Elva korsbandsskador - på sex år: Sirius k... Fotbollsbloggen Fotbollsbloggen
Vädersponsor:

Martin Nilsson

Rinkside

Rinkside är hockeybloggen som håller dig uppdaterad om ishockeyn i Uppland. Uppsalas bästa hockeylag Almtuna och Hockeyallsvenskan hårdbevakas, men även andra lokala lag och spelare uppmärksammas på Rinkside. Skribent på Rinkside är Martin Nilsson, vars hockeybakgrund är spel i Almtuna, Enköping och Wings.

Kommentera gärna inläggen på facebook eller skicka tips till Rinkside!

Detta är en blogg utanför UNT:s utgivaransvar.

Spelarbetyg: Almtuna–Timrå

En kanoninsats - förmodligen säsongens bästa - från Almtuna ger tre poäng mot seriens i särklass bästa lag.

5-3 slutar en match i vilken Almtuna visade upp den där effektiveten som saknats ett tag, genom att bjuda på flera vackra mål.

Målvakter

38 Oscar Fröberg – 3

30 Arvid Ljung – båsöppnare

Förstafemman

5 Per Svensson – 4

76 Erik Flood – 3

97 David Vallorani – 3

20 Oscar Pentler – 2

21 Lucas Sandström – 2

Andrafemman

16 Linus Rotbakken – 2

71 Jacob Ragnarsson – 3

19 William Quist – 2

90 Daniel Ljunggren – 3

80 John Dahlström – 2

Tredjefemman

2 Albin Carlson – 2

82 Jonathan Léman – 2

58 Fredrik Forsberg – 4

33 Albin Lundin – 4

10 Ludvig Nilsson – 4

Fjärdekedjan

17 Oscar Milton – 3

15 Victor Rollin-Carlsson – 2

92 Ludvig Wallin – 2

 

Betygsskalan: 1. Underkänd, 2. Godkänd, 3. Bra, 4. Mycket bra, 5. För bra för hockeyallsvenskan. 

 

//Martin

Vill klubbchefen riva Gränbyhallen?

Hej kära bloggföljare, jag vill börja med att be om ursäkt för frånvaron!

Främst handlar det uteblivna bloggandet på sistone om att undertecknad gjort en del bandy- och innebandyjobb för UNT som krockat med Almtunas matcher. 

MEN. Nog om det för nu.

 

Rubriken handlar om en grej som jag snappade upp på Twitter i dag. Och det är verkligen en liten grej - men anmärkningsvärd. Åtminstone med en viss glimt i ögat.

 

 

Det är alltså en Södertäljesupporter (Andreas H) som twittrar och Almtunas klubbchef Andreas Klingberg som svarar.

Och nej, det är klart att Klingberg inte vill bli av med taket. Det förstår vi alla, men jag tyckte det var lustigt och kan ses som en "uppmuntran" att fylla på med massor av öl för att få igång ett stökigt Gränbyhallen på fredag. Den som kan klubbchefens historia kring arenabygget är väl medveten om att han gärna ser sitt Almtuna spela i något mer modernt...

Man måste ju ändå gilla Klingbergs personliga interaktion på Twitter. Tidigare blev det ofta lite väl mycket känslor - nu är nivån klart bättre. Underhållande, och görs det på "rätt" sätt bra för Almtuna som varumärke.

Som ni förstår: Klart jag bloggar om detta i brist på annat att skriva om.

Det jag egentligen skulle informera om var att undertecknad i dag lämnar Sverige för att semestra i Asien. Så det blir tyst här i typ en månad från och med nu.

Kan Almtuna få ordning på bitarna snart igen blir det antagligen en del playoff-bloggande i vår. Gott så, vi hörs!

 

//Martin

Östervålas stolthet allt annat än "blyg och orolig"

I kväll spelar Juniorkronorna JVM-semifinal mot USA - i USA. Få hockeyintresserade från Uppland har nog missat att Östervåla-fostrade Almtunaspelaren Gustav Lindström spelat en viktig, defensiv roll i det svenska laget där han är en av de äldsta spelarna (född 1998).

"Han har klarat sig bra".

Så sade Lindströms tränare och morbror Marcus Ragnarsson till UNT:s Håkan Lundh i går. Klart att "Ragge" håller igen lite när han får frågor om släktingen, inget konstigt med det.

Sen kom en mer personlig utläggning om Lindström från det tidigare NHL-proffset:

"Gustav har tagit stora steg i sin utveckling, framför allt som person. Han var blyg och lite orolig när han var liten men det där har han verkligen tagit tag i. Nu är han en stor, mogen, fullvuxen man som är social i gruppen och alltid glad och rolig. Han har tagit stora kliv, det har han gjort".

Blyg och orolig har Lindström definitivt inte varit de senaste veckorna när han ställts mot världens bästa juniorspelare. 

Jag är faktiskt riktigt imponerad av hans spel så här långt, även om han likt resten av laget gjorde en sämre insats mot Slovakien. Fram tills kvartsfinalen hade den högerfattade backen knappt slagit bort en passning samtidigt som han varit stenhård i spelet utan puck, två egenskaper alla tränare värdesätter väldigt högt hos en back.

Bild: Mark Blinch/TT | Gustav Lindström (tv) klappar om lagkamraterna i Sveriges juniorkronor efter segern mot Ryssland.

I ärlighetens namn har Östervålasonen förmodligen sämst skridskoåkning i det det så fantastiskt talangfulla laget - därför är det riktigt häftigt att se hur han kompenserar bristerna med enorm smartness och moget spel. Han har varit en lugn, defensiv klippa, kort sagt. Jag var högst osäker på att han skulle bli uttagen efter en något svajig höst i Almtuna men oj vad han visat att förbundskaptenerna gjorde rätt val.

Nu återstår att se hur många minuter han får i de två återstående matcherna då konkurrensen på backsidan är mördande. Det är självklart att Dahlin, Liljegren och framför allt Brännström ska överösas med speltid. Men Lindström har i backpar med Modos Sellgren helt klart förtjänat förtroendet från coach Montén när det handlar om att spela 0-0 och det lär sannolikt behövas emellanåt mot ett favorittippat USA.

Missa för allt i världen inte torsdagens semifinal med nedsläpp 22.00 svensk tid. Underhållning på hög nivå utlovas.

 

//Martin

Fingertoppskänsla deluxe, Almtuna

Almtuna fortsätter att ta poäng även när prestationerna är dåliga. 2-1 efter straffar mot Karlskoga efter ett sömpiller till match där båda lagen verkligen hade haft nytta av bra powerplay-spel. Spelet i fem mot fyra var extremt krampaktigt - under vissa stunder såg varken Almtuna eller Karlskoga ut att ens ha en idé om hur de skulle utnyttja sina (många) minuter i numerärt överläge.

En sak som måste berömmas med stort b är Almtunatränarnas (den så kallade sportgruppen - som tillsammans skulle verka som sportchef - verkar lysa med sin frånvaro) fingertoppskänsla gällande nyförvärven under säsongen. Martin Gudmundsson och Marcus Ragnarsson har fått i princip maximal utdelning på forwards-rekryteringarna:

  • Viktor Hertzberg hämtades från Hudiksvall i hockeyettan och är uppe i mycket fina tio poäng på 14 matcher.
  • Erik Santesson blixtinkallades från Kallinge/Ronneby för att spela en match och sajnades sedan upp för hela säsongen för bara några veckor sedan - på sex matcher har han producerat starka tre mål och en assist. Som defensivspecialist! I går sköt han hem två poäng till Almtuna via två snygga straffmål efter att ha gjort hemmalagets enda mål under full tid. 

Två lirare som plockats upp från den lägre divisionen och gjort större avtryck på sina totalt 20 matcher (sammantaget) än vad kanadensarna David Vallorani - som förvisso lämnat klubben - och Luke Pither gjort så här långt. Nu kan ingen längre säga att Pither behöver tid att anpassa sig till den svenska hockeyn och det är bara att erkänna att både Almtuna och undertecknad trodde att det fanns myyyycket fler och vassare verktyg i den erfarne kanadickens verktygslåda. Pither bidrar ändå med ett hårt arbete och verkar vara en pådrivare och ganska stark karaktär i gruppen, det kan ingen ta ifrån honom - och det lär vara anledningen till att han fortsatt för relativt stort förtroende från tränarduon.

Till protokollet ska tilläggas att Hertzberg och Santesson inte kan förväntas bidra framåt på samma nivå som hittills - de ska nog snarare ses som två energispelare som fyller viktiga roller i spelet utan puck. Men kan Almtuna utveckla Fredrik Forsberg till säsongens succéman så kan nog målen fortsätta trilla in för "hockeyettan-lirarna".

 

//Martin

Vilken lagmaskin - och vilka klassmål!

7-1.

Ett resultat man sällan ser i Almtunas favör - trots att laget tillhör den absoluta toppen har säsongen för det mesta handlat om uddamålsvinster under de 29 omgångarna som hade spelats inför dagens match mot Oskarshamn.

Sexmålsdifferensen i kväll innebär att hockeyallsvenska tabelltrean Almtuna nu även har en positiv målskillnadskolumn: 79-77.

Almtuna visade upp den där sedvanliga bredden vi blivit vana vid - de sju målen fördelades över sex olika målskyttar.

Och vilka klassmål! Oscar Milton skott direkt efter tekning rakt upp i krysset, Viktor Hertzbergs kyliga frilägesdragning som gav öppen kasse och unge Jacob Svenssons backhandlyft i numerärt underläge är tre mål av hög klass från spelare som ingen direkt väntar ska hamna i målprotokollet över huvud taget. 

Lagmaskinen trummar vidare. En lagmaskin som är extremt välsmord just nu med sju vinster på de åtta senaste matcherna efter debaclet i Örnsköldsvik (torsk 7-1). Jag slutar aldrig överraskas av det här Almtunalaget som jag fortfarande inte känner någon särskilda förväntan på. 

De tre färska poängen innebär framför allt att det nu är tolv sköna poäng ned till Björklöven som återfinns just nedanför playoff-strecket.

Oerhört imponerad är undertecknad av Almtunas 2017. En stark vår följdes upp av en fantastisk höstsäsong. Det kan fortfarande svänga ordentligt för det unga Uppsalagänget men just nu tyder mycket snarare på att flera spelare kommer att leverera ännu starkare. Häftig utveckling, minst sagt!

 

//Martin

VIDEO: Almtuna önskar god jul med sång

Almtunas herrlag i ett effektivt samarbete även utanför isen - se och hör den fagra julsången!

 

Videon är tidigare publicerad på instagram (på almtuna_official kan du följa Uppsalagänget).

 

//Martin

VIDEO: Alundasonens första NHL-mål

Robert Hägg fick vänta länge på att få sudda ut den där nollan. Men i den 35:e NHL-matchen smällde det från blålinjen när Gimoprodukten pricksköt in sitt första NHL-mål i karriären.

Se målet i klippet och tänk på hur Häggs blick hela tiden är fokuserad på var han ska sätta pucken. Man förvånas över att det dröjde nästan halvvägs in på säsongen innan Philadelphia Flyers 22-årige Alundason fick måljubla! 

 

Hägg intervjuas efter segern: 

Fyra assist hann Hägg - som används som något av defensivspecialist i Flyers - producera innan debutmålet kom i natt.

Stort grattis Robert!

 

//Martin

Spelarbetyg: Almtuna–AIK

Ett sömnigt Almtuna kom helt fel in i första perioden och lyfte sig en aning ju längre matchen led, men AIK kunde vinna med 4-1 - ett helt rättvist resultat. Almtuna var inte riktigt "där" i dag.

Målvakter

38 Oscar Fröberg – 3

30 Arvid Ljung – båsöppnare

Förstafemman

5 Per Svensson – 2

16 Linus Rotbakken – 1

9 Luke Pither – 2

90 Daniel Ljunggren – 1

24 Erik Santesson – 2

Andrafemman

71 Jakob Ragnarsson – 1

97 Adam Boqvist – 2

10 Ludvig Nilsson – 2

33 Albin Lundin – 2

58 Fredrik Forsberg – 2

Tredjefemman

2 Albin Carlson – 1

82 Jonathan Léman – 1

17 Oscar Milton – 1

15 Victor Rollin-Carlsson – 2

23 Viktor Hertzberg – 3

Fjärdefemman

76 Erik Flood – 1

91 Christian Blomqvist – 2

20 Oscar Pentler – 2

18 Jacob Svensson – 1

 

Betygsskalan: 1. Underkänd, 2. Godkänd, 3. Bra, 4. Mycket bra, 5. För bra för hockeyallsvenskan. 

 

 

//Martin

Se tidigare Almtunastjärnornas underhållande sång-duell

Uppsalasönerna Victor Aronsson och Ludwig Blomstrand har båda gjort succé i Almtuna och hockeyallsvenskan under olika perioder de senaste åren.

Nu spelar de sin hockey i SHL-laget Karlskrona där succén dock uteblivit.

Åtminstone på isen.

Jag menar, kolla in det här klippet på KHK:s hemsida. Där möts Aronsson och Blomstrand i en "sing down" där de tävlar om att vem som har bäst koll på jullåtar - och vilken underhållning de bjuder på! Frågan är om inte Aronsson har en alternativ karriär som popstjärna att se fram emot efter hockeykarriären?

Foto: Skärmdump från videon på khk.se.

 

Videoklippet är ett klockrent exempel på hur klubbarna själva kan jobba med sin kommunikation för att skapa intresse kring laget. Det är ju underbart hur elitidrottare kan bjuda på sig själva emellanåt. Mer sånt, det uppskattas!

Kanske kan Almtuna bjuda på något liknande med erkända musikduon Oscar Milton och Victor Rollin-Carlsson som en julklapp till sina supportrar?

 

//Martin

 

 

Brynäsback uppges fylla Lindström-luckan

Almtuna lånar på nytt en spelare från Brynäs - denna gång inte enbart för träning!

Jättetalangen Adam Boqvist är enligt mrmadhawk.se klar för spel med Almtuna. Backen hämtas in från SHL-klubben för att fylla håler som uppstått nu när Gustav Lindström förbereder sig för JVM i Buffalo, USA.

Boqvist har spelat åtta matcher i SHL samt tre matcher i CHL med Brynäs denna säsong och tippas bli vald högt i NHL-draften i sommar.

"En perfekt deal för båda klubbarna att Boqvist får massor av speltid och förtroende i allsvensk miljö", skriver Johan "Mrmadhawk" Svensson.

Nja, återstår att se om det blir MASSOR av speltid. Går Boqvist in och ersätter Lindström rakt av kommer han få spela mycket, men känslan är att coach Ragnarsson vill att han ska få visa upp sig några gånger på hockeyallsvensk nivå innan han ges fullt förtroende.

 

Hur som helst: En nödvändig lösning för Almtuna som har en tunn trupp även när samtliga spelare är tillgängliga. Personligen tycker jag att det alltid är spännande att se hur "SHL-spelare" klarar sig när de lånas ut - men hoppas verkligen att Almtuna jobbar för att en kille som Adam Boqvist ska bli kvar längre än ett par veckor. Korttidslån, nej tack! 

Sedan är ju Almtuna fortfarande på jakt efter SHL-lån i form av en forward. En som ska in i en toppkedja och producera är målet för Gudmundsson/Ragnarsson, men frågan är om det går att hitta i dessa JVM-tider? Vågar någon klubb spelare nu?

 

//Martin

 

 

Därför får inte juniorerna chansen

Undertecknad hade ett längre samtal i går med Martin Gudmundsson om hur det kommer sig att varken Ludvig Wallin, Kristian Röykås Marthinsen eller inlånade Oliver Nordberg får chansen nu när det är stor brist på forwards i laget.

Gudmundsson om...

  • Wallin: "Bra för honom att få matcher i Enköping i division I, det är viktigt att han får seniormatcher. Har inte riktigt tagit de där kliven vi hade hoppats på. Oscar Pentler har ju också varit Enköping och gjort det bra, skillnaden är att han kan gå in i en fjärdekedja hos oss som han gör nu. Wallin är en mer renodlad offensiv spelare som helst ska in på topp sex i Almtuna för att få ut max och riktigt där är han inte nu"
  • Röykås Marthinsen: "Han kom hem i onsdags efter ett landslagsläger med Norge i ett par veckor så honom har vi inte haft tillgång till på ett tag. Tidigare under hösten har han haft svårt att ta steget till seniorhockeyn så han är inte jättenära att plockas upp nu utan får köra på med J20 framöver."
  • Nordberg: "Han var med och tränade med oss i måndags och tisdags mest för att vi klämma och känna lite på honom. Vi har behövt fylla på under träningarna eftersom vi knappt fått ihop folk. En jättespännande spelare som vi inte kände att vi ville ta med till Malmö nu. Får se hur hans utveckling blir under vintern".

 

I kväll möter Almtuna Tingsryd på bortaplan. Så här säger Gudmundsson om att Erik Santesson lånas in.

 

//Martin

Gimoprodukten uttagen till Tre Kronor

Gimo Hockey fortsätter att synas i de fina salongerna.

Efter Robert Häggs intåg i NHL är Julia Östlund nu tillbaka på riktigt efter sitt benbrott.

På måndagen meddelade nämligen Damkronornas förbundskapten Leif Boork att Östlund kallas in som reserv till en stundande femnationsturnering i Finland.

23-årige Östlund som fostrats i Gimo och tagit vägen till SDHL via Almtuna har producerat 12 poäng på 22 matcher för sitt Djurgården i SDHL denna säsong.

Läs UNT:s sommar-intervju med Östlund här.

Sverige inleder turneringen mot Tyskland i morgon, tisdag.

Kul att ishockey-Uppland producerar Tre Kronor-spelare även på damsidan!

 

//Martin

Spelarbetyg: Almtuna–Vita Hästen

Nej, Almtuna. Det här var inte bra - utöver poängen tror jag laget är eniga om att spelmässigt är en match att glömma.

MEN. Det behöver inte alltid vara snyggt. Tre nya poäng in på kontot efter 2-1-seger mot Vita Hästen gör att Almtuna nu näst intill cementerat en playoff-plats (topp åtta). 

Målvakter

38 Oscar Fröberg – 3

30 Arvid Ljung – på bänken

Förstafemman

5 Per Svensson – 2

16 Linus Rotbakken – 1

90 Daniel Ljunggren – 2

9 Luke Pither – 3

18 Jakob Svensson – 3

Andrafemman

66 Gustav Lindström – 4

71 Jakob Ragnarsson – 1

17 Oscar Milton – 2

15 Victor Rollin-Carlsson – 2

23 Victor Hertzberg – 3

Tredjefemman

82 Jonathan Léman – 2

2 Albin Carlson – 2

58 Fredrik Forsberg – 2

33 Albin Lundin – 1

10 Ludvig Nilsson – 2

Fjärdefemman

76 Erik Flood – 2

91 Christian Blomqvist – 3

20 Oscar Pentler – 2

80 John Dahlström – 2

 

Betygsskalan: 1. Underkänd, 2. Godkänd, 3. Bra, 4. Mycket bra, 5. För bra för hockeyallsvenskan. 

 

//Martin

 

198 matcher SHL-rutin till Almtuna?

Efter att Almtunas William Qvist ådragit sig hjärnskakning mot Björklöven i onsdags var Marcus Ragnarsson öppen med att förstärkningar utifrån eftersöks:

– Det är klart att vi diskuterar om att ta in någon spelare, sade Ragnarsson till UNT på torsdagen.

Är det någon på gång?

– Ja, så är det, men jag kan inte gå ut med något namn just nu.

Läs hela artikeln här.

 

Så vem kan det vara? Det handlar om ett korttidslån under de närmaste veckorna och eftersom Brynäs och Djurgården fungerat som samarbetspartners de senaste åren lär den inlånade spelaren komma från något av de två SHL-klubbarna.

Och det kan mycket väl bli rutinerade Mikael Ahlén från skrällgänget Djurgården. Forwarden har den senaste tiden antingen suttit på bänken eller på läktaren då DIF har ett överflöd av forwards att tillgå för tillfället. Senast i går fick han bevittna hemmasegern mot Linköping från Hovets läktare.

29-åringen är en riktig supergnuggare som knappast blivit känd för sin teknik - en spelare som arbetar stenhårt och älskar att spela fysiskt. Hela 198 SHL-matcher står han registrerad för och på dessa har han noterats för 39 poäng.

Djurgården ser nog gärna att han kommer igång igen då SHL-gänget tappar ett par spelare under junior-VM efter jul. 

En annan djurgårds-forward som kan vara aktuell för Almtuna är den bra mycket yngre Erik Walli Walterholm. 18-åringen står registrerad för sex SHL-matcher och 26 poäng på 23 matcher i J20 superelit.

Daniel Mannberg som tidigare lånades in från Brynäs då? Nej, han lär nog bli kvar precis som resten av lagkamraterna i Brynäs då det knappast finns för många tillgängliga anfallsspelare i Brynäs just nu.

Till kvällens drabbning mot Vita Hästen har Almtuna kallat hem juniorer Oscar Pentler från Enköping - men det borde inte vara omöjligt att få in ett DIF-lån redan till kvällen, kan jag tycka. Resan är ju som bekant inget hinder.

 

//Martin

 

Almtuna bäst i serien - och samtidigt medelmåttigt

Ny trepoängare för Almtuna att packa in i flyget som tar laget hem från Umeå i dag. Mycket starkt.

Almtunas säsong nästan halvvägs in hockeyallsvenskan är en märklig - och oerhört imponerande - historia.

Varför märklig? Jo, för att laget är fyra poäng från en topp två-placering utan att egentligen vara riktigt bra på någonting.

Vadå "inte riktigt bra"? Jo, för att laget är inte ens nära att toppa någon statistik-kolumn i serien - och då räknar jag in även den individuella statistiken.

MEN. Det spelar ju ingen roll - LAGET är bäst i allsvenskan vad gäller att vinna matcher. 12 segrar på 24 matcher är det bara Almtuna och AIK som mäktat med.

Almtuna är alltså skickliga på att plocka poäng - särskilt i jämna matcher. Det är minus sju i målskillnad (61 gjorda och 71 insläppta) ett bevis på. Siffror som egentligen borde innebära en bottenplacering, ja märklig säsong var ordet...

Är det flyt? Har laget haft medstuds i osannilikt många matcher? Ja, kanske, det får våren utvisa. Men känslan är att det finns outnyttjad potential i spelare som Luke Pither, Daniel Ljunggren och Gustav Lindström. Och att båda målvakterna kan rädda fler poäng åt laget.

Spelare som däremot överraskat och kanske överträffat sig själva är Fredrik Forsberg med sina 14 poäng och Ludvig Nilsson med sina 15 poäng. Jag trodde Pither och Vallorani skulle bli fynden - de titlarna stals av radarpartnerna Forsberg/Nilsson i stället.

Fredrik Forsberg är en speciell spelare med ett grymt handledsskott och samtidigt tydliga brister i passningsspelet - men i går mot Björklöven visade han fina kvaliteter som både framspelare och målspottare. Det räcker med att se highlights på hockeyallsvenskan.se för att imponeras av "Foppa". Trea i en förvisso svag intern poängliga - årets soklara positiva överraskning!

Till sist: Almtunaforwarden William Quist fick en tackling av Alex Hutchings som icke puckförare och föll handlöst på ett otäckt sätt mot isen. Svårbedömd situation men Hutchings borde absolut haft minst två minuter för interference. Quist uppges ha fått hjärnskakning och det är extremt tråkigt och tröttsamt att behöva läsa om igen. 

 

// Martin

Bloggare: Martin Nilsson Ålder: 25  Bor: Uppsala Mejl: martin.nilsson@unt.se


Twitter: @martinnilssons  

Sport I dag