• måndag 25 september 2017
  • Familjeannonser
  • Grannar
  • Lokusjobb
  • Lokus
  • Grannar
  • Evenemangsguiden
  • Uppgång.se
Kan bli jackpot för Almtuna Rinkside Rinkside
Vädersponsor:

Martin Nilsson

Rinkside

Rinkside är hockeybloggen som håller dig uppdaterad om ishockeyn i Uppland. Uppsalas bästa hockeylag Almtuna och Hockeyallsvenskan hårdbevakas, men även andra lokala lag och spelare uppmärksammas på Rinkside. Bloggens skribent heter Martin Nilsson, vars hockeybakgrund är spel i Almtuna, Enköping och Wings.

Kommentera gärna inläggen på facebook eller skicka tips till Rinkside!

Detta är en blogg utanför UNT:s utgivaransvar.

Kvällens förstastjärna går till... Red Lions!

Grattis, AIK. Känslan är att det var rätt lag som gick vidare och har chans att slå att slå ut Karlskoga i nästa kvalsteg.

Almtuna, då? En hedrande sista insats får man ändå säga. Det märktes att publiktrycket hjälpte laget att tända till och ge hemmapubliken är värdig avslutning.

Dagens förstastjärna: Almtunas klack Red Lions som slöt upp i full styrka. Även om styrkan inte är så stor till antalet matchade man alla AIK:s tillresta fans väl i röststyrka och sång. Cred till alla er som kämpat sig igenom en svajig säsong som inte riktigt blev som många hoppats.

Dagens andrastjärna: Jacob Ragnarsson imponerade på många som inte sett honom, men jag inte är inte förvånad över hans spel. Nu får Tobias Pehrsson skynda sig att sajna honom till A-laget då många där ute i hockeysverige fick upp ögonen för hans fina spel. En av dem var Challe Berglund (DIF-legendar) som twittrade "Lill-ragge ser ju läskigt bra ut. Signa honom direkt DIF hockey".

Dagens tredjestjärna: Västervik. Efter en helt otrolig säsong är resan nu slut då laget var ETT mål från att gå vidare. Med en i div. 1-trupp, i princip. Det är något speciellt med Allsvenska nykomlingar...

 

//Martin

Kan bli jackpot för Almtuna

Det dröjde inte länge innan Almtuna lyckades förstärka den tunna laguppställningen.

Redan inför omgång 2 ansluter Brynässpelarna Marcus Ersson och Daniel Mannberg till laget - trots att det som bekant gått som på räls för Almtuna efter försäsongens två inledande förluster.

Jag tror att det kan bli jackpot för Almtuna. Potentialen finns - men då gäller det att båda spelarna blir kvar under en mycket längre tid än de två veckor som utlovats till en början. Det är en förutsättning för att lånen ska ge Almtuna något. Det kan räcka med att en de två Brynäsarna återvänder till Gävle de närmaste veckorna för att en osäkerhet skapas i truppen.

Ett sådant scenario kan stjälpa mer än hjälpa: Ett färskt exempel är Albin Lundin som imponerade på mig under Almtunas träningsmatcher i fjol, men eftersom han bara var inlånad försvann han tillbaka till DIF och kom sedan tillbaka helt ur form.

Daniel Mannberg är i en guldålder (född 92, precis som undertecknad) och har faktiskt varit något av en personlig favorit sedan vi möttes i J18-allsvenskan. Främst är det Mannbergs skridskoåkning som är härlig att skåda. Grym speed och hårt arbete kännetecknar Mannberg, men som junior gjorde han även mycket poäng och det finns goda möjligheter att hitta tillbaka till produktionen i hockeyallsvenskan nu, tror jag.

OCH HAN ÄR HÖGERFATTAD! Med rätt fattning på klubban och en spelskicklighet samt skott som håller god nivå lär han gå rakt in i powerplay (kanske inte redan mot AIK, dock). Det saknades hot från vänstersidan mot Tingsryd, det var tydligt.  En nödvändig konkurrens skapas också för right-backen Gustav Lindström som möjligtvis hade fått spela i två powerplay-uppställningar (Christian Blomqvist är också högerfattad men kan nu få nöta bänk).

Marcus Ersson är bara 19 år men gjorde ett fint SM-slutspel i våras när Brynäs var på vippen att bärga SM-guldet. Har ingen riktig koll på honom som spelare, men han ska vara stark defensivt samtidigt som han faktiskt sköt 10 mål för Brynäs J20 förra säsongen. Han lär få chansen till speltid i alla spelformer i Almtuna (om inte Flood och Carlson öser in poäng i Almtunas powerplay).

 

//Martin

Tobbes torsdagstankar: Riktiga vinnare lär sig hantera förväntningar

Rinksides gästbloggare Tobias Pehrsson levererar ett inlägg om sin syn på spekulationer och förväntningar.Tobias Perhsson. Foto: Privat.

En vecka där allt händer samtidigt. SHL, Hockeyallsvenskan, HockeyEttan och J20 SE alla serier startar. Spekulationerna är i full gång. Detta inlägg fokus på just ”spekulationer”.
I vanlig ordning läser vi i diverse medier om, ”Vilka blir topplag? Bottentippade? Vem får sparken först? Vilken tränare sitter säkrast? Årets utropstecken? Årets flopp? Osv…”.

Jag instämmer att spekulationer är intressant, det skapar temperatur, väcker intresse och skapar debatter. Precis så som vi får vår sport, ishockey att bli än mer kommersiell. Det är en del av spelet inför det som komma skall.

Jag tänker inte ge mig in i ett allt för spekulativt inlägg om hur ”än det ena än det andra slutar”. Men bara för att återkoppla till detta om spekulationer är jag av uppfattning att det får framtiden utvisa. Alla klubbar jobbar stenhårt för att optimera försäljning, publikintresse, matcharrangemang och intresset kring laget och deras verksamhet. Det sportsliga utvärderas, förändras och förbättras från år till år. Under den resan sker massa händelser så som vinster, förluster, känslor såsom glädje och framtidstro. Men även en hel del tvivel och rädsla som smyger sig in. Stresspåslaget finns där på både ledning, tränare och spelare.

Men hur hanterar man detta? Vilka behåller lugnet och den analytiska förmågan när det blåser som mest? (Jag menar att de flesta av oss klarar av det när det är vind i seglen/medvind så att säga.) Håller man ihop, eller börjar man då att baktala varandra? Någon går vinnande ur det? Någon går som förlorare ur det?

En sak är säker, alla jobbar för att ta sig framåt mot målet. Det gäller dock att göra det på rätt sätt med ett otroligt hårt jobb, baserat på kunskap, erfarenhet, gott omdöme och framförallt att tillit till varandra finns inom organisationen, ledningen, ledarstaben och spelartruppen. Det är här det kan skilja sig vilt, vilket direkt kommer påverka slutprodukten och slutresultatet.

Jag läser mycket om tränare som idag lägger över favoritskapet på andra lag, ”vi slår från underläge osv...” ja ni har hört det tidigare och med all säkerhet är det en skönare miljö att prestera i (kortsiktigt iaf). Men att bli en vinnare över tid, att bli en vinnare i det långa loppet, att bli en vinnare såtillvida att man tar nästa kliv och då menar jag att ta nästa kliv fullt ut - ja det har historien redan givit oss svaret på - det är de spelare, de lag och de klubbar som kan prestera när förväntningarna är höga och pressen finns där på dem själva, laget och klubben.

(Till exempel Troja/Ljungby som gick upp till Hockeyallsvenskan ifjol med allt favorittryck på sig, ex Skellefteå som vann år efter år i SHL där alla förväntade sig det, ex Frölunda som topplacerar sig år efter år och är uppskrivna, Penguins som vinner Stanley Cup med de bästa spelarna i världen när förväntningen finns där, Tiger Woods i början på 2000-talet med vinst efter vinst när allt annat var ett nederlag, Henrik Stenson i The Open Championship där alla hade en förväntning att Sveriges första majorseger äntligen skulle komma. Ja listan kan helt enkelt göras väldigt lång på människor och lag som presterat när det förväntats som mest och med de sagt blivit vinnare i det långa loppet.)

Kortsiktigt kan det bli en hög anspänning pga dessa förväntningar som man skall leva upp till och pressen som man känner. Det kan vara nästintill lite obehagligt att genomgå en sådan fas för såväl ledning, tränare som spelare där stresspåslaget finns och resultatet för stunden kan spreta och variera.

Men ger man det tid, säsong efter säsong, jobbar på utefter en strategi och verksamhetsplan över tid – ja då kommer tids nog både ledningen, tränare och även spelarna att lära sig att vara och verka i just dessa miljöer. Det är inte förens då Du kan bli en riktig vinnare i det långa loppet och ta nästa steg fullt ut.

Framgång byggs således inte över en natt. Framgång byggs över tid. Framgång byggs genom att konsekvent förhålla sig till få faktorer dag efter dag. Framgång byggs med andra ord genom vanor. Det man ser NU, beror på det arbete som gjordes IGÅR. Effekten med andra ord kommer alltid retroaktivt.

 


 

Det blir intressant att följa de psykologiska aspekterna i olika klubbar inom SHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan hur de ter sig. Och vilka som blir topplacerade, bottenplacerade, utropstecken och floppar ja det får väl helt enkelt visa sig.

Avslutningsvis har det kommit in många frågor till mig så som;

/…/ Vem blir Hockeyallsvenskans utropstecken? /…/

/…/ Vilka unga spelare från AIS/Uppland är våra nästa stjärnskott som du bedömer det? /.../

/…/ Upplands TV-puck, hur ser deras chanser ut i TV-pucksslutspelet? /…/

/…/ Hur ser du på Almtuna IS som klubb in i framtiden i Svensk Ishockey? /…

/…/ Finns någon ovanligt stor talang i Svensk ungdomsishockey idag, i pojklandslaget? Som du redan nu har fångat upp? /…/

Ödmjukt nog har jag inte alla svar, jag vet inte ens om det finns något rätt svar på dessa frågor ovan. Men jag har en åsikt och jag har en uppfattning om det. Nästa torsdag ger jag mig på utmaningen att besvara just dessa frågor givetvis med lite annat smått och gott samt att ni skall få ta del av ett spännande möte!

Håll till godo!


Vänliga Hälsningar från TOBIAS PEHRSSON

Spelarbetyg: Tingsryd–Almtuna 0-3

En premiär som präglades av väääldigt många billiga utvisningar (domarnivån?!) och svagt powerplay-spel från både Almtuna och Tingsryd. 

Få klara målchanser i en tajt tillställning där första målet föll på matchens första friläge i den tredje perioden. Fredrik Forsberg fick äran att bli säsongens första målskytt när han sköt ett distinkt, lågt skott intill stolpen.

Målvakterna

38 Oscar Fröberg – 4

30 Arvid Ljung – båsöppnare

Förstafemman

2 Albin Carlson – 3

82 Jonathan Léman – 3

9 Luke Pither – 2

90 Daniel Ljunggren – 3

97 David Vallorani – 2

Andrafemman

16 Linus Rotbakken – 4

71 Jacob Ragnarsson – 2

19 William Quist – 3

15 Victor Rollin-Carlsson – 3

17 Oscar Milton – 3

Tredjefemman

5 Per Svensson – 2

76 Erik Flood – 3

58 Fredrik Forsberg – 2

33 Albin Lundin – 2

10 Ludwig Nilsson – 2

Fjärdekedjan

80 John Dahlström – 2

18 Jacob Svensson – 2

91 Christian Blomqvist – 2

 

Bäst i Almtuna

Försvarsspelet! Fröberg gjorde en perfekt insats och höll nollan, men han fick mycket god hjälp av ett försvar som stängde igen. Det var nästan bara i boxplay det blev riktigt farligt framför Almtunamålet.

 

Betygsskalan: 1. Underkänd, 2. Godkänd, 3. Bra, 4. Mycket bra, 5. För bra för hockeyallsvenskan. 

 

//Martin

UNT-sporten tippar hockeyallsvenskan 17/18

Så var det dags! Innan pucken släpps kommer här sportreportrarna på UNT med sina tabelltips.

 

Henrik Söderlund:

1 Leksand

2 Modo

3 Karlskoga

4 AIK

5 Tingsryd

6 Pantern

7 Oskarshamn

8 Björklöven

9 Timrå

10 Almtuna

11 Västervik

12 Södertälje

13 Vita Hästen

14 Troja-Ljungby

 

Daniel Meisels:

1. AIK

2. Karlskoga

3. Pantern

4. Leksand

5. Modo

6. Tingsryd

7. Oskarshamn

8. Almtuna

9. Västervik

10. Björklöven

11. Timrå

12. Södertälje

13. Vita Hästen

14. Troja Ljungby

 

Gustaf Andersson:

1 Karlskoga 

2 Timrå

3 Leksand

4 Oskarshamn

5 AIK

6 Modo

7 Tingsryd

8 Pantern

9 Almtuna

10 Björklöven

11 Troja

12 Västervik

13 Vita Hästen

14 Södertälje

 

Och till sist en sammanställning av Rinkside-tipset (motiveringar i de senaste dagarnas blogginlägg):

1. Leksand

2. Modo

3. AIK

4. Karlskoga

5. Timrå

6. Pantern

7. Oskarshamn

8. Tingsryd

9. Björklöven

10. Almtuna

11. Södertälje

12. Troja-Ljungby

13. Vita Hästen

14. Västervik

 

Med det på print så är det slut på spekulationerna. Nu kör vi!

 

//Martin

Så slutar hockeyallsvenskan 17/18: placering 1-2

I kväll spelas de första matcherna av hockeyallsvenskan 2017-2018 så det är hög tid att presentera vilka lag undertecknad tror mest på så här på förhand.

1. Leksand

En del så kallade experter tycker att Leksand gör sin återkomst i hockeyallsvenskan med en starkare trupp än man hade i SHL i fjol. Den är åtminstone jämbördig, i mitt tycke. Åtminstone om Tex Williamsson kan vara lika bra i Leksands mål som han var i Panterns. 

Fredrik Lindgren måste ju lyftas fram, förstås. Veteranen som hämtats in från Skellefteå kommer vara en superstjärna i andraligan och kan säkert hjälpa en back som Uppsalasonen Olle Alsing att ta stora kliv i utvecklingen. Mattias Ritola och Johan Porsberger kan bli topp två i poängligan.

2. Modo

Satsar vidare på sina unga talanger och fyllt på med smarta värvningar. Hade förmodligen lite för många skickliga spelare - likt Almtuna - under fjolårssäsongen, och känslan är nu att det finns lite tydligare hierarkier i laget. Det kan gynna potentiella skyttekungar som Patrik Karlkvist och Henrik Björklund.

Att Hans Särkijärvi är helt rätt man för Modo just nu tvivlar jag inte på, men jag tycker det är ett väldigt tråkigt och lite fegt val från Modos ledning. ”Säckens” backsida imponerar inte alls lika mycket som anfallsbesättningen - dock tror jag att det kommer in backförstärkning under säsongen. Sist men inte minst: Almtunabekantingen Erik Hanses är en sista utpost som jag tror blir seriens bäste.

 

Innan tisdagskvällens nedsläpp 19.00 kommer du även kunna ta del av flera tabelltips från UNT-sportens journalister. Håll utkik!

 

//Martin

Så slutar hockeyallsvenskan 17/18: placering 3-5

3. AIK

Nye tränaren Thomas Mitell röstades fram hela seriens bästa tränare på upptaktsträffen trots att han aldrig varit huvudtränare. Märkligt? Absolut, men den tidigare supersklicklige backen har uppenbarligen det mesta rätt hittills. 

Med nyförvärv som Anton Holm och Eric Castonguay är det upplagt för en topposition - där har AIK två lirare som hänga på i den absoluta poängtoppen. Gnaget är dock klart svagare bakåt med ett på förhand svajigt målvaktspar och ny backsida. 

Levererar räven utinerade rävar som Jonas Almtorp och Jens Jakobs mer poäng än de senaste säsongerna blir det en rolig säsong i Stockholm.

4. Karlskoga

I mitt extremt tidiga juni-tips skrev jag: ”Allt är precis som vanligt i Värmland: Nyckelspelare ut, spännande nyförvärv in – som så ofta gör stordåd.”

Det håller jag fast vid. Däremot förvånas undertecknad av att spekuleras om att den tidigare Almtunaspelaren Simon Mattsson kommer att utvecklas till en av hockeyallsvenskans toppspelare. Men ja, ska det hända så är det väl just i Karlskoga, där jag tror att en annan ex-Aisare i Henrik Rommel slår igenom på riktigt. 

Tidigare poängstarka Gustaf Thorell är tillbaka och hans framgång kan avgöra BIK:s vara eller icke vara som topplag.

5. Timrå

Extremt tunga spelarförluster när supertalangerna lämnat – ändå återigen kanske det mest spännande laget. Har hämtat målvakten Henrik Haukeland från Leksand som kan bli seriens bästa målvakt och med Hugo Enock och Hampus Larsson som förstärkningar på backsidan ser det tryggt ut.

Medelpadingarna har imponerat stort på försäsongen och går in i säsongen med fint självförtroende efter seger mot bland andra Mora. På förhand spås nye, unge Erik Karlsson, tidigare i Frölunda och senast i amerikanska Charlotte Checkers, bli lagets nya stjärna.

 

//Martin

Almtunanytt: "Ragge" om budgeten - och klubbens silly season sågas

Almtuna har som bekant sänkt spelarbudgeten inför hockeyallsvenskan 17-18 efter att det bara ett år tidigare talats om en rejäla ökningar på den fronten de närmaste åren. '

Hockeypuls.se ställde i dagarna en fråga på det ekonmiska temat till Almtunas tränare.

- Får vi en ny arena betyder det att vi kan få in mer pengar. Nu har vi dragit ner en del och fokuserar på att locka hit och utveckla unga spelare. När det är klart med en arena kan vi skruva upp desto mer, säger Marcus Ragnarsson.

 

Hockeypuls.se - vilket är en sajt som Mittmedia ligger bakom - gör för övrigt precis som C Mores Mike Helber: tippar Almtuna sist i hockeyallsvenskan.

- Vi på Mittmedia-redaktionen är inte särskilt imponerade av Almtunas silly season. Ett väldigt ungt lag med sju spelare födda 98 eller senare och man har tappat spetsen från fjolåret, motiverade en av journalisterna under Hockeypuls uppesittarkväll.

En av redaktionens experter, Andreas Hansson, håller inte alls med kollegorna och tror att Almtuna blir sjua.

- Jag är en av få som tror på Almtuna. De kan bli en stor överraskning tror jag, jag tycker att de har en stark backsida och sedan tror jag på Marcus Ragnarsson smo huvudtränare, sade Hansson bland annat.

 

//Martin

Så slutar hockeyallsvenskan 17/18: placering 6-8

Då var det dags att presentera tre lag som jag tror hamnar strax ovanför slutspelsserie-strecket (topp åtta).

 

6. Pantern

Bara en (!) back kvar från fjolårstruppen men hålen ser ut att fyllas av relativt erfarna hockeyallsvenska backar. Det två nya målvakterna har mycket att leva upp till medan pantrarna mönstrar en spännande anfallssida.

Olle Liss gjorde jättesuccé i fjolårets skrällgäng Västervik och valde lite överraskande att gå till Pantern. Sebastian Selin fick inte stanna i Almtuna efter ett tufft fjolår men kan mycket väl få samma positiva utvecklingskurva som de "misslyckade" spelarna Pantern värvat de senaste åren fått.

Placeringen bygger på att samtliga spelare fortsätter med sitt ödmjuka, tunga och jobbiga spel att möta. Hoppas de lyfter underhållningsvärdet några procent också.

7. Oskarshamn

Nye sportchefen Per Kenttä (som tidigare gjorde underverk med Asplöven) och nye tränaren Björn Hellqvist har till stora delar ett nytt lag. Här behöver flera unga lån från SHL leverera, vilket känns vanskligt på förhand. Finns ändå fin spetskompetens på forwardssidan kvar från förra säsongen och Kevin Marshall, på lån från Rögle, borde bli en av seriens absoluta toppbackar.

Jag tror även att målvakten Wictor Ragnewall kommer att utvecklas till en kugge som stjäl många poäng åt sitt Oskarshamn.

8. Tingsryd

Jag har ärligt talat lite svårt att motivera TAIF:s slutspelsplats. Men det ständiga skrällgänget har kompletterat sin starka stomme med ett par bra nyförvärv och laget som alltid känns grått och trist på pappret (och på isen) känns habilt rakt igenom.

Mathieu Tousignant är en värvning som på förhand snackats upp som en riktig rubrikmakare. Låga odds på att han både slåss och gör poäng mot ditt favoritlag. Mikael Frycklund (från Västerås) är en skicklig lirare som jag tror kan bli intern skyttekung i Tingsryd.

 

//Martin

 

Så slutar hockeyallsvenskan 17/18: placering 9-11

I går inleddes årets tippning av hockeyallsvenskan här på Rinkside. Betydligt matigare motiveringar för dagens placeringar! 

9. Björklöven

Tappat poängstarka backen Lucas Ekeståhl Jonsson och ersatt med oprövade kort som kan få en tuff resa. Forwardsbesättningen ser däremot relativt stark ut: Importerna Farley och Murphy lär bli viktiga tillsammans med återvändande artisten Alex Hutchings och rutinerade nyförvärvet Fredric Andersson. 

Svårtippat lag som kan flippa om unge Adam Werner är mer än stabil mellan lagets stolpar. Vore ju även kul om hårdskjutande Tobias Hage kunde överträffa sina 14 mål från säsongen 13/14 i Almtuna.

10. Almtuna

14 nya spelare talar för att Uppsalalaget behöver tid att få ihop det. Då ska man även ha i åtanke att Almtuna har hela hockeyallsvenskans yngsta trupp med ett snitt på 22,2 år.

Men backsidan känns underskattad, där Linus Rotbakken numera känns som en rutinerad räv som kan få än mer utdelning offensivt och Erik Flood kan få ett rejält genombrott sett till försäsongen.

Klistrar in min långa krönika om Almtuna som publicerades i UNT den 27 juni:

Hela 19 spelare från fjolårstruppen har lämnat Almtuna. Av de fem som producerade flest poäng har fyra försvunnit till SHL. Bara fjärdeplacerade Daniel Ljunggren är kvar – en spelare som skrapade ihop sju mål på 52 matcher. Det leder mig till frågan: hur ska Almtuna lyckas ersätta de 65 målen som försvunnit med de flyktade spelarna?

Jo, genom det nya radarparet från Kanada. David Vallorani och Luke Pither spottade in poäng i nordamerikanska ligan ECHL. Att de båda kan visa upp ett högre poängsnitt än Ludwig Blomstrand kunde göra från samma liga säsongen innan hans målsuccé i Almtuna ser förstås lovande ut. Men förutsättningarna är vitt skilda – Blomstrand kom hem till en stad han känner utan och innan och en liga han spelat i tidigare. Den kanadensiska duon har aldrig satt sin fot i Sverige. När Vallorani och Pither anländer i augusti måste de leverera. Och det tror jag att de gör – min magkänsla säger att de kommer att leda laget precis som de väntas göra. Sedan hur långt det kommer räcka kan ni se i tabellen precis här intill.

19 spelare har försvunnit, men också kreatören bakom den trupp som snackades upp och såg så lovande ut för ett år sedan. Sportchefen Tobias Pehrsson byggde ett lag som inom de närmaste åren skulle bära Almtuna hela vägen till SHL. Det räckte till en åttondeplacering i hockeyallsvenskan och en sistaplats i den efterföljande slutspelsserien. Nu har tränarduon Marcus Ragnarsson och Martin Gudmundsson fått bygga truppen de själva ska coacha i vinter: den sistnämnde hann vara seniortränare i dryga halvåret innan han under våren fått sy ihop Almtunas nya forwardsuppsättning. Ett tungt ansvar att lägga på en så pass ung (föga 30 år gammal) och oprövad tränare. Det positiva för Almtuna, på tal om målskytte: Gudmundsson var själv en vass målskytt under sin karriär. Kanske har han lika bra näsa för att värva målsprutor som han hade för att hitta målet själv?

Till skillnad från anfallssidan som alltså har monterats ned del för del efter säsongen har backsidan klarat sig relativt bra. Framförallt: tidigare långtidsskadade Albin Carlson – som missade hela förra säsongen – är redo för comeback. Han har potential att bli en av seriens absoluta toppbackar, och lyckas samtliga försvarsspelare hålla sig krya kan Almtuna faktiskt ståta med tre backpar av hög allsvensk klass. Visst, backsidan är tunn – men där finns också Jacob "Lill-Ragge" Ragnarsson som jag tror kan göra en resa á la Gustav Lindström.

"Almtuna har satsat allt på rött vid ett roulettebord", skrev en krönikör nyligen om lagbygget. En pricksäker beskrivning som är svår att argumentera mot – det räcker att titta på det nya målvaktsparet. Både Arvid Ljung och Oscar Fröberg är helt oprövade på nivån och som bekant är ju den sista utposten ett hockeylags viktigaste spelare. Uppsalalagets supportrar får fortsätta hålla tummarna för att den alltjämt kontraktslöse Johan "Honken" Holmqvist gör bejublad återkomst i Gränbyhallen i höst.

 

11. Södertälje

"Många fina värvningar tar SSK till slutspelsserien."

Så skrev jag i rankingen den 27 juni, vilket jag känner måste revideras nu. Det ser lite för tunt ut framåt. Att ersätta fjolårets målkung Anton Holms 28 mål ser ut att bli väldigt tufft. Nye Markus Persson från Västerås kommer bidra med en del mål och Nicklas Heinerö (ny från AIK) kan få ett ordentligt lyft men det saknas helt enkelt offensiva skills, enligt mitt tycke.

Välbehövlig rutin har lyfts in i försvaret i form av bjässen Nicklas Grossman och poängstarke Jonas Liwing. AIK-värvningarna Johansson och Spångberg kan även de göra jobbet framför tidigare Almtuna-keepern Alexander Sahlin, men det är alltså i anfallsstyrkan det brister på förhand.

 

Dela gärna med dig av hur du tror det slutar på bloggens facebooksida! 

 

//Martin

Så slutar hockeyallsvenskan 17/18: placering 12-14

Då var det hög tid att tippa årets upplaga av hockeyallsvenskan. Till denna säsong bjuder bloggen på några placeringar om dagen innan första nedsläpp sker på tisdag 19 september. Till skillnad från C Mores Mike Helber tror jag inte att Almtuna blir jumbo...

 

12. Troja-Ljungby

"Så grått att det inte går att lyfta nykomlingen högre, även om de säkert skräller (som vi sett uträknade nykomlingar göra förr)".

Så bekrev jag truppbygget i juni. Fördelen för den klassiska klubben är att de fått behålla i princip hela truppen som kvalade sig upp och fått in lite spets i framför allt David Rundqvist, närmast från Modo.

13. Vita Hästen

Backsidan ser svag ut där Jens Hellgren (från AIK) är den av de fyra nya som har potential studsa tillbaka till en riktigt bra allsvensk fösvarare.

Framåt finns vassa spetsar (Eriksson, Samuelsson och Palmberg) men där bakom måste Hockeyettan-värvningar som Tholander och Lögdal bli väldigt lyckade för att produktionen ska duga.

14. Västervik

Förlorat sina anfalls-ess, men framför allt förlorat succétränaren Mattias Kalin till Mora. Visst, stommen består och Christoffer Fish (närmast från Västerås) och Alexander Wiklund (Karlskrona) är bra värvningar, men många spelare måste överprestera likt i fjol.

Tror inte det kommer hända, men kanske kan Almtuna-bekantingen Viktor Östlund överraska och spika igen kassen?

 

//Martin 

GÄSTBLOGG: Tobbes torsdagstankar

Som bloggen kunde berätta för en vecka sedan kommer Almtunas tidigare sportchef Tobias Pehrsson att gästblogga här på Rinkside varje torsdag.

Så, låt mig presentera ett mustigt första "Tobbes torsdagstankar"! // Martin

  


Tobias Pehrsson.

Från högtalarsystemet ekar, ”Last call, Boarding gate 37, Luleå Airport”. Jag stressar genom en stor mängd människor på Arlanda och terminal 4, jag håller en tidning i ena handen, en kaffe i den andra, mobiltelefonen i fickan och en alldeles för tung datorväska hängandes över axeln. Alla passagerare har tydligen redan boardat planet och i vanlig ordning är jag sist på (men någon måste ju vara det också). I samma sekund plingar det till i min mobiltelefon, jag ser att det är ett SMS från UNT-skribenten Martin Nilsson. Han undrar ifall jag kan tänka mig att på kontinuerlig basis skriva om mina tankar, idéer och erfarenheter kring hockeyn stort som litet åt honom, UNT och Rinkside. Jag hinner precis att svara, ”Självklart kan jag tänka mig att dela med mig av mina tankar och iakttagelser. Jag ringer dig senare ikväll!”. I samma stund ropar dem i högtalarna på planet, ”Vi vill påminna er om att slå på flightmode på era mobiltelefoner”. Stress, stress och åter stress – men lugnet behåller jag mitt i allt, trots att jag satt mig på fel stol på planet (men någon skall ju tydligen göra det också)!

Så gick rekryteringen till av mig själv från UNT och Martin Nilssons sida.

Timmen senare har jag landat i Luleå, hämtat ut en hyrbil på Luleå Airport och gasen slår i botten påväg mot Piteå Stadshotell. Piteå är spelorten där kvalet till TV-puckens slutspel arrangeras. Jag köper med mig snabbmat upp på hotellrummet och nu hinner jag ringa Martin. Vi pratar om UNT/Rinkside och hans tankar om min uppgift och roll.

I skrivandets stund sitter jag på ett hotellrum, klockan börjar bli sent. Jag planerar scoutingmallar, spelarprofiler, rankinglistor och spelarrekryteringen till Pojk- och Juniorlandslaget, Sverige. TV-puckens kvalspel går av stapeln den gångna helgen och min uppgift blir att följa 150 stycken spelare som skall analyseras, bedömas och sedermera följas upp. Talangjakten av Sveriges främsta ishockeyspelare är igång och en treårig långsiktig förberedelse inför JVM är äntligen igång.

 Jag går ner till lobbyn, tar med mig en kopp Te, en chokladbit till hotellrummet och ringer Sambon för att önska henne God natt. Åter till datorn där jag nu börjar skriva min första Krönika/inlägg till UNT.

Mina tankar om vad jag skall skriva spretar, jag bestämmer mig för att lyssna på Spotify och slår på min fars favorit: ”Tusen bitar av Björn Afzelius”. Avkopplande, fri i tanken om vad jag kommer att dela med mig i mina ”Tobbes torsdagstankar…”. Något i denna stil har jag tänkt mig:

Mina iakttagelser, mina tankar och reflektioner kring ishockey. Att dela med sig till andra är något jag alltid tyckt är viktigt, det går i linje med övriga samhällsutvecklingen och det öppna samhället med ökad insyn i diverse avseenden. Om det sedan är intressant, ja det är upp till Er att bedöma. Jag vill även sätta en personlig touch på mina ”torsdagstankar...”

Jag kommer att fokusera på:

- Händelseutvecklingen i Hockeyallsvenskan och SHL, utifrån en aningen djupare och mer välgrundande iakttagelse.
- Tankar om den lokala ishockeyn i Uppland, Uppsala. Så som A-lagshockey, Juniorishockey, TV-pucken och Ungdomsishockey. Att sätta in det i ett nationellt perspektiv.
- Rapporter om Landslagsverksamheten, scouting av framtidens stjärnor i Sverige. Hur går det till egentligen?
- Vart är vi på väg med Svensk Ishockey? Hur kommer framtidens spelare att behöva se ut? Ur ett internationellt perspektiv.
- Men även föra ett resonemang kring Ishockeyn i samhället, näringslivet, breddnivå, kommunen och framtida utmaningar att belysa kopplat mot Uppland/Uppsala regionen.

Jag har redan fått in många frågor, frågor som vill ha svar och självklart kommer jag att svara på dessa utifrån mitt perspektiv så bra, nyanserat och konstruktivt som möjligt.

Avslutningsvis, jag kommer även vilja ge er en inblick i ishockeytränares vardag, en vardag som är långt ifrån så glamorös som folk kan tro. Isbergsteorin, ta del av bild nedan. Den gråa vardagen hur ser den ut? Resor, borta från familj och vänner, mycket ensam tid osv. Förväntningar som skall levas upp till med mera.  Men givetvis även måla upp en bild Rampljuset med verklighetsbaserade situationer och händelser. Beskrivning av spännande möten med intressanta människor att delge de ögonblicken. Jag kommer att dela med mig så mycket som möjligt av det jag kan dela med mig. Syftet från min sida är att sprida kunskap, erfarenheter och inblick i en ishockeytränares vardag.

Nu måste jag lägga mig, det är på Piteå Stadshotell klockan 23.24 där mörkret, kylan och den Norrländska tystnaden och lugnet infriar sig. En tydlig kontrast från förmiddagens stress i Stockholm/Arlanda med hjärtat i halsgropen. Imorgon en högoktanig miljö som successivt kommer att eskalera, nämligen TV-pucken och dess kvalspel. Tack för denna gång och hoppas vi kan få några spännande torsdagar att se fram emot. Natti natti!


Vänliga Hälsningar från TOBIAS PEHRSSON

Hellberg gör succé i Kina

I somras träffade jag Magnus Hellberg för en lång intervju inför hans äventyr i Kina.

Och vilken start det blivit för Hellberg i sin nya klubb Kunlun Red Star i KHL (Kontinental Hockey League). För nio dagar sedan höll han sin första nolla när han stoppade 23 skott mot Lada. Nu är den siffran redan uppe i två.

Uppsalakillen räddade 37 skott när Kunlun vann mot Slovan Bratislava i går med 2-0 och kan visa upp mycket fina papper efter tio omgångar av KHL: räddningsprocenten är fina 94.1!

Hellberg vid Gränbyhallen i somras innan nya äventyret inleddes.

 

Hellberg och hans lagkamrater i Red Stars har överraskat stort och kan stoltsera med sex segrar på tio matcher.

 

//Martin

 

 

Bakom kulisserna om värvningen: "Föjde upp noggrant"

Du kunde tidigare i dag läsa att Almtunas nye målvakt Arvid Ljung hyllas inför sin första hockeyallsvenska säsong.

Efter att han fått en hel del uppmärksamhet i media på grund av sin enormt snabba resa från divison 2 är man ju förstås nyfiken på hur det gick till när han upptäcktes och sedermera värvades av Almtuna.

Kanske särskilt eftersom Ljung själv berättade följande om Almtunas tidigare sportchef Tobias Pehrsson i podden "Mjörnbergs trashtalk" (intervjun som nämndes i senaste inlägget):

"Det kändes jättekonstigt när han (Pehrsson) fick sparken. // Det var han jag hade haft all kontakt med, gällande målvaktsspel och lägenhet och allt sånt. Det var han som tog in mig, i alla fall vad jag har förstått. // Jag gillar honom som person skitmycket också. Men det är så det funkar i hockeyvärlden, folk byts ut och jag tror på det Almtuna gör ändå".

 

Så jag tog frågan vidare - här är Tobbe Pehrssons egna ord om rekryteringen:

"Jag fick tips om Ljung, det får man ju alltid. Men jag valde att följa upp det noggrant. Jag kollade på flera matcher live i grundserien, slutspel och play-off. Jag hade regelbunden kontakt med Arvid om hans utveckling och framtid. Kollade även cirka sex-sju matcher på video och presenterade en övergripande utvecklingsplan. Och ja, därefter skrev vi ett avtal. Jag tror på Arvid och är övertygad om att hans resa forfarande bara är i startgroparna. Jag önskar honom all lycka".

 

//Martin

Almtunaspelare tippas bli årets allsvenska utropstecken

När hockeyallsvenskan- och hockeyettan-experten Mikael Mjörnberg (mjornberg.se samt hockeysverige.se) intervjuades av Uffe Bodin - även han från hockeysverige.se - fick han frågan om vad han trodde skulle årets utropstecken i hockeyallsvenskan.

Glädjande för alla Almtunas anhängare är att ett av lagets nyförvärv lyftes fram av Mjörnberg.

- Det största utropstecknet är Almtunas nye målvakt Arvid Ljung som var bäst i hockeyettan i fjol. Han var grym. Nu kliver han upp en nivå och jag är helt övertygad om att han kan fortsätta i samma spår, sade Mikael Mjörnberg och fortsatte:

- Han kan bli den där underskattade målvakten som går in och spikar igen. Årets Niklas Rubin (Tingsryd i fjol) eller Tex Williamsson (Pantern i fjol), båda dem kom ju från ettan och tog alla med storm.

 

Se hela klippet på hockeysverige.se och för den som har missat Mjörnbergs långa intervju-pod med Ljung, surfa in på mjornberg.se (finns även i acast-appen).

 

//Martin

Bloggare: Martin Nilsson Ålder: 24 Gör: Studerar medie- och kommunikationsvetenskap Bor: Uppsala Mejl: martin.nilsson@unt.se


Twitter: @martinnilssons  

Sport I dag