• lördag 21 januari 2017
 • Familjeannonser
 • Grannar
 • Lokusjobb
 • Lokus
 • Grannar
 • Uppsala Vimmel
 • Evenemangsguiden
 • Uppgång.se
VIDEO: Blomstrand efter 2-5 mot Karlskoga Rinkside Rinkside
Vädersponsor:

Mathias Rutegård

High & Low

Mathias Rutegård har bevakat basketen i Uppsala för UNT-sporten sedan början av 2000-talet och har koll på både Sallén Basket och Uppsala Basket och våra lyckade utlandsproffs som är fler än någonsin. Här får ni läsa allt som inte får plats i tidningen, det som är för vågat, för häftigt eller rent av rena rykten.
Kort och gott: Det blir både high & low.
TILLBAKA TILL UNT.SE/SPORTKevin Gaines efter segern

Uppsala Basket vann klart hemma mot Umeå med 88–60 inför över 1800 personer i IFU Arena.
Här är snacket med coachen Kevin Gaines efter matchen - i sin helhet.

Jag skulle kunna sammanfatta matchen med ”Ni var inte jättebra, men Umeå var ännu sämre”.
”Jag vet inte om jag håller med dig. Jag tycker vår defensiv är väldigt bra och försvaret är något vi måste komma tillbaka till efter att ha haft en match där vi släpper in 98 poäng. Det ska vara en av våra styrkor att vi kan spela bra försvar och försvaret var mycket, mycket bättre i dag”
”Offensivt försöker vi fortfarande hitta varandra. Vi har lite för många turnovers i första perioden, vi hade sju turnovers i den första perioden och det är inte likt oss, men det är ändå turnovers där vi försöker hitta rätt passning men där precisionen inte är den bästa. Där kan vi definitivt bli bättre”.

Du matchade rätt friskt och alla gör poäng utom Oluoma Nnamaka. Matchar du så för att ni möter Umeå?
”För att vi ska kunna spela det försvar som vi vill spela behöver vi alltid ha energi på planen och därför bytte vi runt ganska mycket för att bibehålla energi och bibehålla trycket på bollen. Jag tycker att Rasmus Dahlberg kom in och gjorde det fantastiskt.
”Det är från match till match där man känner att man kan göra det, sedan hamnade Jonathan i lite foulproblem och då går man till bänken mer”

Oluoma matchades i bara fyra minuter.
”Han hade lite känningar i baksida lår och det var därför han inte kom in i andra halvlek. Men han är stadig som bara den. Vårt försvar blir ju inte sämre med honom på planen. Han är fenomenal att kommunicera ut saker och när han var inne tycker jag att vi gjorde det väldigt, väldigt bra försvarsmässigt”.
Kevin Gaines valde också att lyfta fram Carl Engström.
”Vi började hitta Carl lite mer och det faller mer naturligt, inte bara att vi kollar in jättemycket. Han gjorde en jättebra andra halvlek för oss, både offensivt och defensivt"

Sedan kan man göra 88 poäng utan att skjuta bra utifrån.
”Ja, och det har mycket mer försvaret att göra. Vi vill självklart att skottprocenten ska upp och den kommer att gå upp. Men det börjar i försvaret. Får vi en trygghet där kommer vi bli bättre offensivt”

/M

Hans närvaro ger ett lugn

Bakom segersiffrorna 88–60 döljer sig ett avgörande ryck i den andra perioden som slutade förkrossande 26–8 till hemmalaget.
Alexander Lindqvist, Anton Gaddefors, Sebastian Norman, Andreas Person och Anes Zekovic (i tur och ordning) fixar elva raka Uppsalapoäng, och bidrog starkt när 15–23 förvandlades till 31–23 i den andra perioden.

Det blev inte sämre när Oluoma Nnamaka byttes in i samma veva. Umeå, utan både Mbemba och Oglesby, kom ingenstans och det blev tidigt 20 poängs skillnad. Nnamakas blott fyra minuter gav så mycket för Uppsala. Hans närvaro ger ett lugn.
Framför allt handlade scenförändringen om att hemmaspelarna började attackera korgen i stället för att lösa det skott utifrån.
Och det går att göra 88 poäng framåt utan att skjuta bra utifrån (6 av 19 treor).

Uppsala har vunnit två av tre matcher efter nyår, men då det handlar om hemmamatcher mot Malbas och Umeå säger det tyvärr inte mycket. Mer än att jobbet görs.
Förlusten i Jämtland sved och nu är det upp till bevis när Norrköping Dolphins gästar IFU Arena nästa fredag.
Först då kan vi närma oss ett snack om en vänd vind.

/M

Kapprustningen

Samtidigt som nya guarden Heather Butler landade i Sverige och gjorde sin första träning med Uppsala Basket presenterade den framtida kvalmotståndaren AIK ett minst sagt meriterat nyförvärv: Janel McCarville.
34-åriga McCarville valdes först av alla i WNBA-draften 2005. 2013 vann hon sedan WNBA tillsammans med Minnesota Lynx. På hennes meritlista finns även en seger i Euroleague med ryska Spartak MR, samt landslagsspel med USA.
AIK:s tränare Anders Härd är nöjd med värvningen. ”Det är såklart otroligt stort att vi har lyckats med denna rekrytering”, säger han till hemsidan.

Heather Butler, då? Hon såg snabb, explosiv och energirik ut och kan förstås bli ett jättelyft för Uppsala Basket. Och det måste hon bli, som jag tidigare skrivit.
Kvalet kommer att bli stentufft!/M

Ska Uppsala Basket flytta "hem" till Fyrishov?

IFU Arena vs Fyrishov.
Det var arenakampen som blossade upp under den förra våren.
IFU Arena vann.
Och Fyrishov står tom på elitlag.

IFU Arena vs Fyrishov är också en fråga som en del säger att Uppsala Basket bör lyfta igen för att eventuellt flytta ”hem” till nästa säsong. Hem är ju fortfarande Fyrishov för basketen i mångas ögon.
På så sätt skulle de kunna bli ”förstalag” i Fyrishov – kanske med permanent trägolv och eget omklädningsrum som belöning?

Flytten till IFU Arena (där Uppsala Basket på ett mobilt trägolv endast spelar sina matcher i) har gett en något högre publiktillströmning än i fjol – 762 personer i snitt jämfört med 701 personer i grundserien 2015/16 – men hoppet med flytten till den nya arenan var förstås att närma sig siffrorna från grundserien 2014/15 där snittet var närmare 1 000 personer i Fyrishov.

Ekonomiskt gör dock inte Uppsala Basket någon förlustaffär att spela i IFU Arena.
”Trots att publiktillströmningen inte varit den största tjänar vi mer på att vara i IFU Arena, det är viktigt att säga. Det finns en helt annan affärsuppgörelse mellan oss och IFU Arena”, säger Uppsala Baskets Viktor Petrovski.

Många i klubben var förstås också trötta på Fyrishovs ledning efter den oerhört långdragna trägolvssåpan (som löstes av en icke-lösning) och relationen behövdes fräschas upp. Det mobila trägolvet flyttades snyggt över till IFU Arena under sommaren från Fyrishovs sida och det är kanske ett tecken om en förbättrad relation? 

Jag vet inte alls hur Uppsala Basket funderar (de har fullt upp med att sy ihop årets säsong), men den sportsliga frågan, att inte träna i den arena som man spelar matcher i är förstås inte optimal.
Möjligheterna att göra bra arrangemang är större i IFU Arena, men om Fyrishov kunde lova dem ett permanent trägolv och eget omklädningsrum tror jag en flytt ”hem” skulle bli sanning.

Att träna morgonträningar i Fyrishov, eftermiddagsträningar i Rosendalshallen och spela match på ett mobilt trägolv i IFU Arena är ingen superlösning oavsett hur man vrider och vänder på det.
Trägolvsfrågan regerar. Igen.

/M

Värvningen som måste bli lyckad

Uppsala Basket värvat WNBA-meriterad guard i form av Heather Butler.
26-åringen har inte spelat organiserad basket sedan sejouren i Polen säsongen 2014/15, men meriterna från college (stjärna på University of Tennesse-Martin) och WNBA-liret hos San Antonio Silver Stars 2014 inger respekt.

Klubbdirektören Sonja Entzenberg håller tummarna att Migrationsverkets handläggning går smidigt, men hon erkänner att hon också hoppades att få återse Tiffany Brown i sitt lag.
– Tiffany Brown var vårt förstahandsval, men det gick inte att få loss henne från hennes klubb i Slovakien, säger Entzenberg.

Om Uppsala Basket ska överleva kvalet mot AIK från superettan krävs det att värvningen blir en succé. Inte heller Wetterbygden och Högsbo (får se vilket lag som gör AIK sällskap i kvalet) ska avfärdas.
Sonja Entzenberg hoppas en hel del på Heather Butler, men också på Katarina Andersson.
– Hon kommer att spela ett antal matcher i ligan men spela hundra procent i kvalet. Det gäller för oss att verkligen toppa oss och vara redo för kvalet, säger klubbdirektören.
– Det är vinna eller försvinna för oss. Alla lag som har ambition att spela i basketligan dam förstärker just nu. Det kommer att bli ett stentufft kval.

/M

Axel Nordström ser framåt

Uppsala Basket föll tungt borta mot Jämtland under torsdagskvällen. Axel Nordström var besviken efter matchen, men såg samtidigt framåt.
Nästa fredag, när det är fri entré mot Rudy Mbembas slutspelsjagande Umeå, gör Oluoma Nnamaka efterlängtad comeback. Dessutom lär Jonathan Person spela då. Uppsalas pointguard vilade mot Jämtland efter att ha fått en smäll på knäet under onsdagsträningen.
– Vi behöver Jonathan, någon som är säker med bollen. Andreas är mer av en scorer och ska skjuta bollen. Det är klart att det kommer att hjälpa oss när Jonathan är tillbaka, sade Axel Nordström efter Jämtlandsförlusten.
– Och det kommer betyda mycket även när Oluoma börjar spela med oss, även om han inte kommer att spela så mycket i början kanske. Han kommer att komma in i med ett lugn på bänken som förklarar för de unga killarna vad som behövs göras, på ett lugnt sätt.

Axel Nordström ser framåt.
– Vi måste tänka positivt, och jobba hårt. Carl Engström har varit här med oss i en, två veckor och den processen kommer att bli bättre och bättre.
– Det är klart det är tungt att förlora, men vi har så pass bra kemi i laget. Vi kommer till varje träning och tror på det vi gör och det är det som ändå sätter glöden. Jag tror stenhårt på det här. Det är viktigt nu, det är många matcher kvar och många viktiga matcher, sade Axel Nordström.

/M

Snabba tankar från Östersund

Här kommer ett par snabba tankar efter Jämtland-Uppsala 98-88 i Östersunds sporthall:

Jämtland var hela tiden steget före, de hade det bästa lagspelet och hetaste spelarna. Dino Cinac var överallt hela tiden, men framför allt i den tredje perioden när han öste sig fram till 29 poäng.
I andra halvlek fick han också sällskap av poängkungen Mike Bruesewitz som efter 1 av 5 satt skott och futtiga 2 poäng i halvtid, växte och slutade på 22 poäng efter 7 av 13 skott totalt.
De två stack ut.

I Uppsala saknade Jonathan Person. Han hade behövts. Men frågan är om det ändå hade räckt? Villervallen var ju stundtals total.
Det forcerades fram avslut i offensiven och i defensiven läckte det från alla håll och kanter. När de inte gick ut på Jämtlands alla skyttar, satt treorna. När de gick ut på skyttarna, fastnade de och snurrades bort.
Det såg inte bra ut.
Och ändå stannade förlusten på bara tio poäng. Det kändes som 20. Minst. Jämtland var aldrig hotade.

Irritationen var stor och fokus lades på fel saker. Som domarna. Anton Gaddefors har gjort hattrick i tekniska fouls (tre matcher i följd) och Kevin Gaines och Alex Lindqvist åkte på samma sak mot Jämtland. De kom i lägen där avståndet till Jämtland trots allt ”bara” var sisådär sju, åtta poäng.
Men Uppsalaspelarnas känsla var väl som min, att de aldrig var nära ändå.

Kevin Gaines har ett stort arbete framför sig att sy ihop detta. Att besegra Malbas på hemmaplan var som sagt ingen värdemätare och tyvärr kan inte Umeå nästa fredag klassas som det heller.
Efter Nässjömatchen före nyår funderade jag om vinden skulle vända med Carl Engström.
Nu undrar jag: Vänder vinden med Oluoma Nnamaka?

/M

Känslofyllt i kväll?

Jämtland-Uppsala Basket kan bli ett rafflande möte. Båda lagen är ute efter att markera sin närvaro med tunga förlustsviter i bagaget. Och visst brukar det alltid bli rätt tufft mellan dessa lag?
"Det blir alltid mycket känslor mot Jämtland. Förra matchen var tajt och det man kommer ihåg från den matchen tar man med sig in i det här. De tyckte att vi vann förra matchen på grund av domarna, men det var vi bara som tändvätska", sade Uppsalaguarden Lukas Friberg efter senaste segern mot Jämtland i IFU Arena i november.
Coachen Kevin Gaines fyllde i:
"Jämtland backar inte en millimeter och det gör inte vi heller. Då är det någon som måste ge vika och ibland blossar det upp känslor. Då gäller det att hålla fokus, och det tycker jag att vi gör bra i dag"

Vilka håller bäst fokus i kväll?

/M

Nnamakas comebackplaner

Oluoma Nnamakas comeback presenterades som klar under måndagen. Men stjärnans närvaro låter vänta på sig. Mot Malbas satt han oombytt på bänken och mot Jämtland på torsdag åker han inte med.
– Han behöver några till träningar i sig. Vi siktar på ett senare tillfälle, troligtvis spelar han mot Umeå (nästa fredag), meddelar coachen Kevin Gaines.

Det är två lag i tveksam form som möts i Östersunds sporthall. Jämtland har fyra raka förluster (Norrköping, Luleå, Borås, Nässjö) medan Uppsala bröt sin fem matcher långa förlustsvit med att krossa Malbas i tisdags.
Nye centern Carl Engström gör sin andra match för Uppsala och vinden är tänkt att vända på allvar för Kevin Gaines manskap.
– Det är lite ställningstagande nu, speciellt när tabellen ser ut som den gör. Det kommer att blir en väldigt intressant match, säger Uppsalacoachen.

-------

Jag tar flyget till Östersund och bevakar torsdagskvällens match på plats.

/M

 

Kan bli en kul vår

Levererade en krönika efter Uppsala Baskets 39-poängskross hemma mot Malbas.
Ni får den även här:

Oluoma Nnamaka får vi vänta på och Carl Engström-effekten fick vi vänta på. I en halvlek. Sedan levererades det ett energistarkt hemmaspel – som vi var vana att se dem när de radade upp åtta segrar och bara två förluster under den tio första omgångar.

Decembermörkret vilade tungt över Uppsala Basket i den första halvleken mot Malbas och det märktes att självförtroende har varit kört i botten. Men hålet i mitten under korgarna är igentäppt nu i form av en 216 centimeter lång landslagscenter, och spelmässigt var det proppen ur mot Malbas.

Malbas är inte den stora värdemätaren, förstås. Ingen spelade mer än 24 minuter, ingen spelare gjorde mer än 13 poäng och alla spelare fick speltid och alla spelare noterades i poängprotokollet. Det var en sådan match. Och Carl Engström spelade inte mer efter det matchavgörande rycket i den tredje perioden.

Redan på torsdag väntar bortamatch mot Jämtland i Östersund, ett motstånd som Uppsala Basket har otroliga 19 raka segrar mot i ligasammanhang. Jämtland har inte slagit Uppsala sedan januari 2011.

Viktigast i detta nu: Vinden har vänt. Motgångarna som kom i form av välriktade padelslag i ansiktet i december är glömt. Carl Engströms intåg efter nyår har fått tillbaka den kompletta känslan igen, och det kommer bli ännu bättre när Oluoma Nnamaka finns att tillgå nästa vecka.

Det kan bli en kul vår, Uppsala Basket!

/M

"De tre nyförvärven"

Det slås två flugor i en smäll för Uppsala Basket i IFU Arena under tisdagskvällen. Förutom att veteranen Oluoma Nnamaka dammar av sina basketskor och gör comeback, gör nye centern Carl Engström debut efter att ha tränat med laget under en vecka.
– Carl ser väldigt bra ut. Det märks att vi är lite ovana att spela med en sådan stor och duktig insidespelare. Vi får väldigt många annorlunda och öppna ”looks” på korgen. Vi får fler valmöjligheter.  Det kommer att se ut som att han har spelat med oss ett tag. Det känns som det, säger assisterande coachen Anders Jonsson som har lett laget på egen hand den senaste veckan då Kevin Gaines varit på steg 4-utbildning i Boston.

Med den 216 centimeter långe landslagscentern i får Uppsala Basket ett stort vapen under offensiv korg – som kommer att öppna ytor för övriga spelare.
Med Oluoma Nnamaka tillbaka får Uppsala Basket en stark defensiv ledare på planen som är född på hjälpsidan.
Därtill närmar sig Anton Gaddefors formen mer och mer, meddelar Anders Jonsson.
– Anton har vilat från någon träning, men det ingår i hans rehab och enligt planerna. Han ser bättre och bättre ut. Man börjar känna igen honom, säger Anders Jonsson.

”De tre nyförvärven” spetsar till Uppsala Basket som har lagt 2016 års decembermörker bakom sig när Malbasmatchen kickar i gång 2017.

/M

Tar ned hyllningskrönikan

När Uppsala Basket avtackade legendaren Oluoma Nnamaka inför den andra kvartsfinalen hemma mot BC Luleå i Fyrishov förra året gjorde UNT detsamma - och passade på att återpublicera min hyllningskrönika från juni 2015.
Nu är stjärnan tillbaka och vi tar ned krönikan från väggen för en stund.

Läs min krönika HÄR och inse vilken kapacitet detta "nyförvärv" har för Uppsala Basket.

/M

Behövs ledare när det brinner

Uppsala Basket fick en smakstart i hemmamatchen mot Visby och spelmässigt var den första halvleken ett stort steg framåt för det segerlösa hemmalaget.
När Vendela Danielson öppnade andra halvlek med sin andra trepoängare betydde det 37–33 och drömläge för Henrik Johanssons ”nya” Uppsala ("TJ" Jackson på coachutbildning i USA)

Då vände allt. Och bilden av Uppsala Basket blev som vi sett under hela hösten. Andra halvlek blev ett ras, rent spelmässigt och den tidiga analysen är klar: Det behövs fler ledare som vågar göra saker när det brinner. En Tiffany Brown-typ, typ.
Så fort Visby kom förbi (38–40) var det kört. Allt låste sig för Uppsala som inte vågade vinna.

Bara Christy Bacon vågade se korgen när det gick dem emot i andra halvlek och hon är inte den sortens spelare som ska bära detta unga lag offensivt sätt. Defensivt är det få som kan mäta sig med Christy Bacon.

Man vill så gärna gjuta in mod i dessa unga spelare, men det kommer inte av sig självt. De måste göra det på egen hand. Andra halvlek slutade 10–20 (Nej, Visby var inte mycket bättre) och denna match borde Uppsala ha vunnit.

Den nya startfemman med Milen Hagos, Vendela Danielson, Louise Skyttevall, Christy Bacon och Katarina Andersson har potential.
Chans till revansch borta mot Östersund på lördag.

Till sist: Det roligaste: Att nästan 300 personer (288) tog sig till Rosendalshallen och bjöd på bra stämning på läktarna.

/M

2016 - då allt hände

2016 blev ett händelserikt år för Uppsala Baskets damer. Nu när basketåret 2017 inleds under lördagen kan vi blicka tillbaka på hur vägen hit har sett ut.
Så var 2016 - i punktform:

X Kelly Grant tog över laget efter Johan Persson och vinsterna började komma i januari.

X Tiffany Brown blev utsedd till Årets guard och laget var på vippen att slå ut Udominate i semifinalen när de hade 2–1 i matcher, och en gyllene chans att avgöra matchserien på hemmaplan i Rosendalshallen.

X Sortin blev tung, men än tyngre var beskedet att huvudsponsorn Sallén Elektriska AB hoppade av efter 13 säsonger. Det var inför säsongen 2003/04 som Uppsala DBF blev Sallén Basket.

X Under försommmaren blev Sallén Basket sedermera Uppsala Basket och satsningen blev en annan, på grund av uteblivna intäkter som kunde täcka upp Sallén Elektriskas bidrag. U19-laget som vann SM-guld bildade stommen i det nya laget som fortsatt kom att ledas av Kelly Grant och ”TJ” Jackson.

X En positiv nyhet på försäsongen var att stjärnan Christy Bacon blev kvar i laget och dessutom spelade gratis för att ”ge tillbaka” till klubbens ledning.

x Steget från U19-SM till basketligan är vida stort och förlusterna radades upp under hösten (15 raka förluster) och comebacker för att lyfta det unga laget syntes från Ifeanyi Grundberg, Anette Johansen och Katarina Andersson.

X Framtiden för Kelly Grant i Uppsala Basket blev en het potatis under november/december och till slut kom beskedet att coachveteranen gjort sitt, allt för att skapa ekonomiska förutsättningar för laget att värva en utländsk spetsspelare. ”TJ” tog över huvudansvaret och fick Henrik Johansson vid sin sida.

--------

2017 inleds hemma mot Visby Ladies under lördagen och det är första matchen på ett nytt basketår som förmodligen lär sluta i ett kval för överlevnad mot bland annat ett AIK som i basketettan har gått obesegrat fram – ledda av fjolårets Sallénspelare Emelie Enjebo, Kadidja Andersson och Malin Edlund.
Om Uppsala Basket åter är ett ligalalag nästkommande säsong har ledningen lyckats stort. Med tanke på allt som har skett vore det ett under om laget överlever kvalet.
Kanske kommer vändningen hemma mot Visby?

/M

 

 • Twitter
 • #UNTBasket
 • YouTube
 • High & Low
Header Torget

Sport I dag