• onsdag 29 mars 2017
  • Familjeannonser
  • Grannar
  • Lokusjobb
  • Lokus
  • Grannar
  • Evenemangsguiden
  • Uppgång.se
Andreason gick från div. 1-spelare till sc... Rinkside Rinkside
Vädersponsor:

Martin Nilsson

Rinkside

Rinkside är hockeybloggen som håller dig uppdaterad om ishockeyn i Uppland. Uppsalas bästa hockeylag Almtuna och Hockeyallsvenskan hårdbevakas, men även andra lokala lag och spelare uppmärksammas på Rinkside. Bloggens skribent heter Martin Nilsson, vars hockeybakgrund är spel i Almtuna, Enköping och Wings.

Tveka inte på att kommentera eller skicka tips till Rinkside!

Detta är en blogg utanför UNT:s utgivaransvar.

Irons tunga förstärkningar inför kvalet

SK Iron missade Alltvåan med en hårsmån och har istället fått spela den mindre roliga Division 2 Östra Fortsättning sedan årsskiftet.

Där har laget fina nio segrar på 14 matcher och med fyra omgångar kvar får laget in två offensiva pjäser som man hoppas ska bidra med en del poäng. Två spelare som spelat klart sina säsonger i Hockeyettan men inte är redo att avsluta säsongen riktigt än.

Det handlar om hemvändande Ludwig Björklund, senast i Enköpings SK, och med Iron som moderklubb. Efter att ha vandrat genom Almtunas olika ungdoms- och juniorlag blev han en pålitlig målskytt i Tierp i Division 1. 24-åringen har även hunnit representera hockeyettan-lagen Surahammar och Enköping. 

Björklund har alla möjligheter att bli en ny publikfavorit i Iron med sina fina händer, kombinerat med storlek och tyngd. En spelare som mer än gärna bjuder på den där extra dragningen och revanschlustan lär vara stor efter en skadefylld säsong i Enköping.

Den andra forwarden som hämtas in är Johan Beatty från Wings HC Arlanda. Beatty har en intressant bakgrund i två olika amerikanska juniorligor i lag med sköna namn som "Long Beach Bombers" och "Bradford Rattlers". 22-åringen var en del av den framgångsrika årskullen i Almtuna, födda -94, där han spelade med Almtunabekantingarna Sebastian Hartmann, Robin Press och Victor Ekarv, bland andra.

En liten, kvick och intensiv spelare som skiljer sig en del från Björklunds spelstil. Desto mer likt Björklund kommer Beatty från en ännu tyngre säsong som blivit spolierad på grund av ett benbrott. Lär vara rejält spelsugen då han bara hann med 13 matcher i Wings 16/17.

 

 Hockeybloggen Ringside Iron Ludwig Björklund Johan Beatty

Ludwig Björklund och Johan Beatty.

Foto: Wings hemsida/Irons facebook.

 

//Martin

Larsson nära nytt kontrakt

Emil Larsson var Almtunas spelare senaste säsongen och kommer med all säkerhet att hamna i SHL.

Men inte Ängelholm och Rögle.

För några minuter sedan skrev mrmadhawk.se att en läkarundersökning sätter stopp för övergången.

Rögles sportchef Anders Carlsson:

Jag var jättesugen, men han gick inte igenom vår läkarundersökning, säger ”Masken”.

Andreason gick från div. 1-spelare till scout - på en månad: "Jävligt roligt"

Nu är det dags för bloggen att bjuda på ett udda inlägg om en hockeykille som gjort en udda resa.

23-årige Filip Andreason, son till välkände målvaktstränaren Micce Andreasson, spelade så sent som i höstas för Wings i hockeyettan och hade redan samlat på sig ett ganska speciellt hockey-CV.

I tur och ordning spelade han för Wings, Ore, Järfälla, Innisfill Lakers, Almtuna, Wings (igen), Bradford Rattlers, Long Beach Bombers, Valencia Flyers, Alliston Coyotes, Temiscaming Titans, Enköping och Sigtuna. ELVA klubbar avverkades innan han alltså vände hem till Wings hösten 16/17.

Men nu till det väsentliga: Det hann bara bli en match under den gångna säsongen innan han bestämde sig för att lägga grillorna på den berömda hyllan ett tag. I stället skrev han på ett kontrakt som scout för Djurgården

- Det är jävligt roligt, jag trivs jättebra, säger Andreasson när Rinkside ringer upp.

Det måste bli en väldig massa hockeytittande?

- Ja det klart, jag har sett alla Djurgårdens matcher och kollar mycket hockeyallsvenskan också, säger´Filip och tillägger.

- Det är riktigt kul att vara med "behind the scenes". 

Har du ansvar att bevaka något särskilt område eller liga?

- Jag har AHL och collegehockeyn, som jag följer mycket. Det blir många långa nätter, så jag är glad att jag får sova ut om dagarna.

- Det är riktigt kul att vara med "behind the scenes". 

Intressant! Får vi någon spännande import i Djurgråden i höst?

Nej det tror jag inte, vår forwardssida ser väldigt bra ut redan och det finns flera spelare som kan ta stora kliv nästa säsong.

Jobbar du heltid som scout?

Nej, det är ingen heltidstjänst. Jag jobbar lite på en skola ibland också. Vi får vad det blir nästa säsong, kontraktat med DIF går ut nu. De har sagt att de vill förlänga, men jag kanske väljer att plugga sports management. Vi får se.

 

Andreason hockeybloggen rinkside

 

Undertecknad var under samtalet givetvis nyfiken på att få kommentarer om Almtunas silly season. Om allt från Jesper Bärgård till pappa Micce Andreasson.

- Jag har sett Bärgård väldigt mycket den här säsongen faktiskt. Han har varit riktigt och tagit stora kliv. Han är bra framför motståndarmålet och skapar mycket chanser, men han behöver kanske lite mer fart, säger Andreasson.

- Farsan är sugen på att komma hem till Sigtuna, men har inte bråttom att bestämma sig för vad han gör nästa säsong. Men han får inte vara hemma så mycket som det är nu, och även om han trivs bra i Lugano vill han kanske vara närmare familjen.

Och så till sist en het potatis: Vad vet Filip om Märstasonen Tony Mårtenssons framtid?

- Jag har hängt med honom ganska mycket och vet att han vill hem. Det jag vet är att Linköping lagt fram ett kontrakt och att Djurgården inte visat intresse. Men inget mer.

 

 

//Martin

 

Almtuna uppges göra tung värvning

mrmadhawk.se uppger att Nybrospelaren Jesper Bärgård ska vara klar för Almtuna. Bärgård är född 1993 och fostrad i Enköping.

I Bärgård får Almtuna in en storvuxen forward som haft relativt svårt att producera poäng i Hockeyettan. 15 poäng blev det i Nybro senaste säsongen. Med sina 190 cm och 95 kilo lär han vara jobbig att flytta på framför målet.

I samma blogginlägg skriver mrmadhawk att Almtuna visat intresse för Stjernen-spelaren Philip Rondahl, som gjorde 26 poäng på 36 matcher i Norska ligan senaste säsongen.

Båda spelarna har varit i Linköpings organisation, då främst i J20. Bärgård står noterad för två SHL-matcher.

 

//Martin

Almtunabacken inte önskvärd

I samtalet med Almtuna klubbchef Andreas Klingberg om Niklas Erikssons kontrakt ställde jag även frågor om status på ekonomin och även hur det gick till när stjärnbacken Eric Norin lämnade för AIK.

Gällande ekonomin var det inget nytt att rapportera i dagsläget. "Vi går igeonom budget nu", var Klingbergs svar.

Men när det handlade om Norin berättade Klingberg att Almtuna faktiskt aldrig ville förlänga kontraktet snarare än att AIK värvade hem honom.

- Vi gav inget nytt avtal. Han var aldrig aktuell att förlänga, säger klubbchefen.

Märkligt, kan tyckas. Eric Norin hade en mycket plus-minus-statistik och spelade mest (är jag nästan hundra på) av alla backar.

På frågan om han var för dyr för klubben:

- Vi känner att vi har backar med hans egenskaper. Vi vill få in tyngd på backsidan och gör utrymme för det.

Kan man säga att Erik Flood tar Norins plats?

- Jo men det skulle man kunna kanske. 

 

Jag tror helt enkelt att Norin kostade lite för mycket. Med en större poängproduktion kanske Almtuna tyckt han var värd det, men med Albin Carlson, Linus Rotbakken, Marcus Oskarsson och Erik Flood sitter man faktsikt ganska lugnt i båten.

 

//Martin

 

Han tar klivet till SHL

AIK:s stjärnback Jonathan Andersson, som tidigare representerat Almtuna J18 och J20, levererade storartat spel i Hockeyallsvenskan och i kvalet när han kom tillbaka från sin lånvariga skadefrånvaro i slutet av säsongen.

Efter att ha jagats av flera SHL-klubbar har han nu skrivit på för Örebro. Det stod i slutändan mellan Malmö och Örebro. Östgöten som är uppväxt i Valdemarsvik, fostrad i Vita Hästen och Almtunas juniorverksamhet valde - av anledningar som större chans till en framträdande roll och geografiskt läge - till slut alltså Örebro som sin nya klubbadress.

Niklas Johansson, sportchef i Örebro Hockey till klubbens hemsida:
– Han är oerhört spelskicklig. En spelare som ser isen bra och som är bra med pucken. Han är rörlig och sätter fart på spelet.

Styrkor som kommer att ge fart nedifrån nästa säsong ...?
– Precis. "Jonte" kommer att bidra till bra förstapass och att vi kan vända spelet snabbt på blad. Dessutom kommer han kunna kunna bidra med spelet på offensiv blå, säger Niklas Johansson och konstaterar:
– Det känns som en bra pusselbit i backbygget, säger han till orebrohockey.se.

 

//Martin

Almtunaspelare till AHL

Almtunas målvakt Jonas Johansson stod för en stark avslutning av säsongen. Åtminstone avslutning i Sverige. För nu åker han över Atlanten för att slutföra säsongen med AHL-spel för Rochester Americans.

Johansson är draftad av Buffalo Sabres och har nu tecknat ett tryout-kontrakt med deras farmarklubb, skriver Hockeysverige.se.

21-åringen, som hade en något svajig säsong i Almtuna där han varit på lån från Brynäs, blir lagkamrat i Rochester med två andra unga svenska talanger i form av Linus Ullmark och Alexander Nylander.

Gör han succé lär han återvända till USA och AHL i höst, men han ska inte ses som förlorad för Almtuna än. Risken för Almtunafansen är att han i vilket fall är sugen på att testa vingarna på annat håll i höst, tror jag.

 

//Martin

Tillbaka efter semester med en Silly-analys

Det räckte med en vecka i Thailand för att missa en väldig massa nyheter kring Almtunas lagbygge inför 17/18.

En kontraktsförlängning och fyra spelare som lämnar.

Väntade och oväntade, positiva såväl som negativa.

• Erik Flood kritade på ett kontrakt över nästa säsong. Där finns en fin uppsida i hans kyla och ålder (född 96) vilket kan innebära stor utvecklingspotential. Ökad snabbhet lär vara prio på försäsongen.

• Eric Norin värvas tillbaka till AIK. En klasspelare som blir ett tapp, även om han inte levererat poängen han hämtades till Almtuna för att producera. Norin såg ändå ut att trivas bra i den röda tröjan - längtade han hem till Stockholm eller var han kanske för dyr för Almtuna?

• Erik nummer tre, nämligen Santesson, lämnar Almtuna. Lite förvånande tycker jag, trots en del svaga insatser var han nyttig i box play och glimtade ibland till offensivt. Lär inte ha kostat mycket då han kom direkt från Rögle J20. Var det så enkelt att han hoppats få - eller kanske lovats - mer offensivt utrymme? Det uttryckte han själv i alla fall.

• Att Adam Deutsch lämnar är lite överraskande. Trodde han själv, likt många andra, att den knappa erfarenheten från KHL skulle göra honom till stjärna i Allsvenskan? Jag anser att Almtuna fick vad som kunde förväntas av Deutsch och tror att man ville behålla honom. Troligast att han själv var lite missnöjd med förtroendet - eller så blev han offer för sportchef Perhssons önskan om att få in "tunga backar" till nästa säsong

• Sebastian Selin får inte förnyat förtroende. Det mest väntade och antagligen det bästa för båda parterna. Han gjorde sin sämsta säsong och verkade inte fungera så bra under nye tränaren Martin Gudmundsson. Selin lär behöva en nytändning och känslan är att Pantern plockar upp honom - som de gjorde med Janohls - och får honom att blomma igen.

• Tränarparet Marcus Ragnarsson/Martin Gudmundsson är klara att leda laget över 17/18 med option för ytteligare ett år. Ragnarsson tar ett litet kliv bakåt då det ska vara ett delat huvudansvar. Det handlar om att ansvarsfördelningen som funnits sedan Gudmundsson klev in i båset i höstas nu även är officiell även utåt sett för exempelvis kontakt med media. Det tror jag är bra då Ragnarsson inte verkade helt trygg med att diskutera ALLT som berörde laget.

 

Återkommer snarast med mer silly season-koll och genomgång av övriga truppen!

Kan även tycka det är märkligt att spelare som Emil Ripstrand, Fredrik Lovén och Felix Lööv inte ens blir omnämnda i trupp-sammanhanget. Återkommer även till det framöver.

_ _ _

 

Almtuna J18:s resa tog slut mot Djurgården i SM-slutspelets åttondelsfinal. Nu blir det spännande att se vilka 99:or som sajnas till A-laget.

 

//Martin

 

Kvällens förstastjärna går till... Red Lions!

Grattis, AIK. Känslan är att det var rätt lag som gick vidare och har chans att slå att slå ut Karlskoga i nästa kvalsteg.

Almtuna, då? En hedrande sista insats får man ändå säga. Det märktes att publiktrycket hjälpte laget att tända till och ge hemmapubliken är värdig avslutning.

Dagens förstastjärna: Almtunas klack Red Lions som slöt upp i full styrka. Även om styrkan inte är så stor till antalet matchade man alla AIK:s tillresta fans väl i röststyrka och sång. Cred till alla er som kämpat sig igenom en svajig säsong som inte riktigt blev som många hoppats.

Dagens andrastjärna: Jacob Ragnarsson imponerade på många som inte sett honom, men jag inte är inte förvånad över hans spel. Nu får Tobias Pehrsson skynda sig att sajna honom till A-laget då många där ute i hockeysverige fick upp ögonen för hans fina spel. En av dem var Challe Berglund (DIF-legendar) som twittrade "Lill-ragge ser ju läskigt bra ut. Signa honom direkt DIF hockey".

Dagens tredjestjärna: Västervik. Efter en helt otrolig säsong är resan nu slut då laget var ETT mål från att gå vidare. Med en i div. 1-trupp, i princip. Det är något speciellt med Allsvenska nykomlingar...

 

//Martin

Talangen debuterar för Almtuna mot AIK

Almtuna-AIK i kväll i Gränbyhallen

Vilken underbar match det kommer bli.

Och vilken vinstlott för Almtuna som klubb att få fylla ladan i den för hemmalaget betydelselösa matchen. För vi kan väl räkna med att varenda hockeyintresserad AIK:are kommer ta sig till Gränby i kväll?

Det finns mer än ett härligt publiktryck och en otroligt spännande avslutning av Slutspelsserien att se fram emot, tycker jag personligen.

Att se Victor Ekarv i den gulsvarta tröjan blir ju kul, förstås. Han inte bara spelade i Almtuna för en månad sedan, han är fostrad i klubben och har några av sina närmaste vänner i laget. Blir spännande att se om han fått igång sitt spel och kommer jaga polarna lite extra.

Jonathan Andersson är en annan spelare som varit i Almtuna - om än bara under sina gymnasie- och juniorår - som undertecknad känner till väl. Det var han som räddade sitt lag från förlust med sin sena kvittering senast mot Västervik. De senaste två åren har han växt fram som AIK:s backstjärna och det är en fin fjäder i hatten för de gamla Almtuna- och gymnasietränarna Mats Emanuelsson och Tobias Pehrsson. 

Och på Almtunas sida står Eric Norin, med många år som spelare i AIK bakom sig och vill ta revansch eftersom han fick lämna efter förra säsongen.

Ett annat kul spår är att Almtuna har backbrist och därför släpper fram juniorbackarna Jakob Ragnarsson samt Filip Andersson i kvällens match. Hoppas de får chansen att spela mer än några sporadiska byten och visa framfötterna inför nästa säsong.

Även succéjunioren från i höstas, forwarden Kristian Röykås Marthinsen, kallas upp till matchen.

 

//Martin

 

Gimo vidare till Hockeytvåan-kval

På söndagen spelade Gimo den tredje och avgörande playoff-matchen för att nå kvalserien till Hockeytvåan.

Mariehamn stod för motståndet och sett till statistiken fick Ålänningarna en tuff dag på jobbet. Det stod visserligen 2-2 inför den tredje perioden, men väl där kunde Gimo avgöra med två mål och sköt hela 60 skott mot Mariehamns mål. Henri Aaltovirta, gästernas målvakt, lär ha varit utmattad redan efter två perioder när Gimo skjutit nästan 50 skott.

Även antalet utvisningsminuter var en anmärkningsvärd kolumn att beskåda. Det delades ut totalt 92 utvisningsminuter i matchen, så det kanske var tur att lagen spelat färdigt mot varandra för denna säsong.

230 personer såg matchen i Gimo Ishall och kan nu se fram emot att beskåda kvalseriematcher. Drömmen om avancemang lever alltså och hela hockeyuppland lär hålla tummarna för att Gimo ska göra sällskap med Iron i Hockeytvåan Östra A nästa säsong. Spelschemat är inte officiellt ännu.

 

//Martin

Ragnarsson straffhjälte efter makalös vändning

Almtuna J18 gick vidare till åttondelsfinalen i SM-slutspelet efter dagens straffseger mot AIK. Laget lyckades vända matchserien trots att AIK vann första matchen med hela 7-1 - och att man blev blåst sina hemmamatcher på hemmaplan (läs mer nedan).

Efter att ha vunnit lördagens match i Gimo med 7-3 var det vinna eller försvinna för båda lagen när de åkte till Arena Svagströmsbolaget i Björklinge på söndagen.

Och vilken match det skulle bli. AIK ryckte till sig 3-0-ledning redan efter femton minuter. Almtuna reducerade innan paus men inte förrän i slutet av matchen kom kvitteringen till 3-3.

Matchen gick hela vägen till förlängning och där kunde Almtunas back Jacob "lill-ragge" Ragnarsson avgöra med sitt andra mål för dagen.

Kul för laget förstås, men också för Uppsalapubliken som får se laget spela minst en slutspelsmatch i Gränbyhallen.

Även åttondelen avgörs i bäst bäst av tre och Almtuna lär få inleda den matchserien hemma den 16:e mars.

 

//Martin

Underkänt, Almtuna

Undertecknad bevakade innebandy i går kvällen och kunde därför bara följa matchen sporadiskt. Därför blir det ingen djupare analys av matchen som Almtuna alltså förlorade med 2-1 mot mardrömslaget Pantern.

Av de korta sekvenserna jag hann se under matchen samt läst mig till och sett i efterhand var insatsen en stor besvikelse. Inte på något sätt förvånande att Almtuna inte lyckas prestera bra hockey i en tredje match efter två bra insatser i slutspelsserien. Så har det sett ut hela säsongen.

Bloggen kan ändå slå fast - eftersom Almtuna nu är utom chans att ta sig vidare - att säsongen är en missräkning. Ett misslyckande, sett utifrån att förutsättningarna inför säsongen var bättre än på mycket länge. Att vara tippade på en topplacering och inte ens vara nära att avancera från slutsspelsserien blir helt enkelt underkänt. Man lyckades inte få alla lagets komponenter att fungera som en enhet på hela säsongen (enstaka matcher undantaget).

Att lagets bästa back (på de få matcher han spelade) Albin Carlson missade hela säsongen och att lagets bästa forward Emil Larsson gick sönder i slutet av grundserien var förstås riktiga käftsmällar för klubben. Men ingen fullgod ursäkt för att säsongen redan är över.

 

Säsongen kommer utvärderas mer framöver, var så säkra. Och nu är det bara ösa på med silly season!

 

/Martin

Almtuna tvingas spela slutspel i Gimo – får inte plats i Gränbyhallen

I morgon spelar Almtuna J18 sin första hemmamatch i SM-slutspelet. Men de får inte göra det på hemmaplan utan får packa trunkarna och åka fem mil norrut till Gimo. Man får alltså ta emot gästande AIK på bortaplan.

Almtunas tränare Serhan Cicek är inte helt tillfreds med tillfreds med upplägget.

– Det blir ju värre än att spela på bortaplan. AIK har en kille som kommer där ifrån, och Gimo ishall är inte direkt någon favorithall, säger Cicek skämtsamt.

Anledningen är att det ska spelas ungdomscup. Turbo Icehockey Challenge heter cupen som lockar inte mindre än 500 U10-lag. Stort för Uppsala och Almtuna att ha ett så stort evanemang, men nog kan man tycka att en lucka på två timmar för det egna J18-lagets slutspelsmatch skulle vara motiverat?

Cicek tycker det känns som en märklig prioritering när Almtuna tagit sig till slutspel, vilket knappt hänt genom klubbhistioren.

– Det känns som att vi kanske borde gå före några matcher för 07-or, men det är som det är. Motiveringen vi fått är att cupen planerats sedan länge och att det inte finns något att göra. Det hade känts bättre att spela i Björklinge, men det gick tyvärr inte heller, säger Cicek.

Björklinge, ja, dit får Almtuna åka och spela hemmamatch på söndag om det skulle bli seger i Gimo. Matchen som spelas i Gimo är den andra 16-delen, som avgörs i bäst av tre matcher. AIK vann den första med 7-1, vilket alltså innebär att Almtuna måste vinna lördagens möte.

– Vi kom inte alls upp i nivå senast. De fick några snabba mål på oss vilket gjorde att vi tyvärr vek ner oss, säger Cicek.

– Det positiva är att vi får tillbaka viktiga Ludvig Wallin och Jacob Ragnarsson till helgen. Vi har tillräckligt bra lag för att vända på det här.

Får ni spela i Gränby om ni tar er vidare, tror du?

– (Skratt) Ja vi år väl hoppas på det, har vi tur blir det kanske C-hallen i alla fall, säger Cicek som trots allt kunde skämta friskt om eländet.

 

 

//Martin

 

 

Spelarbetyg: Almtuna–Västervik 3-1

Drömmen fortfarande vid liv för Almtuna! Det kan man tacka storspelande målvakten Jonas Johansson för som stod för magisk insats när laget som mest behövde det. 

Västervik imponerade spelmässigt och visade varför man slutade tre i Hockeyallsvenskan. Visst kan man tycka att laget spelade grisigt, men jag skulle säga att man var otroligt skickliga på att spela preciiiis på gränsen till vad som är tillåtet – även om man absolut var över den några.

Och Conny Strömberg, vilken underbar lirare! Han bjuder verkligen på underhållning så fort han äntrar isen. Han bjöd också på en filmning som gjorde att publiken buade åt honom under resten av matchen. Filmningar gillar ingen – men det är just stämningen som byggdes i Gränbyladan efter det som man vill åt! Undertecknad tackar för underhållningen och ger Connys show 4/5  . Han blev ju trots allt poänglös.

Målvakter
24. Jonas Johansson – 5
39. George Sörensen (res) – båsöppnare

Förstafemman
16. Linus Rotbakken – 3
23. Adam Deutsch – 3
21. Ludwig Blomstrand – 2
90. Daniel Ljunggren – 3
94. Sebastian Hartmann – 4

Andrafemman
5. Per Svensson – 3
47. Eric Norin – 3
19. William Quist – 3
81. Mathias Trettenes – 3
80. Linus Sandin – 3

Tredjefemman
57. Marcus Oskarsson – 2
7. Erik Flood – 3
17. Oscar Milton – 2
15. Victor Rollin-Carlsson – 3
49. Sebastian Selin – 1

Fjärdefemman
9. Mattias Fornell – 4
10. Albin Lundin – 3
51. Erik Santesson – 2

 

Betygsskala

1 = Underkänd
2 = Godkänd
3 = Bra
4 = Mycket bra
5 = För bra för Hockeyallsvenskan

 

//Martin

Bloggare: Martin Nilsson Ålder: 24 Gör: Studerar Medie- och kommunikationsvetenskap Bor: Uppsala Mejl: martin.nilsson@unt.se


Twitter: @martinnilssons  

Sport I dag