Svenska budo- och kendoförbundet fyller 50 år och firar med ett första förbundsgemensamma SM för kendo, iaido, jodo, naginata och kyudo. SM-tävlingarna, som börjar på lördag med finaler på söndagen, avgörs i Fyrishov och är en stor möjlighet för de inblandade idrotterna att synas offentligt
Anders Melander, en av arrangörerna i KFUM Uppsala Kendo-Budo, är laddad förstås.
– Det är extra spännande att ha alla SM under ett och samma tak. Alla verkar positiva inför det, säger Melander.
Och för de små sporterna inom förbundet, som jodo och kyodo, är det en stor chans för dem att synas offentligt.
– Det är kanske deras enda chans, säger Anders Melander.
Vad hoppas du på för publiktillströmning i helgen?
– Det är svårt att säga. Nu har vi fått en del uppmärksamhet i media som vi tidigare fått och det är klart vi hoppas på mer än vanligt.
Vad är vanligt?
– Det brukar mest vara familjen och de övriga deltagarna som kollar på. Men nu tycker jag att det finns alla möjligheter att svänga förbi Fyrishov och kolla in tävlingarna.

Uppsalas deltagare återfinns i naginata och kendo, som karakteriseras av den stora rustningen, och så klart även bambusvärdet. Kendons Jimmy Cedervall, med VM- och EM-deltagande på meritlistan, är kanske det allra största lokala medaljhoppet.
– Han har absolut chansen att ta hem lite metall. Vilken valör det blir får vi se, men han har en bra chans att ta hem det här. Han har gjort bra i från på flera internationella tävlingar, säger Anders Melander
Det största favoritskapet finns dock någon annanstans. Som hos Stockholmklubben FSKA:s Nilkas Björkegård, tidigare svensk mästare, och Skellefteås Eddie Johansson, förra årets mästare som nyligen avslutat sin landslagskarriär.
– De fem senaste årens svenska mästarna har bara en av dem varit en aktiv landslagsman, de andra har varit sådana som nyligen lagt den karriären på hyllan. Det är lite lustigt faktiskt, men det är ett tecken på att den här sporten inte bara kräver fysisk styrka utan kanske framför allt en hel del erfarenhet, säger Anders Melander.