stack ut var Anes Zekovic. 21-åringen debuterade i basketligan i fjol och klev fram och visade återigen att han är mogen större uppgifter. Framför allt i defensiven i andra halvlek.
”Jag fick ett sms från Axel Nordström innan matchen som peppade mig. Han skrev att jag skulle ta för mig och göra som jag brukar”, sade Anes Zekovic till mig efter matchen.
Resultatet: Tio poäng i första halvlek. Bland mycket annat.

Hela bänken levererade. Oliver Jonsson blixtrade till med två raka trepoängare i den andra perioden och Rasmus Dahlberg kan försvara vilken guard som helst känns det som. Men framför allt – och återigen – Oluoma Nnamaka. Han spelade bara 15 minuter, men noterades för 10 poäng och plus 27 i plusminusstatistiken – näst bäst i laget efter Jonathan Person.

Till sist: På tisdag i IFU Arena väntar en tuffare uppgift. Jämtland, som på allvar gett sig in i striden om topp fyra, blir en betydligt tuffare nöt och då krävs det att Axel Nordström och Anton Gaddefors är tillbaka i slag.

/M

Kombinationen kan bli bra

Uppsala Basket fortsätter bygga sin organisation för framtiden.
Under fredagen blev det klart att Thor Stöckel ansluter som marknadsansvarig i klubben.
Jag vet inte mycket om Thor Stöckel, mer än att han under åren 2008 fram till slutet av 2015 var med om att göra Luleå till en av SHL-hockeyns stora vid sidan av isen, men jag vet att kombination av Stöckel och klubbdirektören Christer ”Chribba” Sjögren kan bli bra, av det jag har hört.
Det som Thor inte kan om basket, kan ”Chribba” och det som inte ”Chribba” kan om säljsidan kan Thor.
En av de gemensamma beröringspunkterna som de båda två har är att de kan förhandla och skriva spelarkontrakt.

---------

Jag är på plats i Malmö för att bevaka Malbas-Uppsala Basket i kväll och noterar att Uppsala kommer till spel utan både Axel Nordström och Anton Gaddefors som är sjuka.

/M

 

Inför Malbas-Uppsala: Vilka spelar?

81–50.
93–58.
97–58.
Tre raka segrar i överlägsen stil.
Uppsala Basket har haft otroligt lätt mot Malbas under den här säsongen – men då varnar Kevin Gaines starkt för jumbon inför fredagskvällens match i Heleneholms sporthall i Malmö.
– Det är klart att vi ska ha inställningen att vi ska vinna och det är klart att vi har bra självförtroende när vi vet att vi har slagit dem tre gånger tidigare. Men – jobbet ska göras. När vi slog dem senast i Malmö gjorde vi en väldigt bra match och det kommer att krävas igen, säger Kevin Gaines.
Uppsala Basket vill inte göra någon ”BC Luleå” och ställa ut skorna och förlora mot jumbon. När Malbas besegrade serieledarna i början av februari vann de slutperioden med otroliga 27–13.
– Vi har kollat på den matchen, framför allt fjärde perioden. Även fast du spelar mot ett lag som bara vunnit två matcher krävs det att du gör jobbet i 40 minuter. Så jämn är basketligan, säger Kevin Gaines.

Malbas leds av sin amerikanska duo Adrian Rodgers och Joshua Ritchart samt danskarna Sebastian Åris och Lasse Elbaeck. Men kanske framför allt handlar Malbas spel om guarden Jordan Peltier.
– Det är ett bra test för oss den här matchen. Malbas gjorde en helt okej match mot Södertälje senast. När de spelar bra har många lag svårt mot dem och det känns som att de är lite på gång. De spelar med bra självförtroende och vi måste ha extra ögon på Jordan Peltier, säger Kevin Gaines.

Uppsala Basket jagar topp fyra-placeringarna och har två matcher färre spelade än Jämtland och Borås.
Men – skade- och sjukdomsläget kunde ha varit bättre.
– Vi kommer att vara tio spelare ombytta men sedan får vi se vilka som är redo att spela, säger Kevin Gaines som haft en träningsvecka fylld av återbud bakom sig.
– En efter en har ringt in sig sjuk den här veckan. Just nu är det frågetecken för Axel Nordström, Anton Gaddefors, Lukas Friberg, Alex Lindqvist och Carl Engström. Vi får se vilka som sitter på tåget under fredagsmorgonen, säger Kevin Gaines

En spelare som garanterat är med och som därmed gör sin första bortaresa för säsongen är Oluoma Nnamaka.
– Vi har varit i den här situationen förut att vi har saknat spelare och även om vi skulle sakna en del spelare har vi tränat en hel säsong tillsammans och vi har spelare redo att kliva fram, säger Kevin Gaines.

/M

 

Fransmannen tar över Sverige

Fransmannen François Gomez blir Sveriges nya förbundskapten för damernas basketlandslag. Den förre Alvikscoachen Francisco Pinto tar rollen som assisterande förbundskapten - samtidigt som han nyligen utsetts till förbundskapten för utvecklingslagen.
”Alla är rörande överens om att denna lösning är mycket bra. Vi får en internationell, välmeriterad och erfaren coach, François Gomez. Vi har kvar Francisco Pinto som är en ambitiös och en satsande svensk coach och som vill ha mer internationell erfarenhet”, säger Lena Wallin-Kantzy, förbundets generalsekreterare, i ett pressmeddelande.

56-årige Gomez är huvudtränaren för Tarbes i franska högstaligan. Han har blivit utsedd till årets tränare 2008 och 2013, och har dessutom fört Frankrikes U18-lag till EM-silver och EM-brons.

François Gomez har skrivit på ett avtal som sträcker sig som längst till OS 2020. I första hand handlar hans arbete om att kvala vårt landslag till EM 2019.
Lottningen till kvalet sker i juni 2017.
Kvalet påbörjas i november 2017 och är uppdelat på tre fönster.
6 - 16 november 2017
5 - 15 februari 2018
12 - 22 november 2018

/M

Mardrömsarenan nummer 1

Nära i lördags, men ändå inte. Frågan är när Uppsala Basket senast vann i Täljehallen?
Svaret: 14 oktober 2011!
Sedan Rhys Carter & co vann med 78–73 i grundserien den gången har Uppsala Basket åkt på 18 raka förluster (inklusive slutspel) i Täljehallen.
18 ... Det är många matcher.
Och Täljehallen är bevisligen mardrömsarenan nummer ett för Uppsala Basket.

14 oktober 2011, förresten. Den gången var Delvon Johnson i Uppsala och Alex Lindqvist i Södertälje …
Lagens poängplockare från den matchen:
Södertälje Kings: Kenneth Simms 23, Dino Pita 16, Jesper Andersson 8, Mantas Griskenas 8, Mike Joseph 6, Alex Lindqvist 4, Johnell Smith 4, Tobias Borg 4
Uppsala Basket: Rhys Carter 17, Stefan Grundberg 13, Delvon Johnson 12, Johan Jeansson 10, Rickard Eriksson 10, Axel Nordström 9, Mannos Nakos 5, Odin Lindell 2.

/M

 

KLART: Då sker comebacken

Med sex omgångar och dryga månaden kvar att spela av grundserien får Uppsala Basket ett välkommet tillskott i truppen när Kristina Tattersdill gör efterlängtad comeback för laget.
Den 33-årige norskan spelar mot Mark under lördagen.
– Hon har sett jättebra ut på träningarna, faktiskt. Hon är fortfarande väldigt vältränad, hon har ju hållit i gång och spelat basket en del under de här åren, säger coachen Thomas ”TJ” Jackson.

Träning är dock träning, och match är något annat. Men ”TJ” tror mycket på Tattersdill, som var en stor stöttepelare under sina sex säsonger i Uppsalaklubben innan hon i juli 2014 lade basketskorna på hyllan.
– Jag tror att hon kan bidra ganska mycket redan nu. Hennes spel handlar mycket om energi och att spela ett fysiskt spel i försvaret och i returtagningen. Det är precis det vi behöver, säger Thomas ”TJ” Jackson.

/M

De avgörande insatserna

"Alla som verkligen vet hur basket funkar och ser de små sakerna ser att Oluoma är den bästa spelaren i laget"

Orden är Jonathan Persons och kommer efter 76-73-segern hemma mot Borås.
Hyllningen av Nnamaka är fin och på sin plats.

Oluoma Nnamaka spelade bara tolv minuter – men stod för direkt avgörande insatser för Uppsala Basket.
Två runs stack ut under matchen i IFU arena. När Uppsala Basket gjorde 8–0 på Borås (39–47 blev 48–47) i den tredje perioden, och när Borås gjorde 10–0 på Uppsala 64–55 blev 64–65) i den sista perioden.
Den ena gången fanns Oluoma Nnamaka med på planen. Den andra inte. Veteranens betydelse för det här Uppsalalaget är enorm.

Och hans två poäng? De kom på en offensiv retur till 59–55 – i absolut sista sekunden av tredje perioden.

Och vem som tog returer efter Borås missade skott vid ställningen 74–71 med 30 sekunder kvar att spela? Nnamaka, förstås.

I kategorin matchvinnare i Uppsala Basket får Oluoma Nnamaka sällskap av Jonathan Person.
Hans 19 poäng (säsongsbästa) kombinerades dessutom hela tiden av ett ständigt pushande framåt på planen – samtidigt som han levererade ett solitt försvarsspel på Borås stjärna Jakob Sigurdarsson (4 poäng).

Jonathan Person och Oluoma Nnamaka stack ut för Uppsala Basket som studsade tillbaka efter storförlusten i Luleå.
Segern var dessutom lagets fjärde på de fem senaste matcherna.

/M

Comebackernas säsong fortsätter

Det är något av en comebackernas säsong i Uppsala Basket.
Efter korta inhopp av Ifeanyi Grundberg och Anette Johansen under hösten, och sporadiska inhopp av Katarina Andersson och Sandra Hansson står det nu klart att nästa veteran dammar av skorna för att stärka laget inför det som komma skall.

Lagom till sista övergångsdatumet (31/1) skrevs Kristina Tattersdill in i Uppsala Baskets trupp.
Det är en namnteckning som kan bli guld värd.
Jag har alltid uppskattat Tattersdills spelstil och det är en spelartyp som på många sätt saknas i dagens Uppsala Basket.

Det ser inte alltid snyggt ut det hon gör, men likt förbannat är det effektivt. Här snackar vi vassa armbågar under korgen.
Förre Salléncoachen Zlatan Hadziresic summerade Tattersdills styrkor bra efter en match säsongen 2010/11.
”Hon är ingen superstar, men är otroligt viktig. Att hon gör mycket poäng handlar om att hon kämpar och sliter, men kanske framför allt för att hon är smart och står på rätt ställen jämt”'

I juli 2014 kom beskedet att norskan slutade med basketen efter sex säsonger i Uppsala. Men nu är comebacken alltså klar. Det kan bli spel redan mot Mark på lördag.

/M

 

 

En lång väg att vandra

Uppsala Basket såg bättre ut än på länge i lördags. Trots den nya förlusten mot Norrköping Dolphins.
Heather Butlers intåg lovar helt klart mer och nu håller lagledningen tummarna för att amerikanskans knäskada inte ska vara av någon allvarligare sort. Vilket den första domen vittnar om.

Men – frågan är om det räcker ändå?

Oavsett om det blir Telge, Visby eller Östersund som gör "TJ" Jacksons Uppsala sällskap i kvalet blir det en tuff kvalnöt att knäcka, och AIK från superettan ser inte direkt lättare ut måste jag säga.

------------
19 raka förluster gör ont att se på i en tabell i högsta serien, men tyvärr hör det inte till ovanligheten.
Förra säsongen hade Akropol endast 1 seger på 27 matcher och Fryshuset tog bara 2 segrar under samma säsong.
2014/15 hade 08 Stockholm 2 segrar på hela säsongen.
Eskilstuna är senaste laget som förlorat samtliga matcher i grundserien (18 förluster säsongen 2013/14) och även 2012/13 fanns det ett lag (08 Stockholm) som föll i samtliga matcher (22) de spelade.
Järfälla vann endast 1 av 22 matcher säsongen 2011/12 och Brahe hade samma facit 2010/11.

Akropol, Fryshuset, 08 Stockholm, Eskilstuna, Järfälla, Brahe, alltså.

De har alla en sak gemensamt; De tillhör inte basketligan längre.
Ska samma öde drabba Uppsala Basket?
Igen, får vi i så fall tillägga.


------------
Säsongen 2004/05 vann dåvarande Sallén Basket endast 1 av 22 matcher i grundserien och efter 31 raka säsonger i högsta serien tackade man nej till kval om överlevnad.
En av anledningarna till att det inte blev något fortsatt spel i basketligan den gången var av främst ekonomiska och organisatoriska. Dåvarande ordföranden Jan Nordström sade att ”det är ett mysterium att vi har kunnat driva en elitverksamhet på så få personer så länge”.

Efter ett rejält stålbad under sommaren går Uppsala Basket ”all in” inför slutklämmen av säsongen och inför kvalet som väntar. Om man inte överlever där är jag rädd att vägen tillbaka till finrummet blir väldigt lång.

/M

Helgens basket

Mycket basket dessa dagar. Allt om fredagens match mellan Uppsala Basket herr-Norrköping Dolphins hittar ni HÄR:

TEXT: Kevin Gaines: "Jag gillar var vi är just nu"

KRÖNIKA: Rutegård: Uppsalas lagbygge är unikt

TEXT: Nnamaka bjöd på galet skott

Allt om Uppsala Basket dam-Norrköping Dolphins hittar ni här:

TEXT+TV: Stärnan knäskadad - i slutsekunderna

/M

Upp till bevis, Uppsala

Uppsala Basket är tabellfemma i basketligan.
En solklar tabellfemma.
Resultaten under säsongen säger sig självt:
Mot de självklara topp fyra lagen BC Luleå, Norrköping Dolphins, Borås och Södertälje Kings är Uppsala Basket 1–6 på 7 matcher där enda segern mot ett topplag hittills har kommit hemma mot Norrköping. Det var i den tredje omgången den 28 oktober.
Mot övriga fyra lag, Nässjö, Jämtland, Umeå och Malbas är Uppsala Basket 9–2 på 11 matcher.

Uppsala Basket tror och hoppas kunna utmana topp fyra-lagen i ett eventuellt slutspel, men det måste börjas visa upp bättre takter redan nu. Särskilt nu när Carl Engström, Anton Gaddefors och Oluoma Nnamaka kommit in i laget på allvar.

Fredagens hemmamatch mot Norrköping Dolphins är en värdemätare som heter duga.
Uppsala har vunnit två av tre matcher efter nyår, men då det handlar om hemmamatcher mot Malbas och Umeå säger det tyvärr inte mycket. Mer än att jobbet görs.
Kan jobbet även göras mot de "bättre" lagen?

/M

Glädjebeskedet: Butler äntligen spelklar

 

Här är Uppsala Baskets glädjebesked: Heather Butlers arbetstillstånd är godkänt av Migrationsverket och stjärnan är spelklar till lördagens hemmamatch mot Norrköping Dolphins.
– Vi satt på Migrationsverket under måndagen och det är skönt att det äntligen är klart, säger klubbdirektören Sonja Entzenberg.

Pressen på den amerikanska stjärnan är stor – men samtidigt kommer hon in i ett läge där det inte finns något att förlora. Kort och gott.
– Det har sett bra ut på träningarna, det känns som att hon förstår sin roll och det var bra att hon fick se en match från sidan. Hon vill bli stabiliteten i vårt lag och hon vill hjälpa de andra tjejerna att utvecklas, säger Sonja Entzenberg.
– Men sedan är det ingen hemlighet att hon vill vara här för att göra sin egen karriär.

Heather Butler är en van poänggörare från college och kompenserar sina 165 centimeter genom att vara snabb, atletisk och vass från trepoängslinjen.
– Hon kommer få tuff bevakning på sig, motståndarna lär dubbla på henne men förhoppningsvis lyfter sig övriga spelare av det, funderar Sonja Entzenberg.

Heather Butlers debut för Uppsala Basket sker 16.00 på lördag hemma i Rosendalshallen mot Norrköping Dolphins.


/M

 • Twitter
 • #UNTBasket
 • YouTube
 • High & Low
Header Torget

Sport I dag